Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så rengör du mobilen från virus

23 mar, 2020 
Margaretha Malmgren
Kvinna torkar av sin mobilskärm.
På mobilen samlas bakterier och virus som sitter på dina händer. Här får du veta hur du gör telefonen fri från smittsamma partiklar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I dessa coronatider har intresset för handhygien och desinfektion skjutit i höjden. Särskilt utsatta för virus och bakterier är de prylar vi fingrar på flera gånger om dagen – som till exempel vår mobiltelefon.

Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

Men oavsett om det är virustider eller inte är våra mobiler en riktig bakteriehärd. En dansk undersökning från 2018 visar att ett mobilskal kan ha fler bakterier än en toalettsits.

Därför finns det just nu synnerliga skäl att försöka hålla mobilen fri från smittbärande partiklar. Att enbart torka av skärmen med tröjärmen gör ingen nytta. Faktum är att du då i stället sprider bakterier och eventuella virus på din kropp.

Så här rengör du din mobiltelefon

Har du ett mobilskal runt din telefon kan du börja med att ta av det och göra det rent. Lämpliga medel att använda kan vara tvål, handsprit eller diskmedel. Det kan inte döda alla viruspartiklar, men ändå väldigt många, menar Niklas Arnberg som är professor i virologi vid institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå universitet.

Annons

När det gäller själv mobilskärmen behöver du såklart vara försiktig. Starka kemikalier som inte är avsedda för elektronik, i kombination med rispiga pappersdukar, kan förstöra ytskiktet.

Om du ska rengöra en Iphone rekommenderar tillverkaren Apple att du använder en mikrofiberduk som du fuktar lätt. Använd en rengöringssprej som är avsedd för elektroniska prylar, men spreja aldrig direkt på mobilskärmen utan på mikrofiberduken. Putsa sedan med duken på skärmen. För rengöring av Ipad gäller samma rekommendation.

Mikrofiberdukar för rengöring i rosa, gult och grönt.

Dessa färgglada mikrofiberdukar levereras i praktiskt 3-pack. Med dukarna kan du putsa glas, fönster och även rengöra kök och badrum. Mikrofiberdukarna putsar och rengör utan att efterlämna ludd eller ränder och är lika effektiva våta som torra.

Annons

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Har du en mobiltelefon med knappsats kan du komplettera rengöringen med en tops, som du fuktar lätt med rengöringssprej.

En annan minst lika viktig faktor är att samtidigt hålla händerna rena med tvål och vatten. Om du putsar av din mobil men går med otvättade händer kan nya viruspartiklar och bakterier snabbt hamna på skärmen.

Följ därför 1177:s rekommendation att tvätta händerna i 30 sekunder flera gånger dagligen.

Vill du lära dig med inom det digitala?

Här kan du lära dig mer om näthandel, Facebook, sociala medier och appar

Information om hur du hanterar din vardagsekonomi hittar du i boken Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

I boken får du lära dig alltifrån hur du steg-för-steg kommer igång med ditt Mobila BankID, hur du betalar räkningar och skaffar e-faktura, till hur du avgör om en e-handel är värd att lita på eller ej. Du får också lära dig att känna igen bluffakturor och att identifiera olika sorters lurendrejare på nätet. I boken finns även handfasta tips för en bättre ekonomi av experten som också varnar för områden där du ska vara lite extra försiktig.

Annons

Det finns även två andra Digitant-böcker: En för den som är nybörjare i det digitala och en för dig som vill ha ännu roligare på nätet.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Källor: M3, Apple, Leva & Bo, 1177

Annons