Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Ska du sitta eller stå och jobba? Detta säger forskningen

30 jul, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, kvinna som jobbar med kycklingar i fabrik, till höger, kvinna jobbar med sin dator.
Kort svar: Variera om du kan. Något längre svar: Det är bättre att primärt sitta än att primärt stå (!).
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

4 enkla tips för mer rörelse på jobbet

1. Byt arbetsställning ofta under dagen. Jobbar du på kontor? Be chefen om ett höj- och sänkbart skrivbord. Har du redan ett sådant? Använd det! Jobbar du stående? Använd dina pauser för återhämtning.

2. Lunchpromenaden. Oavsett om du primärt jobbar stående eller sittande, försök ta en del av rasten till att röra på dog. Varför inte bjuda med en kollega på en promenad efter lunchen? Riktiga hurtiga tar en joggingrunda..

3. Bli spontan gymledare! Varför inte samla gänget på arbetsplatsen för några enkla gympaövningar? Det finns massor med videos på Yotube för inspiration. Till exempel denna peppiga filmsnutt som är utlagd av Olofströms kommun.

4. Gående möten. Hur många trista, sittande möten har man inte varit på? Varför inte ta ett möte i farten. Och kanske utomhus?

Minns du den kanadensiska forskningsrapporten som kom år 2017?I en gigantisk studie, som följde över 7000 deltagare i tolv år, slogs det fast att människor som primärt stod i sina arbeten, löpte dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt eller hjärtsvikt.

Resultatet väckte stor uppståndelse och förvånade många. Sannolikt för att forskarnas slutsats misstolkades rätt grovt. Många trodde nu att kontorspersonal inte behövde höja sina skrivbord längre för att kunna jobba ståendes.

Förvirringen var stor och folk sa: ”Jaha, ska vi sitta nu helt plötsligt?”

Men detta var inte alls forskarnas poäng.

Annons

Studiens slutsats handlade om människor som inte har möjlighet att sitta under sitt arbetsskift. Det vill säga personal som står vid ett band på en fabrik eller har tjänster där man helt enkelt står på samma plats under hela arbetspasset, utan möjlighet till återhämtning.

Förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Dessa yrkesgrupper löper en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar på grund av att blodtrycket i venerna ökar. Att tvingas stå länge reducerar blodtillförseln till musklerna vilket skapar trötthet, stelhet och smärta. Risken för inflammationer ökar också i venerna.

Studien i korthet

Studien gjordes av Institute for Work & Health (IWH) och the Institute for Clinical Evaluative Sciences. Den presenterades i American Journal of Epidemiology under hösten 2017.

Studien blev feltolkad av många vilket fick forskaren bakom rapporten, Peter Smith, att spela in en video som sammanfattade hans budskap på enklast möjliga sätt: Sitt när du måste, stå när du vill och rör på dig när du har möjlighet”.

Med andra ord: Variera dig!

Se också: Så undviker work-from-home burnout i fyra enkla steg

Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla stegBrand logo
Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg

Med det sagt är det såklart inte ofarligt att sitta ett helt yrkesliv heller. Samma forskningsrapport visade att personer som primärt satt, löpte en 40 procent större risk att drabbas av hjärtsjukdomar jämfört med arbeten där man kan växla mellan att sitta, stå och gå.

Puh, hängde du med?

Enkelt uttryckt är nyckeln att sträva efter variation i arbetet.

Fem enkla tips

1. Variera dig. Om du jobbar mycket ståendes, passa på att vila dig. Om du sitter mycket, ställ dig upp ibland. Be din chef om ett höj- och sänkbart skrivbord.

2. Använd lunchen. Varför inte ta en del av rasten till en härlig promenad? Dra med en kollega och passa på att prata av er.

3. Dra igång ett gympapass.Vi vet, denna är rätt ambitiös. MEN det finns väldigt många enkla övningar att hitta på Youtube. Vi pratar inte om att genomlida ett långt svettigt pass. Fem minuter räcker.

4. Gående möten. Möten tenderar att bli kortare när de hålls i farten. Med andra ord dubbel vinst: motion och mer tid över till annat.

5. Bara sitt! Om du primärt står och jobbar, unna dig att bara sitta ner.

Annons