Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

7 kända kvinnor som drabbats av utmattning – och vågat prata om det

28 apr, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster Babben Larsson och till höger Jessica Almenäs, som båda har pratat öppet om hur det är att drabbas av utmattningssyndrom.
När stressen tar överhanden är det lätt att drabbas av utmattningssyndrom – en sjukdom som det tar lång tid att återhämta sig från. I dag är utmattning den vanligaste orsaken till sjukskrivning och således ett stort samhällsproblem som kan drabba vem som helst. Här berättar sju kända svenska kvinnor om när de gick in i den berömda väggen och blev utmattade.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Utmattningssyndrom, eller utbrändhet som det tidigare kallades, är en konsekvens av långvarig stress. När hjärnan överbelastas blir till sist stressen sjuklig. Vanliga tecken på att man har drabbats av utmattningssyndrom är att ingenting fungerar: det går inte längre att tänka klart och strukturerat, man kanske inte kan ta sig upp ur sängen och att göra flera saker samtidigt blir totalt omöjligt.

Psykologen svarar: Så hjälper du din utbrända vänBrand logo
Psykologen svarar: Så hjälper du din utbrända vän

Kännetecknande för utmattningssyndrom är att 80 procent av de drabbade är kvinnor, enligt organisationen Mind. Ofta är det de där kvinnorna som är ambitiösa på jobbet och som samtidigt bollar ett hektiskt familjeliv och en aktiv fritid, som drabbas.

Nyligen meddelade Carola Häggkvist att hon lämnar Let's dance mitt under pågående säsong och anledningen är att hon drabbats av just utmattningssyndrom. Och det finns flera andra kända kvinnor som öppet har berättat om att de drabbats av sjukdomen. Här är några av dem.

7 kända kvinnor som har haft utmattningssyndrom:

Jessica Almenäs

Jessica Almenäs som tidigare har berättat om sitt utmattningssyndrom. Här syns hon på Idrottsgalan.
Jessica Almenäs.

Programledaren och trebarnsmamman Jessica Almenäs blev sjuk hösten 2015. Hon stod mitt i en travsändning när hon plötsligt inte kunde läsa vad som stod på tv-skärmen. Hon blev yr, kallsvettades och fick hjärtklappning. Det var andra gången hon drabbades av utmattningssyndrom, så den här gången kände hon igen symtomen.

Annons

Läkaren sjukskrev henne på en gång.

– Han sa till mig att jag hade utmattningssyndrom och bara skulle gå hem och ta det lugnt. Jag sa att det inte gick, jag skulle ju sända live tio timmar den helgen, men han sa ”Nej, du är sjukskriven”. När jag gick därifrån var jag så lättad att jag bara grinade. Det var så skönt att han sa de orden, att jag inte fick jobba, har hon tidigare berättat för tidningen Mama.

Två år efter sin senaste utmattning skrev Jessica Almenäs på sin blogg om hur man kanske aldrig blir helt sig själv efter en sådan upplevelse.

”När blir man frisk egentligen? Blir man nånsin helt ”frisk”? Nej, jag tror faktiskt inte det. Man blir aldrig mer sig lik iallfall. En del av jaget är förlorat för alltid, på gott och ont. Jag lever idag ett helt annat liv och är en helt annan person än jag var när jag blev sjuk hösten 2015”.

Mia Skäringer

Mia Skäringer har tidigare berättat om hur hon drabbades av utmattningssyndrom under sin turné med Avig Maria.
Mia Skäringer.

Komikern och skådespelaren Mia Skäringer gick in i väggen i samband med att hon turnerade med sin tokhyllade föreställning Avig Maria. I ett avsnitt av podden Skäringer & Mannheimer från 2017 har hon berättat att hon drabbades av ren dödsångest.

– Det här låter väldigt hemskt det jag säger nu, nu blir det allvarligt. Men sedan mitt senaste dopp i utbrändshetsgrytan så smakade jag ju på riktig dödsångest i den här sjukdomsperioden. Min kropp blev så dålig, jag kunde inte andas och hade ont överallt. Vi fick göra diverse undersökningar så vi kunde utesluta allt allvarligt först. Jag fick ju förlamning i ansiktet och sådana här konstiga grejer, sa hon då.

