Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför vet vi inte hur många som blivit friska från corona i Sverige

19 mar, 2020 
AvJohan Söderlund
Kollage av leende kvinna i sjukhussäng och närbild av covid-19.
Då och då kommer glädjebesked om friskförklarade – men exakt hur många som tillfrisknat från coronaviruset är det ingen som vet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hittills har 1 279 personer i Sverige påvisats smittade med coronaviruset (19 mars 2020). Siffran ökar hela tiden och globalt har nu mer än 200 000 människor testats positivt för covid-19. Men hur många är det egentligen som blivit friska?

Hur många har blivit friska från corona, covid-19?

Rapporter visar att över 84 000 personer har tillfrisknat runt om i världen – och under onsdagen kom ett glädjebesked för flera värmlänningar: Minst sex personer har nu friskförklarats i Värmlands län. Uppgifterna kommer från tidningen NWT och bekräftas av Maria Svensson, chef för infektionskliniken i Karlstad.

Totalt har 13 av länets 34 bekräftade fall nu friskförklarats. Det betyder alltså att de nu kan återgå till jobb eller skola. Personerna har varit symtomfria i mer än 48 timmar och därför friskförklarats, uppger kommunen.

Annons

Här applåderas vårdpersonalen i coronakrisen:

Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronavirusetBrand logo
Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronaviruset

Hur många har tillfrisknat från corona i Sverige?

Men hur många som har tillfrisknat i Sverige är oklart. Folkhälsomyndigheten följer varken upp det eller för statistik över det. Det enda som följs och rapporteras i Sverige är dödsfall.

– Sverige hör till ett av många länder som inte från nationell nivå följer eller rapporterar tillfrisknande – det görs inte för någon av infektionssjukdomarna – och därför blir de uppgifter som cirkulerar om det missvisande, säger Sara Rörbecker, pressekreterare vid Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Alla som inte avlider i covid-19 tillfrisknar, det finns hittills inga rapporter om kroniska tillstånd efter genomgången sjukdom.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om hur många som blir friska från covid-19:

Annons

“Majoriteten av de som smittas blir friska, förutom en mycket liten andel personer som kan bli allvarligt sjuka, varav de flesta tillhör någon riskgrupp.”

Foto: TT

Läs mer om coronaviruset

Annons