Därför vet vi inte hur många som blivit friska från corona i Sverige

Kollage av leende kvinna i sjukhussäng och närbild av covid-19.

Då och då kommer glädjebesked om friskförklarade – men exakt hur många som tillfrisknat från coronaviruset är det ingen som vet.

Hittills har 1 279 personer i Sverige påvisats smittade med coronaviruset (19 mars 2020). Siffran ökar hela tiden och globalt har nu mer än 200 000 människor testats positivt för covid-19. Men hur många är det egentligen som blivit friska?

Hur många har blivit friska från corona, covid-19?

Coronaviruset: Oro kan förbättra immunförsvaret

Rapporter visar att över 84 000 personer har tillfrisknat runt om i världen – och under onsdagen kom ett glädjebesked för flera värmlänningar: Minst sex personer har nu friskförklarats i Värmlands län. Uppgifterna kommer från tidningen NWT och bekräftas av Maria Svensson, chef för infektionskliniken i Karlstad.

Totalt har 13 av länets 34 bekräftade fall nu friskförklarats. Det betyder alltså att de nu kan återgå till jobb eller skola. Personerna har varit symtomfria i mer än 48 timmar och därför friskförklarats, uppger kommunen.

Här applåderas vårdpersonalen i coronakrisen:

Hur många har tillfrisknat från corona i Sverige?

Men hur många som har tillfrisknat i Sverige är oklart. Folkhälsomyndigheten följer varken upp det eller för statistik över det. Det enda som följs och rapporteras i Sverige är dödsfall.

– Sverige hör till ett av många länder som inte från nationell nivå följer eller rapporterar tillfrisknande – det görs inte för någon av infektionssjukdomarna – och därför blir de uppgifter som cirkulerar om det missvisande, säger Sara Rörbecker, pressekreterare vid Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Alla som inte avlider i covid-19 tillfrisknar, det finns hittills inga rapporter om kroniska tillstånd efter genomgången sjukdom.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om hur många som blir friska från covid-19:

“Majoriteten av de som smittas blir friska, förutom en mycket liten andel personer som kan bli allvarligt sjuka, varav de flesta tillhör någon riskgrupp.”

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: