Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Läker sömn förkylning? Därför behöver vi sova mer när vi är sjuka

22 nov, 2021 
Sara Frisk
Rödhårig förkyld kvinna som sover
Många kan vi nog vittna om att man mår bättre av att sova mycket när man är förkyld och att det känns som att man då blir frisk snabbare.
Men varför behöver vi egentligen sova mer när vi är sjuka?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sömn och immunförsvar hänger onekligen ihop. Sömnbrist bidrar till att försvaga immunförsvaret medan en bra sömnmängd och sömnkvalitet bidrar till ett immunförsvar i gott skick.

Det är därför man kan uppleva att man nästan alltid blir förkyld efter en stressig period med lite sömn eller att man blir frisk snabbare om man sover mer. Sömn är inte den enda faktorn som påverkar, men är likväl en viktig sådan.

Se också: Så påverkar sömnbrist ditt hår och hy

Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

Varför blir vi trötta när vi är sjuka?

Att vi blir trötta då vi är sjuka beror både på kroppens reaktion på viruset eller bakterierna och på processen som krävs för att återhämta sig och bli frisk.

Annons

Det som händer i kroppen ganska direkt när vi blivit förkylda är att det frisätts ämnen som säger åt immunförsvaret att här finns någonting som behöver bekämpas.

De här så kallade inflammatoriska mediatorerna gör i sig att vi känner oss trötta. Ofta blir ett av kroppens svar på dessa också feber, eller i alla fall en ökning av kroppstemperaturen, vilket ytterligare kan förstärka dåsigheten.

Men även viruset eller bakterierna i sig kan göra oss trötta. Detta på grund av den energi och ansträngning kroppen behöver lägga ner för att bekämpa det.

Varför är det bra att sova när man är förkyld?

Tröttheten som blir av de här sakerna är nödvändig för att kroppen ska få dig att faktiskt gå och lägga dig. Kroppen behöver nämligen sömnen ännu mer nu när den ska bekämpa en förkylning.

Djupsömn och REM-sömn behövs för att sänka puls och blodtryck samt möjliggöra för immunförsvaret att rensa ut det dåliga. Man kan säga att mer fokus läggs där det faktiskt behövs.

Annons

När vi sover kan kroppen öka produktionen av cytokiner, antikroppar och skicka t-celler till lymfkörtlarna där de kan göra sitt jobb. Det här är också varför det kan vara fördelaktigt att sova mycket innan och efter vaccin, eftersom det hjälper kroppens antikroppssvar.

Det kan bli mycket tuffare att bli av med en förkylning om man inte sover ordentligt.

Så mycket bör du sova när du är sjuk

Det varierar från person till person och från sjukdom till sjukdom hur mycket sömn man behöver för att snabbt bli frisk. Därför är det viktigt att lyssna på kroppen för att avgöra vad som är tillräckligt. Försök att inte kämpa emot den trötthet du känner – lyssna på den istället.

Som ett minimum bör man sträva efter de sju till åtta timmars sömn som de flesta behöver när de inte är sjuka, enligt en expert som Well+Good pratat med. Men oftast behövs mer om man vill hjälpa kroppen att ta hand om förkylningen.

Källa: Well+Good

Annons