De 10 vanligaste drömmarna i världen och vad de betyder

Drömmar om ormar är vanligt

Ormen är avskydd av många, men att drömma om djuret är väldigt vanligt.

Foto: Shutterstock/TT

En färsk undersökning avslöjar vilka de vanligaste drömmarna världen över är. Och även vad vi svenskar oftast drömmer om. Kolla in vad dina egna drömmar betyder!

Visste du att du spenderar en tredjedel av livet sovandes? Våra drömmar hjälper oss att bevara minnen, hjälper till att reglera våra känslor och att bearbeta svåra upplevelser.

Även om drömmarna många gånger känns totalt oförståeliga och konstiga, visar forskning att drömmarna ofta kan vara en reflektion av situationer och människor i våra verkliga liv.

Drömmar är sammansatta minnen och sådant som vi varit med om både förut och alldeles nyligen.

Vi minns bara en liten del

Ofta minns vi bara en mycket liten del av det vi drömt om under natten. Vanligtvis är det just det du drömde alldeles innan eller just när du vaknar som stannar i minnet.

Louise Minerva-Li är drömterapeut, psykoterapeut och författare. På frågan varför vissa personer minns sina drömmar och andra inte gör det, svarar hon såhär:

Louise Minerva-Li

Louise Minerva-Li är drömterapeut och menar att drömmar är en avläsning av vår psykiska process.

Foto: Privat

– Drömmar är en avläsning av din psykiska process. Vissa tar emot informationen, andra inte. I vår civilisation har vi inte blivit lärda att lyssna på våra drömmar. Därför är vi inte vana vid att bry oss om dem. Stress, och väckarklocka, hindrar oss att komma ihåg nattdrömmarna.

Horoskop: Så blir veckan för ditt stjärntecken 4 - 10 juli 2022

Därför är det ingen dålig idé att ha ett anteckningsblock vid sängen för att kunna anteckna vad du drömt medan det fortfarande finns färskt i minnet.

Drömmarna kanske försöker berätta något för dig om ditt mående och välbefinnande.

Se ockaå: Varför får man en dèjá vu?
1:15

Efter reklamen: Se ockaå: Varför får man en dèjá vu?

(1:15)

Slå på ljud

Klardrömmar är vanligast

Så kallade klardrömmar som innebär att man själv delvis eller helt är medveten att man drömmer, var enligt en studie som gjorts av brittiska företaget Sleepseekers, vanligast i 17 olika länder världen över. Att dagdrömma var vanligast i Frankrike, Tyskland och Italien.

Enligt samma studie hör ormar till det absolut vanligaste att drömma om. Över 1,6 miljoner google-sökningar världen över handlade om just drömmar där ormar fanns med.

Studien från Sleepseekers som gick ut på att analysera google-sökningar i olika länder under det senaste året, kunde också avslöja vad som är vanligast att drömma om globalt sett.

Det här betyder de vanligaste drömmarna enligt drömlexikonet

10 vanligaste drömmarna i världen

1. Ormar. Sedan urminnes tider har drömmar om ormar i princip alltid förknippats med otur, och den symboliska betydelsen som drömmar om ormar har är att de oftast handlar om fiender. Den vanligaste tolkningen är att det kan handla om någon som talar bakom ryggen på dig, eller har för avsikt att vara elak.

2. Hundar. Drömmar om hundar brukar ofta ha den symbolik att de handlar om vänskap och tillgivenhet. Framför allt om hunden i drömmen är välvilligt inställd till drömmaren.

3. Katter. Den symboliska betydelsen när det kommer till katter kretsar ofta kring ett inre behov av att känna närhet, tillgivenhet och trygghet.

4. Graviditet.Drömmar om graviditet eller att man är gravid är någonting som är mycket vanligt, både bland yngre och äldre kvinnor. Dels kan det handla om att det finns en inneboende längtan efter att få ett barn som framkallar drömmen, men det finns även andra sätt att tolka graviditetsdrömmar på.

5. Att flyga. Drömmar om att man flyger är någonting som är väldigt vanligt förekommande, framför allt att man själv flyger likt en fågel. Oftast skänker dessa drömmar en enorm frihetskänsla, men kan också upplevas som obehagliga om man börjar tappa kontrollen eller helt plötsligt börjar störta nedåt.

6. Otrohet. Drömmar om otrohet är någonting som är väldigt vanligt, både att man själv bedrar den man älskar och att den man älskar är otrogen. Den symbolik som ofta kopplas till drömmar om otrohet är missnöje eller besvikelse, vilket i drömmens värld lätt kan yttra sig i form av att man blir bedragen eller bedrar någon annan.

