Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så länge kan coronavirus överleva på din mobil

13 mar, 2020 
Lisa Nilsson
Person rengör en mobiltelefon.
Enligt en tysk studie kan coronavirus leva en längre tid på olika typer av material och ytor – vilket även innebär din mobil. Men hur länge kan det stanna kvar på mobilen och hur rengör du den bäst?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

För att inte sprida det pågående coronaviruset är det viktigt att bland annat tvätta händerna länge och på rätt sätt samt att hosta och nysa i armvecket. Men hur länge kan viruset överleva på ytor egentligen?

Enligt en tysk studie kan det överleva en längre tid på olika ytor av material som metall, glas och plast, rapporterar Oprah magazine.

Virus lever upp till 9 dagar

Och vad är det så många använder varje dag som är gjort av de här materialen – jo mobilen, som vi ofta har nära vårt ansikte dessutom. Viruset kan leva upp till nio dagar på de olika materialen. En enskild partikel kan inte leva särskilt länge, men om det är en större mängd överlever det längre, skriver Ny teknik.

Oprah magazine skriver vidare att det behöver inte vara en direkt nysning på telefonen som gör att smittan hamnar där. Utan det kan överföras från ett material till ett annat. Så om man har tagit på ett dörrhandtag där smitta kan finnas och sedan på sin mobil – så kan det ha överförts mellan sakerna.

Annons

Så minskar du smittrisken

För att skydda sig själv från sin mobils potentiella smittbära bör man vara noga med att desinficera den. Enligt Ny teknik kan man döda viruset med sprit, tvål eller annat fettlösande medel.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det ännu inte klart om coronaviruset kan smitta via indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål. Men de uppmuntrar till god handhygien.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons