Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Rynkor? Det här avslöjar dina livslinjer om dig

08 okt, 2019 
Redaktionen
Kvinna visar sina livslinjer med handen
Kråksparkar, surveck, rynkor...kärt barn har många namn. Men egentligen borde de heta livslinjer – de avslöjar nämligen en hel del om dig och ditt liv. Så här lär du dig att tyda och ta hand om dem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om du inte redan har sådana, kommer du att få dem med tiden. Vi pratar linjer, rynkor och veck i huden. De är ett ofrånkomligt faktum och hör åldrandet till vare sig vi vill det eller ej. De visar att du har levt – och delvis även hur. Och eftersom de inte går att undkomma är det lika bra att bli vän med dem. Det här behöver du veta om dina härliga livslinjer!

Det här säger rynkorna om dig

Alla är vi olika, även när det gäller rynkor. Vi får dem på olika ställen i ansiktet, mycket beroende på vår mimik, våra gener och livsstil. Just var dina linjer sitter avslöjar dina vanligaste ansiktsuttryck – höjer du ofta på ögonbrynen är sannolikheten stor att du får ett eller annat veck i pannan, skrattar du mycket belönas du med kråksparkar. En skicklig hudterapeut kan till och med se vilken sida du oftast sover på eftersom vi tenderar att få mest linjer på den sida vi trycker mot kudden! Eller om man ofta brukar luta ansiktet mot handen när vi sitter vid skrivbordet och jobbar. Den typen av livslinjer kallas ofta dynamiska rynkor. Man brukar nämligen skilja på två olika sorters rynkor:

Annons
  • Dynamiska rynkor som utvecklas av rörelser och miner vi gör regelbundet. Det kan till exempel vara så kallade bekymmersrynkor i pannan eller rökrynkor på överläppen (som inte bara behöver bero på rökning. De kan också avslöja att du ofta dricker med sugrör)
  • Statiska rynkor som orsakas av en kombination av att huden med åren tappar spänst och elasticitet och huden dras neråt på grund av gravitationen. Ett exempel är så kallade hamsterpåsar, den lösa hud man kan få under käklinjen. Även hängande ögonlock och påsar under ögonen kan bli mer framträdande när huden i ansiktet tappar spänst.

Men till och med när vårt ansiktet vilar kan det avslöja våra känslor, eller snarare de känslor vi ofta brukar ha. Skrattrynkor kan synas även när vi inte skrattar, vilket gör att andra människor omedvetet uppfattar oss som glada. I studier har man också sett att personer med kråkfötter vid ögonvrårna ofta uppfattas som genuina och uppriktiga, kanske för att vi antar att de ler vänligt oftare än andra.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ett annat exempel är så kallat RBF, ”resting bitch face” – när man ser grinig ut trots att man är helt neutral och avspänd i ansiktet. Vi brukar omedvetet uppfatta personer med marionettlinjer, alltså de veck som löper från näsvingarna till mungiporna, som surare än de nödvändigtvis är. Mungipor som pekar neråt brukar också tolkas som ett RBF (det är faktiskt en helt vetenskaplig term som används av forskare).

5 sätt att undvika dynamiska rynkor

De statiska rynkorna kan vi knappast göra så mycket åt eftersom de är en naturlig del av åldrandet. Däremot kan vi undvika en del av de dynamiska rynkorna genom att tänka på det här:

Annons
  1. Slappna av i panna och ögonbryn. Försök att inte kisa eller rynka pannan när du till exempel läser eller koncentrerar dig.
  2. Använd keps eller solglasögon ute om du är ljuskänslig. Annars är risken stor att du kniper ihop ögonen för att skydda dig mot ljuset.
  3. Luta inte den ena kinden (eller pannan) mot handen när du sitter ner.
  4. Tuggar du på insidan av läppen när du är bekymrad eller stressad? Det kan ge linjer runt munnen.
  5. Lider du av allergi eller annat som ger klåda i ögonen är risken stor att du ofta gnuggar dig där. Och huden runt ögonen är väldigt tunn och känslig. Försök hitta en annan lösning för att slippa klådan. Prata med din läkare.

Så tar du hand om dina linjer

Rynkor och veck syns extra tydligt om huden är torr och grov. Därför är grunden att få bort de gamla hudceller som håller till på din hudyta. Det gör du enklast genom att använda en produkt, till exempel rengöring, toner eller peeling, med någon form av syra regelbundet. Syrorna i hemmaprodukter är inte lika starka som när du gör en peeling på salong. Behöver du en rejäl uppfräschning kommer du också att få bäst resultat om du går till en auktoriserad hudvårdsterapeut. Tänk också på det här:

Fukta 

En återfuktad hud ser både piggare och slätare ut och för att fukta huden på djupet behövs ett fuktbindande ämne. Den fuktbindare som är mest poppis just nu är hyaluronsyra. Andra exempel är glycerin, karbamid och ceramider.

Satsa på fett

Fett kan göra undervek för en torr hudyta. Testa en något torrare ansiktsolja,  kan göra susen om hudytan ser krakelerad ut. Dessutom låser några droppar olja ovan på din fuktcrème in fukten bättre!

Annons

Förvilla med lyster

En lystergivande primer, följt av en inte allt för matt foundation toppad med ett aningen skimmrigt puder gör att torra veck och linjer syns mindre. Botanisera bland produkter som är ”shimmering”, ”illuminating” och ”blurring”. De är tänkta att sudda ut linjer genom att reflektera ljuset på ett visst sätt.

6 bra köp för dig med livslinjer

 

Guldcrème från Peter Thomas Roth

Vill du ha oslagbar lyster eller trolla bort rodnader?  Peter Thomas Roths 24 K Gold Prism Cream med guldpartiklar är fantastisk ensam som en dagcrème eller som primer och highlighter under foundation. Kan också blandas 50/50 med foundation. Guldskimret neutraliserar rött, perfekt mot rodnader! Köp här

Pixi retinol tonic är ett ansiktsvatten som gör hudytan fin

En favorit bland skönhetsjunkies! Pixi Retinol Tonic är ett ansiktsvatten som förnyar hudytan.  Köp här. 

 

Löspuder med skimmer. Miracle Veil Max Factor

Löspudret Miracle Veil från Max Factor har ljusreflekterande pigment. Ger naturligt strålande hy utan att man ser ut som en discokula i ansiktet. Köp här.

Dagcreme med röda pigment som tar bort glåmighet, L´oreal Red Cream

Revitalift Red Cream  är en dagcrème med röda pigment som ger huden en friskt rosig ton. ANNONS Köp här.

 

Lystergivande puder från By Terry

By Terry Brightening CC Powder är ett fuktgivande puder som fångar upp ljus. Ger massor av fin glow. ANNONS Köp här.

Av Vivvi Alström

Källor: Healtline.com mfl

Foto: TT

Annons