Därför ska du alltid ha en handduk i väskan

Foto: Shutterstock/TT

Att tvätta händerna noga vet vi är viktigt för att undvika smitta. Men nästa fara kommer sedan – när vi ska torka händerna. Här får du veta hur du minskar sjukdomsrisken!
Slå på ljud

Det fruktade coronaviruset, COVID-19, fortsätter att spridas över landet, mitt i pågående vinterkräksjuka och säsongens influensa.

Ett vanligt sätt för sjukdomar att överföras är genom kontakt med händerna. Att tvätta händerna med löddrande tvål i minst 30 sekunder är därför nödvändigt i dessa tider.

Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna

Extra viktigt är också att inte vidröra ansiktet med dina händer. Gnuggar du dig i ögonen, tar dig över munnen eller petar dig i näsan är risken stor att du överför virus till dig själv från ytor där du haft dina händer.

Så här tvättar du händerna rätt

Var noga med din handhygien. Tänk särskilt på detta när du tvättar dina händer:

  • Skölj händerna med vatten.
  • Använd rikligt med tvål.
  • Täck båda händerna med lödder och gnid dem ordentligt.
  • Gnugga undersidorna, ovansidorna och alla fingrar i 30 sekunder.
  • Skölj av och torka noga.
Slå på ljud

Därför ska du ha en egen handduk

Men är faran över sedan? Nej, det är i nästa steg det finns ytterligare en risk för att bli smittad – när du ska torka dina händer. Gemensamma handdukar är nämligen en smittokälla i sig.

Därför rekommenderar Vårdguiden 1177 att du ska ha en egen handduk som bara används för just dina händer och inte delas med andra. Genom att alltid torka händerna på en egen handduk, var du än är, minskar du risken för att bli drabbad av smittsamma virus och bakterier.

Ju längre tid du torkar dig på handduken och ju noggrannare du är, desto fler bakterier försvinner.

Gör egen handdesinfektion – enkla receptet på handsprit

Så farliga är handtorkar på toaletter

En annan allvarlig smittohärd är de handtorkar som finns uppsatta på offentliga toaletter. Dessa är i själva verket värsta virusspridarna.

Det starka lufttrycket i maskinerna skapar en tornado av bakterier som skjuts ut över dina nyss tvättade händer. Detta sprider 1 300 gånger fler viruspartiklar än vanlig torkning.

Ha därför en egen liten handduk i beredskap i väskan som bara du torkar dig på.

Källor: 1177, Svt