Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför rinner det från ögon och näsa när det är kallt

05 feb, 2021 
Sara Wizén
Det är många som får rinnande ögon, och blir snuviga och snörvlar vid utomhusvistelse i kyla och blåst.
Förbereder du dig också alltid med näsdukar när du ska ge dig ut i vintervädret? När det är kallt är det inte helt ovanligt att det börjar rinna från både ögon och näsa, men varför reagerar kroppen så egentligen?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Solen skiner och du klär dig varmt för att möta vinterkylan. Väl ute början näsan rinna, du måste ta av dig de värmande vantarna och krånglar ut en näsduk ur fickan, kanske torkar du några tårar som runnit ner på kinden innan du snyter dig. Känner du igen dig?

Det är kylan och blåsten som fått din kropp att reagera, och i de flesta fall betyder det att allt är i sin ordning. Så kallade tanttårar blir vanligare ju äldre vi blir, men det är inte ovanligt att det händer oss alla när graderna sjunker.

Rinnande näsa – en blandning av slem och ånga

När luften är kall och torr börjar det produceras mer slem i näsan för att värma och återfukta den – och förhindra att den torkar ut, spricker eller börjar blöda.

Se också: Så skyddar du din hud i vinterkylan

Så skyddar du din hud i vinterkylanBrand logo
Så skyddar du din hud i vinterkylan

En del av din utandning är vattenånga och när den ångan från dina varma lungor möter den kalla luften bildas små vattenpartiklar. Kombinerat med slemmet som produceras som skydd mot kylan skapas helt enkelt en rinnig blandning som strömmar ur näsborrarna och får din näsa att rinna.

Annons

Rinnande ögon – ett tårdrypande försvar

Även när det gäller rinnandet från ögonen handlar det om ett skydd mot uttorkning. Kyla och blåst är nämligen uttorkande för ögonen, så för att skydda hornhinnan mot minusgraderna produceras mer tårvätska för att hålla ögonen återfuktade. Tårarna är helt enkelt kroppens försvar i extrema väder.

I normala fall ska tårarna rinna ner i näsans slemhinnor, men tårkanalen kan bli mindre elastisk och genomsläpplig med åldern, och därför är det vanligt att tårarna rinner allt mer över ju äldre vi blir.

Att det rinner i ögonen då och då är okej, särskilt i mötet med kyla, men om de rinner besvärande mycket eller om det fortsätter att rinna inomhus är det en bra idé att söka hjälp för att få bukt med problemet.

Källor: Expressen Hälsoliv, torraögon.se, S:t Eriks ögonsjukhus

Annons