Dilba är tillbaka efter utbrändheten

Sångerskan Dilba gick in i väggen
När Dilbas superhit skulle lanseras världen över gick hon in i väggen. Under de senaste elva åren har artiststjärnan levt ett okänt liv som rekryterare. 
I sommar blir det första turnén på länge – och dottern har godkänt nya låtarna.

Plötsligt kunde Dilba varken röra på sina armar eller ben. Paniken spred sig fort i kroppen.

Hon låg i en säng på ett hotellrum i Malmö, under ett besök i Skåne för en tv-inspelning.

– Jag fattade inte vad som hände och blev fruktansvärt rädd. Tankarna bara snurrade i huvudet. Hade jag drabbats av någon farlig sjukdom eller vad var det som hände egentligen, berättar Dilba i dag – över 20 år senare.

Hon fortsätter:

– På den tiden kände inte jag till vad utbrändhet och att gå in i väggen var för något. Det var ju inte så uppmärksammat då. Men det var precis det jag drabbats av.

Se också: Det här kan du göra om din vän bränner ut sig

Slå på ljud

All uppståndelse kring I’m sorry – jättehiten som 1996 slog både i Sverige, liksom i många andra länder i Europa och Japan – tog till slut ut musten ur henne.

– Det var en fantastiskt rolig tid och jag tackade ja till i princip allt, vad gäller uppträdanden, promotion och intervjuer. Väl inne i den bubblan blev det för mycket och jag körde bara på, utan att känna efter.

Tillbaka i Stockholm berättade skivbolagschefen att den stora satsningen för lansering i USA var klar. Dilba skulle åka dit först och sedan fortsätta erövringen av världen.

– Då tvingades jag svara att jag helt enkelt inte orkade. Jag var helt slut och det fanns ingen annan utväg än att dra i handbromsen. Det är det värsta jag upplevt och vill aldrig vara med om något liknande igen. Som tur var lärde jag mig att känna av kroppens varningssignaler och har gjort allt jag kan för att inte hamna där igen.

Dilba Demirbag har ny pojkvän

Sedan flera år tillbaka bor hon i en lägenhet i Vaxholm tillsammans med 15-åriga dottern Astrid.

Det märks att Dilba trivs med sin tillvaro. Levet leker för 47-åringen, som fyller 48 år i höst. Någon lite för tidig 50-årskris verkar inte vara i antågande i alla fall…

Det här är Dilba

Namn: Dilba Demirbag.

Född: 24 november 1971 i Turkiet.

Familj: Dottern Astrid (15), pojkvännen Christian. Mamma, pappa och fyra syskon.

Bor: Lägenhet i Vaxholm.

Yrke: Artist och driver egna företaget Skilltech Rekrytering AB.

Intressen: Musik, teknisk rekrytering, natur, resa, relationer, umgås med vänner.

En förklaring till det är säkert att hon i slutet av förra året träffade en ny pojkvän, Christian.

– Vi möttes via en dejtingsida. Sedan visade det sig både roligt och märkligt nog att vi har gemensamma vänner.

Det är det värsta jag upplevt

Dilba menar att det inte finns någon anledning att ha för bråttom. Träffas man på nätet kan det var bra att skriva med och lära känna varandra i alla fall två-tre veckor innan man ses första gången.

– Jag har varit på andra dejter innan och träffat flera trevliga män, men när inte rätt kemi uppstår kan man ju alltid vara vänner. Med Christian har det hela tiden känts väldigt bra.

Hon blev inte avskräckt av förra äktenskapet (med artistkollegan Martin Svensson) och kan mycket väl tänka sig att gifta om sig. Med Astrids pappa Kristofer hann det aldrig gå till något bröllop, men de var förlovade.

– Ja, absolut. Jag är ju en väldigt romantisk person, ler Dilba.

Intervju med Dilba i vaxholm

Dilba är glad att hon lyssnade på sin kropp när den sa ifrån. Foto: Peter Ericsson

Frånsett den romantiska delen kännetecknas hon av att vara en musik- och teknikälskande person. Dilba är också aktiv, gillar att vara ute i naturen – där det kan bli allt från att plocka svamp till att fiska, samt att ge sig i väg på olika resor. Men också att bara spendera tid med dottern hemma.

–Astrid ser nog sin far som en rolig pappa och mig som en mamma att mer mysa med. Jag älskar att umgås med henne och göra det mysigt ihop – laga god mat, pyssla och bara ha det bra.

Enligt mamma verkar dottern ha ärvt sångrösten och förmågan att sjunga.

– Astrid är också duktig på att spela piano. Men jag har alltid varit noga med att inte projicera mitt stora intresse på henne, utan vill att hon i så fall ska upptäcka det själv. Vi har både piano och gitarrer hemma om hon vill spela.

Dilba tvingades fly från hemlandet

Dottern har fått vara med och tycka till om de tre nya låtar som Dilba gett ut under det senaste halvåret.

– Jag tror inte att hon skäms över mig i alla fall, skrattar Dilba. Nej, men Astrid verkar inte ha något emot att jag är artist och brukar säga vilka låtar hon gillar. Även några av hennes kompisar gillar vissa av mina låtar och det är ju kul att höra att den generationen kan göra det också.

Dilba har genom åren funderat på sina rötter och skulle vilja besöka hemtrakterna i Turkiet där hennes kurdiska familj kommer från.

– Det hade varit jättekul att ta med mig min dotter dit och visa var jag bodde när jag var liten. Men det är ett oroligt område och hade nog inte varit så lämpligt att jag som är så engagerad i människors lika rättigheter åker till ett land där demokratin närmast är död.

Vi var alltid på resande fot

Hon var bara fyra år vid flytten tillsammans med sina föräldrar och fyra syskon.