Annons

Trots att hon mådde väldigt dåligt var hon fast besluten att fortsätta gå upp på scenen kväll efter kväll. Det var till sist en läkare som fick henne att inse allvaret.

– Jag ville ju ha en spruta eller tablett och sen fortsätta spela in. Men där satt jag och grät hos läkaren, och det fanns ju ingen spruta eller tablett. Läkaren sa till mig; om du inte förstår och om du inte låter mig sjukskriva dig så kommer vi träffas på bårhuset, har hon berättat i Hellenius hörna.

Nanne Grönwall

Nanne Grönwall har tidigare berättat om hur hon drabbades av utmattningssyndrom. Här syns hon i samband med Melodifestivalen.
Nanne Grönwall.

Artisten Nanne Grönwall är vi vana vid att se med massor av energi på scenen. Men i början av år 2016 kollapsade hon plötsligt i sitt eget hem. Hon har tidigare beskrivit hur hennes hjärna bara stängdes ner vid minsta tecken på stress, oro eller åtagande. I december samma år försökte hon återgå till jobbet, men fick ett bakslag då kroppen återigen sa ifrån.

Det slutade med att hon höll sig borta från allt vad jobb och rampljus heter i ett helt år. Så här skrev Nanne Grönwall på sin blogg under tiden hon var sjuk:

”Hjärnan har under de här 9 månaderna, som en liknelse, varit som en crashad dator – man får långsamt formatera om den och sen väldigt försiktigt stoppa in nya program. Sätter man in för många program samtidigt eller för fort, så crashar den igen”.

Babben Larsson

Babben Larsson har tidigare berättat om hur hon drabbades av utmattning. Här syns hon på en pressträff för Julkalendern 2020.
Babben Larsson.

Babben Larsson drabbades av en utmattning som i slutändan ledde till att hon höll sig borta från stand up-scenen i hela sju år. I en intervju med Företagarna har hon tidigare berättat att de första tecknen var en trötthet hon inte kunde vila bort – och att hon helt och hållet tappade lusten för sitt arbete.

Annons

Hon beskrev senare tiden som sjuk i en krönika i Hemmets veckotidning:

”Jag blev först arg på min kropp när den inte orkade allt det som hjärnan ville. Som så många andra hade jag skyhöga krav på mig själv och massor jag ville åstadkomma. Långt senare insåg jag att kroppen faktiskt räddade livet på mig. Den tvingade mig att sakta ner och fundera på livets mening. Varför måste just jag vara en superwoman i alla lägen?”

Tack vare en mentor lyckades Babben Larsson ta sig ur sin utmattning. Hon fick nya insikter om sig själv, började äta och träna bättre och fick lära sig att känna igen varningssignalerna.

– Jag jobbade också ganska mycket själsligt och andligt faktiskt, har hon berättar för Företagarna.

Therése Lindgren

Influencern Therése Lindgren började sända på Youtube medan hon var sjukskriven för utmattning.
Therése Lindgren.

Therése Lindgren är en av landets största influencers och Youtubers, som ofta pratar om psykisk ohälsa i sina kanaler. Och faktum är att hennes karriär tog fart just till följd av att hon drabbats av utmattning.

Det var 2013 som hon var sjukskriven från sitt dåvarande jobb och inte orkade göra annat än att på sin höjd titta på klipp på Youtube. Efter det började hon själv posta inlägg där och i dag har hon över en miljon följare och jobbar som influencer och egenföretagare på heltid.

I Misslyckandepodden har Therése tidigare berättat att hon efter sin utmattning har insett att det inte är värt att stressa sig sjuk.

– Det är ingen som tackar dig för att du går in i väggen. Jag har aldrig fått ett samtal från min dåvarande chef som säger ”Du gick in i väggen, men vad duktig du var”. Det var verkligen onödigt att vara sjuk i så många år för ingenting, sa hon då.

