Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Coronaviruset: Oro kan förbättra immunförsvaret

19 mar, 2020 
Marcus Alm
En orolig kvinna läser i ljuset från en skärm.
Foto: Unsplash
Känner du en oro för den pågående coronavirus-pandemin? Det kan faktiskt vara bra för din hälsa – och skydda dig från att bli sjuk!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så kan du rädda liv i coronakrisenBrand logo
Så kan du rädda liv i coronakrisen

Så påverkar oro immunförsvaret

Professor Mats Lekander.
Professor Mats Lekander. Foto: Bildmakarna

Enligt Mats Lekander, professor i hälsopsykologi vid Karolinska Institutet kan oro bidra till att skydda oss från att smittas av covid-19, sjukdomen som uppstår från det nya coronaviruset.

– Den främsta effekten av oro eller stress på immunsystemet och som man vet mest om, det är en stimulerande effekt, säger han i Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1 och fortsätter:

– Och det här kanske man tycker är lite förvånande men det här tycks fungera som en varningssignal – alltså att man upptäcker en fara, man tänker på en fara, och då är det en signal till de vita blodkropparna att vara mer beredda.

Annons

Forskning pekar på att när vi känner oro och stress under en kort tid så gör sig kroppens försvarsceller, de vita blodkropparna, redo att försvara oss. Då ökar produktionen av dessa blodkroppar i vårt immunförsvar.

Enligt Mats Lekander fungerar oro och stress på detta sätt under korta tidsperioder. En väldigt lång tid med stress och oro kan däremot leda till sömnproblem som kan göra immunförsvaret mindre effektivt.

Att det ska göra immunförsvaret väsentligt sämre är det dock ingen risk för.

Mats Lekander var med i Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1 den 19 mars 2020 och du kan lyssna på hela inslaget i sin helhet nedan.

Källa: Sveriges Radio

Annons