Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Därför får du hicka – och så slipper du besvären

14 feb, 2020 
Marcus Alm
En kvinna har ont i överkroppen på grund av hicka.
Foto: Shutterstock/TT
Att ha hicka kan vara jobbigt, men är oftast helt ofarligt. Likväl kan det kännas pinsamt att gå runt och göra löjliga ljud – inte minst när man är någonstans där man bör vara tyst, som på biografen. Här reder vi ut varför du får hicka och hur du slipper den.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varför får man hicka?

Kort beskrivet: Du har gjort något som irriterar diafragman. Med detta menar vi inte att du sagt något okänsligt utan snarare att du ätit eller druckit något som irriterat diafragman. Diafragman, även kallad mellangärdet, är den enskilt viktigaste muskeln för din andning. När vi får oönskade muskelsammandragningar i mellangärdet uppstår hickan.

Fem knep för att stoppa hickanBrand logo
Fem knep för att stoppa hickan

Andra anledningar till hickan kan vara att du skrattat för mycket (om nu detta ens är möjligt), att du andats för kall luft – eller bara att du är nervös.

Hickan kan också vara spontan, alltså helt utan att du gjort något som provocerat fram hickan.

Vad och hur du äter och dricker påverkar också. Exempelvis kan kryddstark mat, mediciner och alkohol också provocera fram hicka.

Hicka är oftast helt ofarligt

Vissa sjukdomar kan påverka diafragman. Det gäller främst sjukdomar på ditt hjärta, din magsäck eller dina lungor. Dock är inte hicka farligt av sig själv – och att någon sjukdom skulle ha hicka som symtom är väldigt ovanligt.

Annons

Den allmänna rekommendationen är dock att kontakta din vårdcentral eller läkare om hickan är ständigt återkommande, eller om den håller i sig i flera timmar.

Varför låter hickan som den gör?

Enligt 1177 beror hickans ljud på den ofrivilliga sammandragningen av diafragman. När sammandragningen sker andas du in väldigt mycket luft. När stämbanden i struphuvudet sedan stängs uppstår ljudet.

Varför hickar man av alkohol?

Alkohol är en lösning som irriterar diafragman så som vi beskrivit ovan. Så om du börjar hicka av alkohol i framtiden så vet du att det beror på att diafragman blivit irriterad och dragit ihop sig.

Så här kan du lindra hickan

Det finns ingen vetenskapligt belagd metod för att slippa hicka. Däremot finns det en hel uppsjö av husmorskurer att ta del av. Du har säkert sett de flesta redan.

  • Drick kallt vatten, gärna från den bortre sidan av glaset i en framåtböjd position.
  • Svälj och håll andan samtidigt. Svälj några gånger tills du känner på dig om det fungerat eller ej.
  • Andas i en papperspåse.
  • Be någon att skrämma dig.

Källa: allas.se, topphälsa.se, 1177.se

Annons