Artikeln innehåller reklamlänkar

Rengöra teknik: Så städar du dina tekniska prylar

Två kvinnor framför en dator

Det är viktigt att få bort bakterier från sina tekniska prylar som telefonen och tangentbordet.

Foto: Unsplash.com

Finns det något värre än fläckiga tangentbord, fingeravtryck på telefonen, hudavlagringar på datormusen och klibbiga fjärrkontroller? Men oroa dig inte, det finns snabba rengöringstips som får dina tekniska prylar att kännas som nästan nya igen.

Nu ska vi ta itu med alla tekniska prylar hemma. För det är ju så skönt när det är gjort!

Få rent ditt tangentbord

Ditt tangentbord är minst sagt en bakteriehärd. Alla mellanmål, snabba luncher vid skrivbordet och kaffet som droppar lite här och där gör inte direkt underverk för att minimera tangentbordets bakteriebestånd.

Det genomsnittliga tangentbordet innehåller 400 gånger fler bakterier än en toalett. Den gemensamma toaletten som de flesta på kontoret använder alltså.

För att få rent ditt tangentbord finns flera knep att ta till, men de flesta börjar med att du ska dra ut sladden.

Få bort hudavlagringar

När du kopplat ur tangentbordet kan du vända det uppochner samt skaka försiktigt för att försöka få loss smuts och smulor som kan ha kärvat fast mellan tangenterna. Motstå för guds skull frestelsen att banka tangentbordet i skrivbordet – risken finns att du råkar slå sönder något.

Så rengör du mobilen från virus

När smulorna är borta kan du fukta en mikrofiberduk (fukta, inte dränka) med vatten och putsa tangentbordet. Var försiktig så att du inte trycker sönder tangenterna.

Har du fläckar av irriterande hudavlagringar som vägrar ge med sig kan du fukta en pappershandduk med handsprit (igen: FUKTA, inte dränka) och putsa på de specifika fläckarna varsamt. Väta har en tendens att förstöra teknik, därför är det viktigt att du är försiktig och noga med mängden vätska.

Städa datormusen

Det lättaste sättet att göra din datormus till en något mer hanterbar sanitär kris liknar tipset om tangentbord ovan.

Se till att musen är urkopplad. Är den trådlös så se till att du har plockat ur batterierna innan du börjar. Fukta en pappershandduk med lite handsprit och putsa försiktigt. Ett tips är att rengöra små ytor i taget. Små cirkulära rörelser, alltså.

Göra rent fjärrkontrollen

Som med så mycket annat finns det två sätt att göra det här: ”Rent” eller ”Typ rent”. Det sistnämnda är mer en ytrengöring och så länge du inte har problem med funktionalitet, alltså att vissa knappar inte fungerar eller så, räcker det gott och väl med den. ”Rent” alternativet är en mer tidsödande variant där du verkligen går in på djupet och öppnar upp hela fjärrkontrollen.

Så, nu ska vi städa fjärrkontrollen så att den blir ”typ ren”.

1. Ta ut batterierna.

2. Använd en tandpetare för att peta bort skräp och smulor. Var noggrann så att det inte trillar ner i fjärrkontrollen.

3. Gör en blandning av diskmedel och vatten.

4. Fukta en mikrofiberduk eller ett kaffefilter med blandningen ovan.

5. Putsa rent fjärrkontrollen med duk eller filter.

6. Droppa lite vinäger på en pappershandduk och putsa försiktigt en till två gånger över fjärrkontrollen för att döda bakterier.

7. Torka av fjärrkontrollen med en torr mikrofiberduk eller kaffefilter och sätt tillbaka batterierna.

Färdigt!

Här kan du köpa praktiska mikrofiberdukar. (länk till butik)

Rengöra iPhone och andra smartphones

En ren iphone på ett lika välstädat tangentbord.

Många av dagens smarta prylar har någon form av beläggning för att skydda mot smuts och fingeravtryck.

Dagens smarta telefoner får utstå både ett och annat. De pillas på med orena fingrar, ligger nedkastade i handväskan som inte städats sen Bush var president (den äldre alltså) och placeras lite slappt på ytor som inte rengjorts ordentligt på minst ett halvår. Men det går inte riktigt att använda samma städknep som ovan.

För att de ska tåla mycket och ändå se någorlunda fina ut har många av de nyare telefonerna diverse beläggningar. Apples iphone har till exempel en beläggning som kallas ”fingerprint-resistant oleophobic oil-repellent coating” – och därför måste vi vara lite extra försiktiga med vad vi använder för medel. Helst inga alls.

Kaffefilter kan fungera istället för mikrofiberduk

Återigen är det mikrofiberduken som är vår bästa vän. De flesta som är glasögonbärare eller ägare av ett par finare solglasögon har fått en mikrofiberduk till skänks när dessa införskaffades. Saknar du en mikrofiberduk kan du till nöds använda ett rent kaffefilter.

Tänk på att din smarta telefon mår bäst av att vara avstängd under rengöringsprocessen.

Här kan du köpa praktiska mikrofiberdukar. (länk till butik)

Använd en lätt fuktad mikrofiberduk och putsa hela telefonen. Var noga med att du inte trycker in den fuktiga trasan i diverse öppningar. Enligt Apple själva kan du, om detta inte räcker, använda varmt vatten med lite tvål i.

Få rent läsplatta

Om du har en läsplatta kan du använda samma knep som för att rengöra en smartphone. Även här är det viktigt att du är varsam med den fuktiga trasan i närheten av sladdingångar och knappar.

Städa laptop

Många har i dag bärbara datorer som i yrkeslivet placeras på skrivbord och kopplas ihop med externa skärmar, tangentbord och möss. För att rengöra de ej portabla delarna kan du läsa städtipsen ovan.

Som med de flesta andra tipsen här är det en idé att stänga av din tekniska pryl innan du börjar rengöra den. När datorn är avstängd kan du med en lätt fuktad mikrofiberduk försiktigt rengöra din laptop. Var noggrann så du inte får in väta i till exempel de små springorna mellan tangentbord och datorhölje.

För att rengöra styrplattan, musplattan, trackpad (kärt barn har många namn) kan du för det mesta bara använda en helt vanlig och torr mikrofiberduk eller pappershandduk.

Städtips för ren teknik

Ett generellt tips för att slippa rengöra dina prylar så ofta är att hålla omgivningen ren.

Ju mindre damm och skräp du har kring dina saker desto mindre smutsiga blir sakerna i sig. Även DU kan vara en smutshärd, så tvätta gärna händerna innan du använder dina prylar så kanske du slipper städa tangentbordet eller telefonen riktigt lika ofta.

Se också: Så rengör du ugnsgallret medan du sover!

Efter reklamen: Så rengör du ugnsgallert – medan du sover

Slå på ljud

Källa: pcforalla.se, teknifik.se, howtocleanstuff.net, apple.com