Malin blev utbränd: Jag levde för att göra andra nöjda

Malin höll på att gå in i väggen

– Jag bestämde mig för att ta kontroll över mitt eget liv, för jag visste att jag hade styrkan inom mig att genomföra en förändring, säger Malin.

Foto: Evelina Ytterbom

För fem år sen tog det stopp för Malin Lindgren Sundström. Livet snurrade på allt fortare och hon kom till ett vägskäl. Krascha kroppsligt eller leva? Malin valde livet och i dag vill hon inspirera andra att våga styra om sina liv och leva sundare.

Solen lyser och ger faktiskt ifrån sig värme under denna vårdag. Malin Lindgren Sundström har precis kommit hem från en långtur löpning och ska förbereda veckans matbuffé till familjen. Träna är något hon gör varje dag, och det ger henne energi och ett lugn i kropp och själ.

Malin fullkomligt strålar, och hennes pigga ögon och glada leende sprider värme. Det går inte att ana att hon gått igenom en tuff kamp för att reparera sig själv efter en utmattning, där hon mådde dåligt psykiskt och hennes kropp hade börjat säga ifrån.

– Jag gick in i väggen. Tack och lov insåg jag att jag inte kunde fortsätta som jag gjorde, för då riskerade jag att min kropp skulle lägga av totalt, och det ville jag inte. Jag älskar livet och ville fungera både för mina barn och för mig själv, säger Malin och plockar fram ingredienserna hon ska använda i sin matlagning.

Margot led av utmattning: Nät-KBT hjälpte mig att läka

Hon pausar och tittar ut genom fönstret.

– Jag hade jobbat så hårt under många år att jag inte själv såg hur galet det var och hur jag mådde. Jag har två olika liv, ett innan jag blev dålig och ett nytt nu. Det liv jag lever i dag är harmoniskt, glatt och lugnt, tack vare att jag drog åt handbromsen och började om på alla plan i mitt liv.

Gick runt och var arg hela tiden

Det var våren 2016 som Malin började känna sig allt mer stressad och irriterad. Hon beskriver det som att hon ständigt gick runt och var arg. Hon snäste till barnen och hela tiden hade hon saker inplanerade.

I yrkeslivet var hon högpresterande och jagade ständigt efter nya höga mål att uppnå. Och varje gång hon lyckades, satte hon upp nya och högre mål. Hon var en mamma som gjorde allt för sina barn, stod ofta och lagade flera maträtter för att göra alla nöjda.

Det här är Malin

Namn: Malin Lindgren Sundström

Ålder: 50 år.

Familj: Gift med Anders Sundström, 41 år. Barnen Thua 18 år, Thilla, 16 år, Thess, 14 år, och Thotte, 9 år.

Gör: Arbetar på Blomsterlandet.

Instagram: @malinlinsun

Hon ställde upp för sina vänner och sin arbetsgivare, men hon glömde bort sig själv. Hon berättar att hon var en person som presterade bra under press och planerade allt minutiöst. Hennes vägg fylldes ständigt på med post it-lappar, med nya saker att komma ihåg.

– Jag insåg inte att om man får nya saker att göra, då kanske man måste ta bort något annat för att hinna med. Men jag prioriterade inte bort saker, bara fyllde på med mer.

Något hon verkligen såg till att få tid för var träningen. Så fort det fanns en lucka så fylldes den med fysisk aktivitet. Oftast tränade hon på morgonen kring 03:45, för det var då tiden fanns.

Hon planerade in i minsta detalj för att hinna med allt, vara överallt. Hon handlade alltid på fredagar under lunchen, och var det en varmare dag tog hon med kylväskor för att maten skulle hålla sig kall. När väl fredag kväll kom, då sjönk hon ner i soffan med ett glas vin, som blev två och kanske tre.

Anja höll på att bli utbränd: Jag tog en paus och seglade i tre år

– Det var det enda som fick mig att varva ner, jag var så stressad inombords och uppe i varv.

Insåg att hon måste förändra livet

Hon sov inte på nätterna, och barnen frågade ofta Malin varför hon somnade i soffan varje kväll när de tittade på tv tillsammans. Hennes hud började klia. Överallt på kroppen kliade det. Hon började tappa minnet.

– Och jag hade inte orken att vara närvarande med barnen. Inte ens det insåg jag.

Malin minns en dag när hon stod och lagade middag till barnen och de sa till henne att de inte vill äta den mat hon lagade.

– Då frågade jag dem vad de ville ha i stället? När min dotter svarade mig: ”Mamma, vad vill du ha?”, då kunde jag inte svara. Jag visste inte vad jag ville ha, eller vad jag tyckte om. Hela mitt liv gick ut på att göra alla andra nöjda.

Där kom startskottet till den livsstilsförändring som Malin bestämde sig för att göra. En dag insåg hon att om detta skulle fortsätta, då skulle hon dö inombords. Hon bestämde sig för att det fick vara nog. Hon bokade en tid hos läkaren och blev sjukskriven i ett år. Den första månaden åt hon antidepressiva tabletter, men insåg snabbt att de inte skulle hjälpa henne.

100-åringarnas 5 bästa tips mot stress

– Jag slutade med tabletterna och bestämde mig för att ta kontroll över mitt eget liv, för jag visste att jag hade styrkan inom mig att genomföra en förändring.

Det första hon gjorde var att säga upp sig och att sluta dricka alkohol. Hon bestämde sig för att i fortsättningen lyssna på vad hennes kropp behövde.

Sänkte matkontot på 12 000 kronor

Det första året var tufft, med en långdragen och jobbig kamp med Försäkringskassan på andra sidan ringen. De ville inte godkänna hennes sjukskrivning. Familjen fick leva på en lön och i och med det så blev det viktigt att få ekonomin att gå ihop.

Malin började fundera på hur hon skulle kunna spara pengar, och en sak var på maten – att inte ha ett matkonto på 12 000 kronor i månaden. Hon lade om helt och började åka runt på olika mataffärer för att handla så billigt som möjligt.

Malin gick över till vegetrisk mat

– Jag insåg att det skulle bli svårt att få med sig familjen till en början. Jag tvingade ingen utan började själv att äta vegetariska rätter, och jag tog även bort mjöl och pasta, säger Malin.

Foto: Evelina Ytterbom

– Eftersom jag har varit i matbranschen så visste jag att det finns ett stort matsvinn. Därför letade jag efter mat med kort utgångsdatum. Vissa produkter använde jag på en gång, andra kunde jag frysa in.

Hon började läsa på allt mer om kost och om vad maten innehöll. Hon blev mer medveten om kostens betydelse och bestämde sig för att även förändra vad de åt.

– Jag insåg att det skulle bli svårt att få med sig familjen till en början. Jag tvingade ingen utan började själv att äta vegetariska rätter, och jag tog även bort mjöl och pasta.

Hon plockade också in mer grönsaker, frukt, linser och bönor.

Behövde längre tid att läka

Parallellt med det så såg Malin till att träna varje dag. Hon gick mycket och när hon tog sina långa promenader kunde hon skingra sina tankar. Hon såg till att gå ensam och lyssna på en podd, hon klarade inte av att prata med andra under tiden hon promenerade. Det stressade henne.

Hon gick även samma runda varje dag, åt samma håll. Hennes hjärna klarade inte av nya rutiner. Hon undvek att handla i affärer när det var mycket folk och hon tackade nej till sociala sammankomster.

– När jag mådde som sämst klarade jag inte av att vara bland människor, jag fick panik av det – och av ljud. Och jag kommer ihåg att jag brände mat och jag förstörde så många kastruller under perioden jag mådde dåligt.

När barnen var i skolan såg hon till att återhämta sig och laga maten, för att sedan orka vara med barnen på eftermiddagarna.

Malin tränar varjed ga, det mår hon bra av.

Träna är något Malin gör varje dag, och det ger henne energi och ett lugn i kropp och själ.

Foto: Evelina Ytterbom

Efter nio månaders kamp för att få igenom sin sjukskrivning vann hon och fick pengar från Försäkringskassan, men de godkände inte en fortsatt sjukskrivning. Malin mådde då fortfarande dåligt, hon glömde ständigt saker, mindes inte koder, namn försvann och hon hade svårt att göra flera saker samtidigt. Hon bestämde sig för att inte börja jobba än, hon behövde tid att läka.

