Så rengör du mobilen från virus

Foto: Shutterstock/TT

På mobilen samlas bakterier och virus som sitter på dina händer. Här får du veta hur du gör telefonen fri från smittsamma partiklar.

I dessa coronatider har intresset för handhygien och desinfektion skjutit i höjden. Särskilt utsatta för virus och bakterier är de prylar vi fingrar på flera gånger om dagen – som till exempel vår mobiltelefon.

Men oavsett om det är virustider eller inte är våra mobiler en riktig bakteriehärd. En dansk undersökning från 2018 visar att ett mobilskal kan ha fler bakterier än en toalettsits.

Därför finns det just nu synnerliga skäl att försöka hålla mobilen fri från smittbärande partiklar. Att enbart torka av skärmen med tröjärmen gör ingen nytta. Faktum är att du då i stället sprider bakterier och eventuella virus på din kropp.

Så länge kan coronavirus överleva på din mobil

Så här rengör du din mobiltelefon

Har du ett mobilskal runt din telefon kan du börja med att ta av det och göra det rent. Lämpliga medel att använda kan vara tvål, handsprit eller diskmedel. Det kan inte döda alla viruspartiklar, men ändå väldigt många, menar Niklas Arnberg som är professor i virologi vid institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå universitet.

När det gäller själv mobilskärmen behöver du såklart vara försiktig. Starka kemikalier som inte är avsedda för elektronik, i kombination med rispiga pappersdukar, kan förstöra ytskiktet.

Om du ska rengöra en Iphone rekommenderar tillverkaren Apple att du använder en mikrofiberduk som du fuktar lätt. Använd en rengöringssprej som är avsedd för elektroniska prylar, men spreja aldrig direkt på mobilskärmen utan på mikrofiberduken. Putsa sedan med duken på skärmen. För rengöring av Ipad gäller samma rekommendation.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Mikrofiberdukar för rengöring i rosa, gult och grönt.

Dessa färgglada mikrofiberdukar levereras i praktiskt 3-pack. Med dukarna kan du putsa glas, fönster och även rengöra kök och badrum. Mikrofiberdukarna putsar och rengör utan att efterlämna ludd eller ränder och är lika effektiva våta som torra.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Har du en mobiltelefon med knappsats kan du komplettera rengöringen med en tops, som du fuktar lätt med rengöringssprej.

En annan minst lika viktig faktor är att samtidigt hålla händerna rena med tvål och vatten. Om du putsar av din mobil men går med otvättade händer kan nya viruspartiklar och bakterier snabbt hamna på skärmen.

Följ därför 1177:s rekommendation att tvätta händerna i 30 sekunder flera gånger dagligen.

Källor: M3, Apple, Leva & Bo, 1177

Så fungerar diskhandskarna alla pratar om

Fler inspirerande knep hos allas.se: