Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lena Philipsson fick hjärtproblem av stress: ”Det var en hemskt jobbig period i mitt liv”

10 jun, 2022 
Joakim Löwing
Lena Philipsson
I sin debutbok berättar Lena Philipsson om sådant hon inte skulle ha pratat om för tio år sedan.
Lena Philipsson har varit offentlig hela sitt vuxna liv – samtidigt som hon privat är introvert och har en stark integritet. Men i sin nysläppta debutbok släpper artiststjärnan på garden och berättar om sådant hon inte skulle ha gjort för tio år sedan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lena Philipsson är dubbelt aktuell under sommaren - både med sin bok I händelse av min död: En manual som släpptes i maj och turnén med Diggiloo, 23 spelningar på 22 orter runtom i Sverige.

– Som att artist vill man förstås möta sin publik och det är något jag saknade mycket under de två åren med pandemin. Därför var det väldigt roligt att kunna genomföra min soloturné i våras, om än lite ring-rostigt, säger hon med ett skratt.

Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minnsBrand logo
Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minns

Diggiloo har Lena medverkat i tidigare, sommaren 2014, och hon gillar att uppträda tillsammans med andra artister.

– Jag har varit med i andra liknande turnéer genom åren, som Badrock, Rocktåget och Tält-projektet. En fördel är ju att man inte behöver axla hela ansvaret, säger hon. Något som blir extra roligt nu är att några av mina bästa vänner jobbar med produktionen. Dessutom är det underbart att åka runt och spela just på sommaren. Framför allt när det är fint väder, regn klarar jag mig gärna utan (skratt).

Annons

I sin debutbok varvar Lena med att skriva om karriären och privatlivet.

– Den handlar helt om mig själv – om vem jag är i dag och hur jag tänker. Jag har ju alltid varit väldigt privat av mig, rentav hemlig, och det här är ett sätt att dra undan förlåten och bjuda in läsaren till min hjärna. Eftersom jag privat är introvert och lågmäld var arbetet med boken som en form av befrielseprocess. Med åren har jag blivit mer trygg och mindre känslig. Jag har ju varit offentlig under hela mitt vuxna liv – men först under senare delen av karriären har jag har jag känt mig mogen att skriva den och öppna upp för ämnen som jag inte brukar prata om i vanliga intervjuer.

Lena Philipsson fick hjärtproblem av stress

Hon fick idén till boken för ungefär fem år sedan – men det var först under coronavirusets härjande som plitandet tog fart ordentligt.

Privat är jag introvert och lågmäld

– En del text hade legat och skvalpat i datorn flera år och så hade jag plötsligt en massa extra tid att fylla. Det blev så bra att förlaget Norstedts ville publicera den och det är klart att jag känner mig lite stolt att jag lyckades få ihop till en hel bok. Hittills har jag fått mycket positiv respons, vilket känns jättekul.

Annons

Lena tycker känslan är ungefär som efter att ha givit ut ett nytt album, där hon skrivit texterna själv.

– Även om det blir återblickar till min uppväxt här och där är det ingen självbiografi – utan fokus ligger på vem jag är i dag. Genom att dela med mig av personliga tankar hoppas jag att läsarna ska lära känna mig på ett nytt sätt och få en ny bild av mig, i stället för den endimensionella som framställs i tidningar. Det är alltså ingen skvallerbok med en massa name-dropping.

lena philipsson på allsång på skansen
Lena Philipsson har även en komisk ådra.

En av många händelser hon berättar om är de otäcka hjärtproblem som uppstod 2013. Under en promenad på Östermalm hemma i Stockholm kände Lena plötsligt ett växande tryck över bröstet.

Annons

”Det hade varit ett alldeles formidabelt ångestladdat sorgeår med stress, avsaknad av sömn och ständiga adrenalinpåslag. Och rubriker, rubriker, överallt. Så det var kanske inte så konstigt att det hände, även om jag blev förvånad över tillfället”, skriver hon i boken.