– Jag orkade inte bråka med Försäkringskassan. Jag behövde fokusera på att bli frisk. Jag hade ingen plan på vad jag skulle göra sedan, men jag visste att jag ville jobba mindre och få mer tid till att faktiskt leva.

Under totalt tre år levde Malin utan inkomst. Hon fick i stället fundera ut strategier för hur familjen skulle kunna leva på en lön. Hon fortsatte att handla billigt och började även gå igenom hemmet. Vad kunde hon sälja? Hon insåg att de hade saker i överflöd och började läsa på om hur de kunde leva mer minimalistiskt.

Se också: Så undviker du work from home burnout

Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg
0:52

Efter reklamen: Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg

(0:52)

Slå på ljud

– Jag har tiotusen omdömen på Tradera, så mycket sålde vi av. Det var så skönt att börja rensa och leva billigt och med färre saker.

Rensade bort vänner som tog energi

Något hon fortsatte med att göra, var att äta vegetariskt. Så småningom började också övriga i familjen att följa Malins kost. De såg att Malin blev allt piggare och att hon aldrig var sjuk. I dag äter nästan hela familjen vegetariskt.

– Inte min minsta , han äter fortfarande kött och korv. Min man vill också äta kött.

En naturlig del i Malins livsstilsförändring var att rensa bland sina vänner. Vissa föll bort av sig självt sedan Malin föreslagit umgänge utan vin och hämtmat. Det var många som tyckte att det var konstigt.

– Man var så vana vid att vi alltid skulle umgås med alkohol. De vänner jag har kvar, som verkligen vill dricka vid en middag, de umgås vi i stället med på dagen, ses utomhus och gör en aktivitet ihop.

I dag är Malin sin egen bästa vän.

– Det viktigaste är att våga vara sin egen vän, att tycka om att umgås med sig själv. Jag älskar att vara med mig själv i dag, det kunde jag inte förr, säger Malin.

Foto: Evelina Ytterbom

Malin slutade dricka alkohol för fem år sedan och hon är glad över att hon vågade rensa bort vänner som tog energi.

– Det viktigaste är att våga vara sin egen vän, att tycka om att umgås med sig själv. Jag älskar att vara med mig själv i dag, det kunde jag inte förr. Då var jag tvungen att alltid ha någon med mig.

Delar med sig av sin kunskap

Efter en tid ville Malin börja att arbeta igen, eftersom hon tycker om att jobba. Hon funderade på vad hon kunde bäst, och landade i att det var att baka och laga mat. Malin började baka matbröd på linser och bönor och sålde det på Bondens marknad varje lördag.

– I dag arbetar jag som säljare i en blomaffär. Jag arbetar tre helger i månaden.

När hon bestämde sig för att göra sin förändring i livet startade hon ett instagramkonto, och där berättar hon öppet om sina tankar och om sin resa. Kontot blev till en början ett sätt för henne att känna att det hon gjorde var normalt, att hitta likasinnade vänner som levde som hon.

I dag är kontot ett verktyg för Malin att dela med sig av sin kunskap om kost och träning och att få fler att våga göra en förändring.

– Många i vår omgivning tycker att det vi gör är konstigt, men jag bryr mig inte. Sedan vi började leva som vi gör nu har vi inte varit sjuka och en sak som känns väldigt bra är att det går så bra för barnen i skolan. Jag tror att det har att göra med att vi äter bra mat, vi har rutiner hemma och ingen stress. Stressen är borta. Vi bråkade ofta förr, nu bråkar vi aldrig med varandra. Det är mer harmoniskt och lugnt.

Malins råd till alla som vill göra en förändring

-Gå igenom matkontot, familjen bantade matbudgeten från 12 000 till 4 000 kronor per månad.

-Planera maten dagen innan.

-Malin lagar olika maträtter en dag i veckan, som alla i familjen kan äta av. Varje eftermiddag dukar hon upp en buffé och alla tar och värmer sin egen mattallrik.

-Hon plockar mycket bär på sommaren och fryser in.

-Sälj av det du inte behöver.

-Umgås med vänner även dagtid, ta en promenad eller ät lunch utomhus.

-Få in någon form av rörelse varje dag.