Därför ökar hårväxten i ansiktet när vi blir äldre

Kvinna som rakar sig i ansiktet.

Foto: Shutterstock/TT

Mörka fjun på läppen och skäggstrån på hakan? I takt med att vi blir äldre ökar behåringen i ansiktet. Det beror på att hormonerna är i obalans.

Itakt med att vi blir äldre ökar behåringen i ansiktet. Det beror på att hormonerna är i obalans. Det kan bero på det här!

Ökad hårväxt i ansiktet:

Har du tittat i spegeln och oväntat mött oönskat hår i ansiktet? Kanske små skäggstubb som plötsligt har dykt upp från ingenstans. Du är inte ensam.

Ansiktshår kan variera i antal och tjocklek från kvinna till kvinna – några ljusa fjun på hakan, lätt tillväxt på överläppen eller svarta, kraftiga stubb på hakan. Orsaken? Jo, förändrade hormonnivåer.

Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon
1:20

Efter reklamen: Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

(1:20)

Slå på ljud

Skäggiga kvinnor har historiskt sett varit kopplat till underhållningsvärlden – en attraktion på nöjesfält och cirkus för att roa och förskräcka. Den skäggiga damen var ett vanligt inslag i början av 1900-talet och sågs som något onormalt och motbjudande. En föreställning som lever kvar – även om vi bara drabbas av några få strån på hakan.

Kan vara ärftligt

Till viss del kan anlagen för hårväxt i ansiktet gå i arv, vissa har bara några supertunna ljusa fjun i ansiktet medan andra möter en spegelbild som visar mörka stubb på hakan. Varje morgon.

Men tyvärr är den krassa verkligheten att vi tenderar att få strån på hakan i takt med ökad ålder.

Att hårväxten i ansiktet tilltar beror sällan på sjukdom, som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) utan i de flesta fall på fullt naturliga förändringar i hormonnivåerna.

Både män och kvinnor har manliga och kvinnliga könshormoner, testosteron och östrogen. Östrogen främjar hårväxt på huvudet hos kvinnor och testosteron främjar ansikts- och kroppsbehåring samt hämmar hårväxten på huvudet hos både män och kvinnor.

Östrogenet sjunker

I samband med klimakteriet sjunker östrogenet relativt snabbt, medan nivåerna av testosteron sjunker mer långsamt över tid. Detta medför en obalans i hormonnivåerna vilket leder till tunnare hår på huvudet och mer hår i ansiktet.

Mängden hår och tjockleken varierar från person till person, och under olika perioder i livet. Det är vanligt att kvinnor som har fått barn upplever att de får ökad hårväxt med anledning av hormonella förändringar vid graviditet och amning.

Att hormonnivåerna förändras märker de flesta kvinnor extra tydligt i samband med menopaus och klimakteriet. Det kan handla om ”skäggliknande” hår på hakan, käklinjen, kinderna och pannan.

Hårvårdsexperten: Så får jag håret att växa snabbare – helt naturligt