Torr hud? Här är 25 tips som garanterat hjälper

Kollage av vårdande produkter för torr hud, hår och händer.

Stramande ansikte, fnasiga händer och elektriskt hår – känns det igen? Med effektiva tips och produkter går det att gå från kliande stramhet till len hud och friskt pigga strån igen!

Tips för torrt hår

Torra toppar

Klipp av torra, risiga toppar så känns håret genast mer välmående.

Tvätta inte för ofta

Undvik att tvätta håret ofta. 1–2 gånger per vecka räcker. Då får kroppens naturliga återfuktning jobba, så att det sebum (fett) som produceras i talgkörteln kan ”smörja” håret. Torrborsta gärna ut sebumet i längderna.

Gnugga inte

Gnugga inte ur vattnet efter en dusch, utan krama försiktigt ur det med handduken.

Återfukta

Satsa på schampo och balsam med mycket återfuktande egenskaper.

Inpackning

Gör en inpackning 1–2 gånger i veckan, och välj en riktig fuktbomb. Att blanda några droppar hårolja i inpackningen ger extra vårdande skjuts.

Leave in-produkter

Använd gärna vårdande leave in-produkter, till exempel balsam eller hårolja som tynger ner håret lite och gör det mindre frissigt och elektriskt.

Hårolja från Budgie
Håroljan The twinflower oil från Budgie ger näring och vård. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Tips för torr hy i ansiktet

Ta bort döda hudceller

Exfoliera huden en gång i veckan för att få bort döda hudceller. De ligger annars i vägen för att kunna behandla huden. En enzym- eller syrabaserad peeling är mer skonsam än en mekanisk (med korn).

Olja, lotion eller balm

Använder du gelbaserad rengöring eller tvål? Båda är uttorkande för huden. Testa mild rengöringlotion, balm eller rengöringsolja istället.

Näringsgivande produkter

Boosta ofta med näringsgivande ansiktsmasker. Sheet-masker (ark indränkta med hudvårdande ämnen) eller feta masker, som blir som en riktig inpackning för ansiktet.

Fetare kräm på vintern

En fetare kräm är en bra idé vintertid när vi behöver tjockare skydd. Även fuktighetsbevarande är bra för att hålla kvar fukten i huden – bättre än fuktighetsgivande, som tillför mer vatten, vilket kan frysa i kylan.

Avene cold cream mot mycket torr hud

Avène Cold Cream är en kräm för mycket torr och kliande hud, passar både ansikte och kropp. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Tips för torra läppar

Även läpparna brukar flagna ledsamt torrt. Massera bort fnaset med en fuktad, noppig handduk och var noga med att smörja ofta. Naturbaserade produkter, med till exempel sheasmör och bivax, är mer effektiva än klassiska cerat. Och undvik att slicka dig om läpparna! Saliv är inte återfuktande – tvärtom innehåller det enzymer som ska bryta ner fett och protein i kroppen.

Tips för att undvika torr hud på kroppen

Duscholja från Rituals
  1. Använd duscholja eller en tvål med hudvänligt lågt pH-värde.

Olja

Näringsgivande duscholjan The Ritual of Tsuru Shower Oil från Rituals blir till lent skum i kontakt med vatten. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Skrubba

Skrubba bort gamla hudceller med en grov kroppsskrubb eller - vante. Fyll på med mjukgörande medel/olja direkt efter avslutad dusch för att kapsla in fukten.

Mjukgörande medel

Mjukgörande medel finns som lotioner, krämer eller salvor. Lotioner är minst feta och går lättast in i huden, vilket oftast gör dem lämpligast för insmörjning. Om huden däremot är riktigt torr och kliande kan en tjockare kräm eller salva vara ett bättre alternativ, främst för problemområden. Rent generellt är den mjukgörande effekten större ju fetare produkt som används.

Produkter från apoteket

Välj gärna apoteksprodukter, de är noggrant kontrollerade och oftast hyfsat billiga.

Body lotion moist från ACO

Body lotion moist från ACO är en skön och prisvärd kräm med praktisk pump. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Karbamid och glycerin

Leta efter tillsatser som karbamid och glycerin, som är dokumenterat mjukgörande.

Lugnande produkter

Är huden riktigt irriterat torr och kliande med eksem kan den vara atopisk. Då är det viktigt att välja anpassade produkter som lugnar, lindrar och läker. Det finns det gott om på apotek, fråga!

Tips för torra händer

Handskar

Skydda dina händer med ordentliga handskar, både utomhus och vid diskning och städning.

Satsa på olja

Byt ut handtvålen mot skonsammare duscholja istället. Både gör rent och smörjer mjukt.

Smörj!

Smörj, smörj, smörj. Förvara handkrämer på strategiska ställen, där det är större chans att du faktiskt kommer ihåg att använda dem. På handfatskanten, soffbordet och bredvid sängen kanske?

Peeling

Även händerna mår bra av en peeling och hand-inpackning för att bli mjuka. Det finns även "handmasker" i form av preparerade handskar som träs på händerna och får jobba en stund.

Mask för händerna

Handskar fyllda med mjukgörande ämnen – som en sheetmask för händerna! Hand moisture pack purple från Kocostar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Handmask från Kocostar

Smörj och trä på handskar

En klassisk dunderkur är att smörja in händerna med tjock, mjukgörande kräm, trä över ett par plasthandskar följt av bomullshandskar och låta verka över natten.

Tips för torra fötter

Fila och massera

Fila försiktigt bort förhårdnader och massera med avsedd peeling för att städa bort det grövsta.

Smörj med kräm

Smörj med väldoftande och rejält mjukgörande kräm. Exempel på vårdande fotkräm är den här parfymerade varianten från Pedicare. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Dra på sockar

Innan sänggåendet: massera in ordentligt med kräm och dra på ett par tjocka sockar. Skyddar lakanen och ser till att krämen går ordentligt ner i fötterna.

Pedicare intensivt vårdande fotkräm

Mer inspirerande mode & skönhet hos allas.se: