Därför ska man räkna steg

Två väninnor går i skogen.
Om du känner att du rör dig för lite så kan ett bra sätt att komma igång vara att påminnas om hur man rört sig under dagen. Då är stegräknaren din bästa vän.

Det finns numera inbyggd stegräknare i de flesta mobiltelefoner och i olika aktivitetsarmband. Det finns också stegräknare att fästa i byxlinningen. Att räkna steg kan vara ett bra sätt att röra sig mer i vardagen. Utmana dig själv att gå mer. Du kan också utmana nära och kära och jämföra era framsteg.

Kom igång

Mät antal steg en hel vecka och räkna ut snitt per dag. Bestäm sedan hur mycket du vill öka din aktivitet. Börja med något som inte känns ouppnåeligt, till exempel tio procent. Om du tidigare gick i snitt 6 000 steg om dagen så ökar du med 600 steg de första veckorna. Går det bra så kan du öka med ytterligare tio procent de följande veckorna och fortsätta så tills du går det antal steg du känner är målet. Du kan också öka med 500 eller 1 000 steg per vecka.

Varför ska man gå många steg?

Att röra sig varje dag är viktigt för hälsan och välmåendet. En vanlig rekommendation är att gå 10 000 steg per dag vilket är ungefär 6–7 kilometer. Här är några fördelar med att gå så många steg.

  • Du får starkare skelett, hjärta och lungor.
  • Risken för typ 2-diabetes minskar.
  • Det förebygger både förstoppning och sömnproblem.
  • Blodcirkulation blir bättre vilket gör dig piggare och gladare.
  • Du får lättare att gå ner i vikt.

Hur får man ihop stegen?

Tycker du att det är svårt att hinna eller tråkigt att gå så finns det knep att ta till. Du kan till exempel gå omvägar eller hoppa av bussen tidigare. Du kan också åka bara ena hållet och gå det andra. Ett annat sätt är att parkera bilen en bit ifrån målet och gå den sista biten. Ta alla tillfällen att gå några steg extra.Hitta en rolig podd eller en fängslande ljudbok och bestäm att du bara får lyssna på den när du går. Det kommer göra att du inte kan vänta på att få ge dig ut på promenad!Källor: 1177 och Må BraHälsoeffekter med vandring – Marie mår bra av promenderLäs mer

En miljon steg

Det kan låta mycket men om du går 10 000 steg om dagen så tar det bara 100 dagar att gå en miljon steg. Det är lika långt som mellan Ystad och Sundsvall eller Parisoch Milano. Hur snabbt kan du få ihop en miljon steg?Sköna skor gör det lättare att gå långt. En stegräknare i form av ett armband är lätt att alltid ha på sig.Förbränn kalorier och stärk musklerna med promenaderLäs mer

Av Moa Bejersten

Foto: Pexels.com