Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Hårvårdsexperten: Så får jag håret att växa snabbare – helt naturligt

06 okt, 2021 
Linn Seipel
Kvinna masserar hårbotten i duschen och en bild på rosmarinolja
Vill du få längre, tjockare och ett allmänt mer välmående hår – utan att behöva ta till en massa dyra produkter? Här är experternas bästa tips för att få håret att naturligt växa mer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Även om man inte vill gå runt med superlångt hår, kan det vara skönt att känna att håret växer på ett hälsosamt och starkt sätt. Riskerna med att sätta upp håret i en hård knut, färga det eller jobba mycket med styling och olika former av värmebehandling är ju att det går av i förtid.

Det bästa är så klart är att sluta göra detta, men det finns också andra knep man kan ta till för att ge hårets tillväxt en skjuts.

Det här är hårvårdsexperternas bästa tips för ökad hårtillväxt på naturligt vis.

Se också: 7 myter om skönhet

7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
7 myter om skönhet som inte stämmer

1. Massera din hårbotten med naturliga oljor

Att regelbundet massera sin hårbotten förklarar hårvårdsexperten Sunny i hälsosajten Mind Body Green, är A och O för att stimulera blodcirkulationen i hårsäckarna och öka dess tillväxt. Gör man dessutom detta med näringsgivande håroljor kan man vänta sig ännu bättre resultat menar hon, som själv gör detta minst två gånger i veckan.

Annons

Enligt bland annat Steg för hälsa är framför allt rosmarinolja och ricinolja två naturliga håroljor som sägs vara extra effektfulla när det kommer till att motverka håravfall, tillföra näring och få håret att växa.

Dessa går att återfinna i hälsokostbutiker till en skälig slant, men vill man inte använda produkter går det så klart bra att massera håret utan – eller när du tvättar håret. Även en vanlig olivolja sägs stärka hårets karaktär och kan förhindra att du behöver klippa dig lika ofta.

2. Skölj ditt hår med risvatten

En trend som vuxit sig allt starkare på senare tid är användandet av risvatten, antingen som inpackning eller som ett avslutande sköljmedel för håret. Precis som det låter blandar du bara vatten med ris och låter det stå och dra i cirka 30 minuter.

Många kvinnor vittnar om att risvatten satt fart på deras hårväxt och gjort håret starkare och blankare. Ännu finns bara vetenskapligt stöd för att håret stärks – men efter som det kan leda till mindre kluvna hårtoppar kan du också räkna med att inte behöva klippa dig lika ofta.

Annons

Vi har skrivit mer om hur du gör risvatten och hur du använder risvatten här.

3. Se över ditt intag av vitaminer & mineraler

Att börja med insidan är ett tips man inte kommer ifrån när det gäller att påverka det yttre. Om det är något som kan anses vetenskapligt bevisat så är det att skönhet börjar inifrån – det vi stoppar oss påverkar i allra högsta grad hur utsidan ser ut att må.

När det kommer till ett hälsosamt och välmående hår har framför allt vitamin B1, B7 och e-vitamin bevisats vara särskilt effektiva. Näringsämnena båda motverkar kroppens åldrande och skyddar kroppens vävnader från att brytas ner av fria radikaler.

Här finns mer information om vilka livsmedel du behöver äta för att få dig B-vitamin och E-vitamin.

4. Sök professionell hjälp och få en personlig hårplan

Om du känner att inget funkar, kontakta någon som verkligen vet vad de pratar om! Idag finns trikologer som kan hjälpa med information om störningar i hår och hårbotten vilket kan ligga till grund för vidare behandling.

Dermatologer som inriktat sig på hår och frisörer kan också vara till hjälp. Meddela att ditt mål är att du vill få längre hår, så finns garanterat de som kan ta fram en personlig plan för just ditt hår kring hur detta bäst bör gå till.

Se också: 6 kändisar som gått osminkade på röda mattan

6 kändisar som gått osminkade på röda mattanBrand logo
6 kändisar som gått osminkade på röda mattan
Annons