Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

"Det här använder jag i stället för schampo och balsam – och mitt hår har aldrig mått bättre"

21 sep, 2021 
Linn Seipel
Annica Lindberg hade börjat kemikaliebanta hushållet och möttes av insikten att detsamma kan göras med produkterna hon tvättar sig själv med. Det kom med många oväntade fördelar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fler väljer att utesluta kemikaliska produkter från sina skönhets- och rengöringsrutiner. Metoder som ”balsammetoden” – där man skippar schampot och "WO" – Water only, där man utesluter både schampo och balsam, blir alltmer förekommande.

Annica Lindberg har inte gett upp schampo och balsam helt, men har hittat alternativ till de produkter vi för det mesta hittar i butik.

Se också: Därför ska du aldrig tvätta håret när det är blött

Därför ska du aldrig borsta håret när det är blöttBrand logo
Därför ska du aldrig borsta håret när det är blött

Aleppotvål och surskölj – i stället för schampo och balsam

Annica berättar för vår systersajt MåBra hur hon i jakt på en ”kortare innehållsförteckning” – efter mycket research och prövande – till slut hittade två produkter som kom att förbättra hennes hårhälsa för alltid: Aleppotvål och surskölj. Och vad är då det?

Annons

– Aleppotvål är en tvål som består av olivolja och lagerbärsolja. Tvålen finns olika procenthalter av lagerbärsolja. Den är helt underbar till både kroppen och håret, förklarar Annica och fortsätter:

– En surskölj är en hårsköljning som fungerar som balsam efter att du tvättat håret med en tvål. Efter tvätten så är hårbotten och håret basiskt och för att reglera tillbaka det till surt, sköljer du håret med en surskölj. Det kan exempelvis vara en blandning mellan vatten och äppelcidervinäger.

”Försluter hårstråna och ger glans”

Hon förklarar att doften försvinner när håret torkar, så man behöver inte vara orolig för att gå runt och lukta surt. Om man ändå känner sig orolig kan man välja att i stället göra en blandning av vatten och hibiskus, som luktar mer neutralt.

– Med en surskölj känns håret renare. Den får också en del produktrester att lossna från håret, försluter hårstråna och ger glans.

Annica menar att hon såg resultat av produktskiftet nästan omedelbart. Då hade hon innan försökt sig på balsammetoden.

Annons

– Jag hade innan prövat balsammetoden, och då var håret fett i ungefär en veckas tid. Sen började jag med aleppotvålen och då såg jag resultat med en gång, övergången kändes inte alls.

Hårbotten mår bättre och håret växer mer

Efter en tids användning fortsatte Annica att chockas med de nya produkternas många fördelar.

– Efter ett tag så märkte jag av att jag fick lockigt hår, håret blev tjockare och mer volym. Hårbotten slutade klia, innan kunde jag få perioder av mjäll men det får jag inte längre. Det känns som att hår och hårbotten mår otroligt mycket bättre nu.

Hon fortsätter:

– Nu räcker det att tvätta håret ungefär en gång i veckan. Håret blir inte fett längre och det känns bra. En fördel till är att håret växer mer nu. Jag tror det är all massage av hårbotten från när man tvättar håret.

Se också: 5 tips för att ge håret mer volym

5 tips för att få volym i håretBrand logo
5 tips för att få volym i håret
Annons