Artikeln innehåller reklamlänkar

Misstagen nästan alla gör när vi tvättar ansiktet

Kvinna rengör sitt ansikte framför spegeln.

Foto: Shutterstock/TT

Att tvätta ansiktet är ju självklart – men hur ofta, med vad och hur man tvättar brukar skilja sig åt. Att tvätta ansiktet för ofta och på fel sätt kommer alltid påverka din ansiktshy.

Det vanligaste misstaget vid ansiktstvätt

Överdrivet rengörande av ansiktet är det vanligaste misstaget vi gör som skadar huden i våra ansikten. Genom att skrubba ansiktet dagligen tas hudens egna skyddande barriär bort, säger läkaren Whitney Bowe till Womens healthmagazine.

Genom att du skrubbat bort det skyddande lagret gör du huden mer benägen att flamma upp med allt från akne till eksem.

1. Vi gör ingen förtvätt av huden

Vi är många som gärna bara drar en tvättlapp över ansiktet för att ta bort vårt smink och sedan ser oss som klara för kvällen. Problemet med denna, ytterst tacksamma, metod är att det endast är smutsen på hudens ytliga lager som rengörs.

Läs mer och beställ här. (länk till butik)

Elektrisk ansiktsborste som får bort all smuts och ger dig en strålande och ren hud.

Läs mer och beställ här. (länk till butik)

Istället borde vi använda en rengörande produkt gjord på olja, som vi jobbar in i huden med torra fingrar. Oljebaserade produkter kan nämligen bryta ner och ta bort även vattenfast smink. Skölj sedan av ansiktet med vatten och njut.

2. Vi använder fel produkter

Torr hud? Här är 25 tips som garanterat hjälper

Brukar du uppleva att din hud känns tight efter att du tvättat ansiktet? Då har produkterna du använder varit för starka och påverkat hudens naturliga försvar. Testa istället en produkt utan tvål, gärna som inte skummar.

3. Överdrivet tvättande av ansiktet

Att tvätta mer än två gånger per dag för att bli av med olja och orenheter gör faktiskt raka motsatsen: Huden börjar producera mer olja om du tvättar den allt för ofta. Skippa gärna alla produkter om du tvättar ett ansikte utan smink, huden mår bra av pauser från de vanliga rengöringscyklerna.

Tips! 7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut:

7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut
Slå på ljud

4. Fel temperatur på vattnet

Den klassiska myten, att varmt vatten öppnar porerna och kallt stänger dem, stämmer inte. Varmt vatten kan snarare skada huden och dess naturliga oljor. Använd istället ljummet vatten – det mår huden bra av.

5. Överdrivet användande av exfolierande krämer

Rynkor? Det här avslöjar dina livslinjer om dig

Använd inte exfolierande produkter mer än en eller två gånger i veckan, och när du använder det så rekommenderar vi produkter med socker. Sockret löses nämligen upp när du skrubbar så att du inte kan överdriva och skada huden.

6. Torkar rent ansiktet på fel sätt

Gnugga inte ansiktet i en handduk – det kommer bara irritera huden och skada den i det långa loppet. Istället bör du försiktigt dutta torrt ansiktet med en handduk du BARA använder till ditt rena ansikte.

7. Väntar för länge med återfuktande krämer

Torka inte ditt ansikte helt torrt innan du sätter på din återfuktande kräm. De fungerar som bäst när de appliceras på fuktigt hud, på torr hud har krämerna ofta svårt att sjunka in i huden.

8. Lägger för mycket pengar på rengörande produkter

Det är så lätt att falla i fällan och köpa de dyraste produkterna vi kan lägga händerna på. Försök att undvika det och köp istället en med naturliga ämnen – och spara dina pengar till roligare saker!

Källa: Womenshealthmag.com