Därför ska du aldrig äta gammal, överbliven pasta

Penne pasta i kastrull med träslev.

Foto: TT/Shutterstock

Vissa vanliga, stärkelserika livsmedel kan bilda gifter inom loppet av några dagar. De här är särskilt känsliga!

Vi vet att det inte är bra att låta mat stå framme i rumstemperatur eftersom bakterier då växer till sig. För vissa livsmedel kan det räcka med att de står framme en kortare tid för att bakterietillväxten ska komma igång. Röror med majonnäs som fått stå framme på buffébordet är bara ett exempel.

Men det finns också livsmedel som kokas och som ändå innehåller, eller bildar, bakterier. Vissa kan bilda ett i värsta fall dödligt gift inom loppet av några dagar. Det gäller pasta, ris och nudlar, till exempel, men också pastasallader.

Se också: 5 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
0:48

Efter reklamen: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

(0:48)

Slå på ljud

I den här maten finns bakterien bacillus cereus

När rätter med pasta, ris eller nudlar får stå framme efter tillagning förökar sig nämligen bakterien bacillus cereus som överlever kokning. Bacillus cereus kan föröka sig snabbt – och den dör alltså inte av att du värmer upp maten igen. Får den växa till sig tillräckligt mycket kan man bli matförgiftad.

Bakterien kan bilda två olika gift när den förökar sig. Det ena giftet bildas i maten och ger kräkningar. Det andra giftet bildas i tunntarmen och ger diarré.

Matförgiftning orsakad av kräk-varianten av bacillus cereus ger symtom som

  • plötsligt illamående
  • kräkningar
  • magsmärtor
  • ibland också diarréer

Symtomen kommer snabbt, mellan 0,5 till 6 timmar efter att man fått i sig giftet.

Så snabbt blir giftet dödligt

Det finns flera dödsfall kopplade till bacillus cereus. I ett av fallen hade en familj ätit en överbliven pastasallad från en picknick fyra dagar tidigare. Efter picknicken hade den förvarats i kylskåp. De fyra barnen som ätit pastasalladen började kräkas på natten. De togs till sjukhus där det yngsta barnet dog av att levern slutade fungera.

Här är smågodiset som innehåller löss (jo, det är sant)

Även en belgisk student, som hade förberett matlådor med spaghetti för en vecka, har avlidit av leverskador orsakade av bakterien. Han blev sjuk då han åt den femte portionen, som hade fått stå framme en stund innan den värmdes upp. Dödsfall har också inträffat efter måltid med nudlar som förvarats i rumstemperatur.

Så ska du spara och förvara pasta, ris och nudlar

Om du ska spara överbliven pasta ska den kylas ner eller frysas in snabbt.

Så här kan du göra det, enligt Livsmedelsverket:

  • Kallt vattenbad: Mat i volymer större än en halvliter kan svalna i ett kallt vattenbad. Byt vattnet ofta eller lägg i kylklampar för att hålla temperaturen i vattenbadet konstant kallt under hela avsvalningen.
  • Utomhus: Mat i volymer större än en halv liter kan även svalna ute om utetemperaturen är några plusgrader eller kallare.
  • Mindre behållare: Det går även bra att dela upp större volymer mat i mindre behållare så att den svalnar snabbt i rumstemperatur.

Källor: ScienceAlert, Livsmedelsverket