7. Att vara jagad. När det kommer till drömmar om att någon jagar en eller att man blir jagad så handlar dessa ofta om just flykt av något slag. Ibland brukar de symbolisera flykt från någonting, och ibland även flykt från någon. Det som manifesteras är att ens inre på ett sätt känner sig trängt, och försöker ta fram detta till ytan och illustrera detta genom att framkalla känslan av att bli jagad.

8. Att falla. Den symboliska betydelsen av drömmar där den stora händelsen i drömmen är att man faller, eller ramlar, handlar ofta misslyckanden. Eller snarare om att man har en stor inneboende rädsla för att misslyckas, och känner stor fasa inför att göra detta. I drömmarna manifesteras denna fasa ofta genom att man faller från någonting som motsvarar storleken av det misslyckande man känner sådan fasa från.

9. Lejon. Den symboliska betydelsen av drömmar om lejon är ofta att de är ett uttryck för någonting majestätiskt och mäktigt, men som ändå är rått och ej förlåtande. Kanske handlar det om ett inre uppvaknande, ens inre som ryter ifrån mot omvärldens påfrestningar och visar sig utifrån den majestätiska och råa form som det inre av oss ändå består av. Ibland kan drömmar om lejon även handla om en önskan av att kunna hävda sig själv inför andra, att våga säga ifrån och stå upp för sina åsikter och därigenom verkligen kunna ta tag i sina åtaganden.

10. Björn. Den symbolik som oftast kopplas samman med drömmar om björnar är styrka, kraft och tillväxt å ena sidan, men även fiender och risker. De kan ibland också kopplas till passivt-aggressivt beteende, ibland hos någon i ens omgivning där björnen tar formen av den som kanske uppvisar ett aggressivt beteende mot dig eller dina nära.

Källa: Sleepseekers, drömlexikon

Lena Philipsson fick hjärtproblem av stress: ”Det var en hemskt jobbig period i mitt liv”

De vanligaste drömmarna i Sverige och deras betydelse enligt Louise Minerva-Li

1. Ormar

Orm är en universell symbol som hela mänskligheten har erfarenhet av.

Drömmar om ormar kan ha olika betydelse beroende på hur den visar sig i drömmen. Den kan symbolisera allt, från ursprungligaste instinkter och reflexer - till högsta andliga medvetenhet. Nedan är några saker som ormen kan symbolisera:

Transformation eftersom den ömsar skinn och kan vistas i jord, luft och vatten.

Skuggsymbol: undermedvetandet, fara, hotande, giftig. Död och förstörelse. Det onda.

Solsymbol: Livsprincip, kundalini, andlig upplysning, det goda, läkedom.

Phallossymbol (manlig fruktsamhet) eller en sexsymbol (penis).

2. Otrohet

Drömmar om otrohet handlar oftast om oss själva. På vilket sätt är du inte helt sann mot dig själv, dina ideal, dina drömmar? Sviker du dig, är du otrogen mot dig själv. Till exempel om du drömmer att din man är otrogen = din inre maskulina sida (tankar) är otrogen mot din feminina sida(känslor), dvs du förnekar din känsla.

Otrohet

Drömmar om otrohet kan symbolisera att du är otrogen mot dig själv.

Foto: Shutterstock/TT

3. Att flyga

Du är ogrundad, står inte ’med fötterna på jorden’. Flyr från att bemöta livets utmaningar. Kan också betyda att känna sig kompetent eller lycklig. Eller att övervinna gravitationskraften, till exempel en ut-ur-kroppen-upplevelse.

Kvinna som flyger

Att drömma om att du flyger kan betyda att du flyger från livets utmaningar.

Foto: Shutterstock/TT

Drömmar ska tas med en nypa salt

En studie gjord av neuropsykologen Antti Revonsuo vid Skövde universitet, visar att hjärnan svarar på potentiell framtida fara genom att hålla vår hjärna skärpt genom våra drömmar. Det kan betyda att svenskar är väldigt medvetna och uppmärksamma på olika situationer i livet, menar Hayley Thistleton, drömexpert på Sleepseekers.

Louise Minerva-Li menar att alla drömmar är bra.

– Det finns en högre avsikt som skapar och förmedlar drömmarna. De ska tas emot och helst åtgärdas. Mardrömmar handlar ofta om tidigare traumatiska upplevelser vars känsla av rädsla har återaktiverats. Detta kommer upp i symbolform för att tas emot, bli sett och få läkning, säger Louise.

Hayley tycker att drömmar ska tas med en nypa salt. Som Freud sa “ en dröm är uppfyllelse av en önskan”, i den mening att drömmar är omedvetna undertryckta konflikter eller önskningar.

– Bara för att du drömmer något, betyder det inte att det motsvarar dina verkliga önskningar eller kommer att inträffa på riktigt. Det kan vara att det undermedvetna försöker säga något, men du kan inte låta det påverka ditt liv, säger Hayley Thistleton.