Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför ska du byta örngott varannan dag enligt dermatologen

26 okt, 2021 
Sara Frisk
Ung kvinna sover
När bytte du ditt örngott senast? Ett örngott blir snabbt fyllt av svett, bakterier, oljor och svamp som kan leda till hudirritationer och allergier. En enkel investering i din hy och hälsa är därför att byta örngott varannan dag, enligt dermatologen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är ett måste att tvätta våra sängkläder. Då och då även själva kuddarna och täckena. Även om många är väl medvetna om det så är det ju en hel process att byta sängkläder och därmed lätt att skjuta på framtiden.

Men försök att åtminstone byta sängkläder varannan vecka, även om varje vecka är det bästa. Det är ju trots allt bland det mysigaste som finns att krypa ner i en renbäddad säng!

Se också: 5 tips för dig som har en partner som är svår att sova med

5 tips för dig som har en partner som är jobbig att sova medBrand logo
5 tips för dig som har en partner som är jobbig att sova med

Dermatologen: Byt örngott två till tre gånger i veckan

När det gäller det lite nättare örngottet, som kanske känns lättare att byta, så kan det vara klokt att göra det oftare än varje vecka. Det sover du ju på med det känsliga ansiktet. Dermatologen Hadley King rekommenderar att man byter det ungefär varannan dag.

Annons

Hon berättar för Well+Good att man bör byta örngott två till tre gånger i veckan.

Döda hudceller, bakterier, svett och smuts på örngotten

Hadley King skulle kunna gå som allra längst en veckan innan hon tvättar sitt eget örngott. Men då bara om hon varje dag hade tvättat ansikte, hud och hår innan läggdags och inte upplevde allergier, hudinfektioner eller hudinflammationer.

– När du går och lägger dig så kontaminerar du dina sängkläder med döda hudceller (ungefär 50 miljoner per dag), svett, smink, krämer, hår och annat du tagit upp under dagen, säger Hadley King till sajten.

Med det andra man kan ha fått med sig till sängen syftar hon på till exempel pollen, djurallergener, svampsporer, smutspartiklar, bakterier och virus.

Otvättade örngott ökar risken för hudirritation

Otvättade örngott kan innehålla upp till tusen gånger fler bakterier än toalettsitsen, innehålla miljontals med svampsporer och mängder av kvalster.

Annons

Om du plötsligt fått sämre hy utan att du ser någon anledning till varför kan det vara värt att prova att byta örngott oftare för att se om det blir bättre.

Svett och oljor från huden eller håret blir en grogrund för bakterier och svampar, vilka ökar risken för hudirritation och infektion, enligt Hadley King. Det kan också täppa till porerna och orsaka finnar och plitor. En del svampar kan också orsaka eller förvärra allergier.

Kan förstärka besvären av allergier och astma

Döda hudceller och svett är mumma för kvalster vilket gör att de stortrivs i sängen. Kvalster är en vanlig anledning till allergiska besvär och i längden kan ett otvättat örngott förstärka besvären av allergier och astma.

Men även om man inte har några besvär med huden eller allergier så vill man antagligen inte ha allt det här i ansiktet när man fått veta att det kan dölja sig allt möjligt i örngottet.

Även om det är ovanligt att bli sjuk av sin kudde så kan både den och vi förtjäna att den får en tvättomgång lite oftare.

Källa: Well+Good

Annons