Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Därför ska du undvika att ha teknik i knät

19 mar, 2020 
Margaretha Malmgren
Kvinna sitter med en dator i knät.
Att sitta med en dator eller läsplatta i knät kan vara farligare än du kanske tror. Här får du veta vad som kan hända.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Brukar du ofta sitta med din bärbara dator eller läsplatta i knät? Det kan vara direkt skadligt. Du löper då en risk att få det som kallas för ”toasted skin syndrome”, vilket kan liknas vid en brännskada.

Skadan uppkommer när huden under lång tid exponeras för värme och infraröd strålning från tekniska enheter. Resultatet blir fula märken på huden. Särskilt farligt är det om temperaturen når mellan 43 och 50 grader, vilket inte är ovanligt att en bärbar dator kommer upp i.

Varför är det farligt att ha datorn i knät?

Så fort processorn i den tekniska enheten börjar arbeta stiger värmen på undersidan och den kan snabbt överhettas.

För män kan skadan bli ännu värre då de riskerar att drabbas av fertilitetsproblem till följd av påverkad spermaproduktion. Urologer varnar för att enbart 10 till 15 minuters exponering av tekniska enheter mot skrevet kan få negativa konsekvenser för mannens könsorgan.

Är enheten uppkopplad mot ett nätverk, WiFi, blir följderna ännu större och spermans DNA kan påverkas. Värmen och strålningen har också visat sig ha en koppling till testikelcancer.

Annons

Kan datorer i sängen börja brinna?

Om datorn eller läsplattan används i sängen, och ställs direkt på tyg, finns risk för brand eftersom batterierna kan bli väldigt varma.

För att skydda dig mot hudskador och minimera brandrisken kan du använda en träbricka eller kudde där du ställer eller lutar din tekniska enhet. Du undviker då den farliga direktkontakten mellan maskinen och kroppen.

Har du redan drabbats av märken på huden efter datoranvändning är rekommendationen att helt undvika att utsätta det skadade området för värme. Använd fortsättningsvis alltid ett skydd mellan huden och den tekniska enheten för att undvika problemet.

Hjälpmedel som kan fungera som skydd

Frukostbricka i trä i en säng.

Praktisk sängbricka med ben

Praktisk sängbricka med hopfällbara ben. När benen på brickan är hopfällda kan den användas som en vanlig bricka. Med utfällda ben blir den en perfekt bricka att ha i sängen med tekniska enheter eller favoritmat på.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Kvinna sitter med en läsplatta på en mjuk kudde.

Mjuk läskudde för knät

En mjuk läskudde för både läsplattor, surfplattor och böcker. Den kan placeras både i knät och på ett bord, och avlastar dessutom nacke, axlar och händer.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Källa: Aktad.se

Annons