– Vi var alltid på resande fot upp och ned på de kurdiska bergen. Livet präglades mycket av starka seder och traditioner. Jag har bara lite fragment från den tiden, minns nog framför allt sådant jag fått berättat för mig. Min storasyster Dilsa är två år äldre och har skrivit två böcker om vår bakgrund.

Pappan var politisk aktiv och blev förföljd i hemlandet. Därför tvingades de fly därifrån och hamnade i Sverige – först i Karlstad, sedan i Uppsala.

– Jag var så himla liten när vi kom till Sverige. Men jag vet att jag tyckte det var så fint här och ser fort- farande landet som en enorm idyll. Min första kompis hette Fredrik och första fröken i skolan Majken.

Skriver musik med Loreen

Föräldrarna är skilda sedan många år tillbaka. Hennes pappa bor i Värmland – medan mamman och syskonen alla lever i Stockholmsområdet.

– Vi har väldigt starka band till varandra och hörs av väldigt ofta. Den jag pratar allra mest med är storasyster Dilsa.

Dilba tog en paus efter första albumet (som sålde i ungefär 100 000 exemplar) och gjorde senare ytterligare två plattor.

Men dessa fokuserade framför allt på den svenska marknaden. Någon mer satsning utomlands har inte gjorts.

– Självklart har det hänt flera gånger att jag tänkt hur livet varit i dag om jag åkt till USA och slagit igenom där. Då hade kanske musikkarriären sett annorlunda ut i dag. Men jag är glad att jag lyssnade på min kropp och det ledde ju till att jag började med något helt annat också.

Hon funderar några sekunder och fortsätter:

– Jag kände också att budgetarna blivit för låga inom musikbranschen när folk slutade köpa skivor. För att kunna livnära sig måste man turnera mycket och det fungerar inte att vara i väg så mycket när man har barn. Det jobbet jag har som huvudsyssla i dag är mycket säkrare, men är kul att kombinera med musiken. För tillfället håller jag även på att skriva låtar till Loreen ihop med henne.

Dilba slog igenom med låten I´m sorry

1996 kom genombrottet med debutalbumet Dilba. Foto: TT

Dilba gjorde sig känd i pokerkretsar under några år i mitten på 2010-talet. Ett riktigt ess, till och med. Hon spelade mot eliten, både på nätet och vid spelbordet.

– Jag har ju en konstant lust att lära mig nya saker. Vissa saker har jag fördjupat mig i under en viss tid och sedan lämnat, som pokerspelandet. Det var roligt och spännande under en tid, med framgångar och erfarenheter. Men det kräver väldigt mycket tid, tid som till slut inte matchade intresset längre. Man sitter många timmar i sträck när man spelar en turnering och de avslutas oftast väldigt sent. Mitt jobb, familjeliv, vänner och musiken känns som ett viktigare fokus för mig nu.

Eget företag

Efter tio år i IT-branschen startade Dilba i fjol ett eget företag som rekryterare.

– Jag är glad och stolt över att ha tagit mig så här långt utan en akademisk utbildning. 2008 ville en vän ha in mig som säljare och sedan har jag lärt mig varefter, berättar hon.

Samtidigt har det också för första gången sedan melodifestivaldeltagandet 2011 blivit fart på musikkarriären igen – med till att börja med tre nya singlar och nostalgiturnén Vi som älskar 90-talet i sommar.

– Det ska bli otroligt kul att få uppträda tillsammans med artister som jag själv lyssnade mycket på under uppväxten och att möta en publik som gjorde detsamma. En spännande och rolig tidsresa som jag längtar till.

Hon kommer förstås att framföra I’m sorry på scenen.

– Jag vaknade en morgon med en låt i huvudet som jag hade drömt om. Därför satte jag mig genast med gitarren och skrev ned den. Det var så häftigt att få all respons från lyssnarna, både när den gavs ut och genom åren. Roligt att höra att texten har betytt mycket för många.

Dilba började spela piano tidigt och är självlärd när det gäller gitarr. Hon började som DJ och körade bakom Jennifer Brown och Eric Gadd – innan debutalbumet som belönades med en Grammis och Aftonbladets Rockbjörn.

Trots jättehitens titel behöver Dilba knappast vara ledsen över det hon åstadkommit.

Visste du det här om Dilba?

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… grilla?

– En tia. Jag älskar både att grilla och att äta grillad mat. Favoriten är grönsaker, gärna sådana som jag odlar själv – som aubergine och paprika. Helst med lammracks. Min grill tar upp nästan hela balkongen.

… resa upp ett tält?

– Med mina nomadgener borde det väl egentligen vara ganska högt, men jag är bara en tvåa på det. Dessutom gillar jag inte att sova i de här tunna, enkla tälten där det kommer in en massa mygg.

… läsa kartor och hitta rätt på semestern?

– Jag älskar teknik och använder helst gps i dag. Men har ganska bra lokalsinne när det gäller att hitta annars också, så det får bli en sjua.

… spela kubb?

– Åh, det är ju jätteroligt. Speciellt att piska upp en tävlingsstämning mot de man möter. Jag är helt okej på att spela, en sexa i alla fall.

… kunna koppla av på stranden?

– En femma – för jag är lite mittemellan där. Jag kan oftast släppa jobbet, men har svårt att bara ligga och pressa flera timmar. Jag vill gärna röra på mig lite också och kanske planerar kvällens middag eller så. Gillar att göra flera saker på en gång.

… hålla humöret i den värsta semestertrafiken?

– Mitt temperament kan vara fruktansvärt i bilen, som tur var släpper det lika fort. En etta.

… vara romantisk?

– Jag är en stor romantiker som gillar kärlekens språk. En åtta.