Cecilia Forss

Cecilia Forss har tidigare berättat om hur det var att drabbas av utmattningssyndrom. Här syns hon i samband med Guldbaggegalan.
Cecilia ”Cissi” Forss.

Skådespelerskan Cecilia ”Cissi” Forss har en lysande karriär på filmduken. Men runt år 2010, när hon nyligen hade slagit igenom och trodde att livet skulle bli bättre än någonsin, kraschade hon.

Annons

–Allt lät så kul och jag tackade ja till allt och fick typiska utmattningssymptom. Jag kunde inte vistas bland stora folkmassor, fick torgskräck och hjärtklappning, har hon berättat för Expressen Hälsoliv.

För Aftonbladet har hon beskrivit hur det kändes som om ”någonting elakt” tog över hela hennes kropp. Hon fick yrsel, problem med synen och svårigheter att äta.

– Jag sminkade mig, och tårarna bara vällde fram. Jag försökte torka bort dem och intala mig att jag hade gråtit klart, men det bara fortsatte. Det var ett tydligt tecken på att min insida och utsida hade noll samklang.

Räddningen för Cissi Forss blev terapi. Hon gick i KBT-terapi och fick där lära sig verktyg för att hantera sin rädsla.

Karin Adelsköld

Karin Adelsköld gick in i väggen 2016. Här syns hon på ett boksläpp år 2019.

Komikern och föreläsaren Karin Adelsköld var 2016 mitt uppe i arbetet med att skriva en bok som handlade om att ha mer kul på jobbet, när hon paradoxalt nog själv gick in i den så kallade väggen.

De första månaderna efter kraschen var omvälvande för henne.

– Jag blev ju så oerhört dålig, det är en hjärnskada. Hjärnan fungerar inte, man kan inte skriva, läsa och jag kunde inte hålla något i huvudet mer än tio minuter. Att klara av vardagen var jättestort och jag undrade vad det skulle bli av mig. Det var mycket frustration också. Jag hade dragit ner på tempot, så jag tyckte det var orättvist. Men jag tog inte min inre stress på allvar. Jag hade inte kul längre, jag drog ner på allt roligt för att bli frisk och det är inte lösningen, har hon tidigare berättat för MåBra.

Annons

Ännu två år efter att hon drabbats av utmattningen hade hon flera symtom, bland annat kognitiva problem, kvar.

– Jag är långt ifrån frisk. Jag vet inte om jag kommer bli helt frisk, min hjärna går fortfarande inte på helfart.

Fakta: Utmattningssyndrom

  • Utmattningssyndrom kallades tidigare för utbrändhet. Sjukdomen innebär att du får en rad olika fysiska och psykiska besvär till följd av långvarig stress.
  • Vanliga symtom är till exempel trötthet, sömnproblem, ångest, nedstämdhet, irritation, koncentrationssvårigheter, problem att planera framåt, hjärtklappning, yrsel, värk, ljudkänslighet och magproblem.
  • Ofta kommer symtomen smygande och byggs upp under lång tid. Men ibland kan själva insjuknandet ske snabbt och du kan plötsligt ha svårt att orientera dig, svårt att läsa en text eller att följa med i ett samtal.
  • Utmattning delas ofta in i tre stadier: förstadiet, den akuta fasen och återhämtningsfasen.
  • Behandling av utmattningssyndrom brukar anpassas efter de individuella behoven. Ofta delas behandlingen in i flera steg som innehåller bland annat medicinering för exempelvis sömnproblem, psykoterapi, samtal med kurator eller arbetsterapeut, fysioterapi samt information om hur stress påverkar kroppen och råd för hur man minskar stress i vardagen.
  • De flesta som drabbas blir friska igen, men det kan ta lång tid och risken för återfall är stor eftersom man ofta blir mer stresskänslig efteråt. Avslappning, motion, mycket sömn och sänkta krav i tillvaron kan vara till stor hjälp.
  • Utmattningssyndrom är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. 80 procent av de drabbade är kvinnor.

    Källa: 1177 Vårdguiden, Mind
Annons