Besvären med hjärtklappning och dubbelslag återkom allt oftare – inte minst då hon stod på scenen i olika sammanhang. Värst var det under en föreställning av sin då nyuppsatta show.

Först efter att ha fått medicin lugnade besvären ner sig.

– Det var en hemskt jobbig period i mitt liv och klart att jag var orolig över min hälsa. Kroppen sa ifrån efter år av stress. Men i dag mår jag bra, som tur är försvann hjärtproblemen och har inte kommit tillbaka.

Komisk ådra och skådespeleri

I boken bjuds vi också på Lenas komiska ådra i form av uppriktiga och roliga betraktelser.

Humorn har vi fått ta del av både på scenen och framför kameran. Under senare delen av karriären har den 56-åriga sångerskan från Vetlanda inte bara släppt skivor och turnerat – utan även skådespelat i tv-serier som i julkalendern Storm på Lugna gatan, Enkelstöten och Torpederna, samt i musikalen Spök. Dessutom provade hon på programledarrollen i Konstkuppen och har lett Melodifestivalen flera gånger.

Annons

– Jag älskar att prova nya saker, vill hela tiden fortsätta att utvecklas och tänja på gränserna. Något som vore väldigt roligt i framtiden är att vara med i en film.

Att Lena gillar att agera märks också tydligt i hennes egeninspelade musikvideor till samtliga nio låtar på hennes trettonde soloalbum Maria Magdalena från 2020.

Givetvis blir det tomt och mycket saknad

– Jag filmar allt med mobilen och oftast hemma. Om jag får säga det själv är jag bra på att hitta kreativa lösningar, bygga upp scener med rekvisita och hitta passande kläder till mig själv. Och det blir helt okej när man tittar på det sedan.

Lena Philipsson har fel namn

Två av videorna filmades av hennes dotter – titellåten Maria Magdalena och Du ljuger.

– Hon är intresserad av foto och duktig på att ta bilder. Det var roligt att göra det tillsammans, säger Lena.

Lena Philipsson fick medalj av kungen.
2021 fick Lena Philipsson ta emot en medalj av kungen för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv.

Livet befinner sig i en ny era, då bägge barnen har flyttat hemifrån. Sonen gjorde det för flera år sedan. Alla föräldrar kan nog känna igen sig i att det finns en del sorg inblandat den där dagen då plötsligt boet lämnas.

Annons

– Givetvis blir det tomt och mycket saknad. Men samtidigt är jag ganska krass och ser det som en naturlig del av livet. Barnen finns ju ändå kvar och vi ses så ofta vi kan.

Maria Magdalena är förresten inte bara namnet på hennes senaste platta, utan också på henne själv enligt folkbokföringen. Hon är döpt till Maria Magdalena Filipsson.

– Hur det blev Lena Philipsson är inte konstigare än att pappa stavade Ph, så vi barn trodde att vi hette så tills det var för sent att ändra. Och Lena har jag alltid kallats.

Jordnära uppfostran

Även om hennes familj var både musikalisk och konstnärlig, där pappa Göran och mamma Kerstin spelade trummor, respektive sjöng i gruppen The Happenings i sina yngre dagar, fanns det länge inte ens på kartan att satsa på enbart en artistkarriär.

– Jag hade en jordnära uppfostran i en ganska nedtonad familj där vi inte tog ut någon glädje i förskott. Tar därför det mesta med fattning och har ganska svårt att imponeras av något. Jag hade faktiskt inte så många drömmar om framtiden, utan tog saker mer som de kom. Däremot smittade deras påhittighet och kreativitet av sig på oss tre syskon.

Annons

Pappa Göran arbetade som målare, medan mamma Kerstin var hemmafru. Själv ville Lena bli arkitekt.

– Jag läste teknisk linje med inriktning bygg på gymnasiet, men så lyckades jag att få ett skivkontrakt innan jag tagit stu-denten och då ville jag förstås ge musiken en ordentlig chans.

Som 20-åring slog hon sedan igenom stort med superhiten Kärleken är evig, som placerade sig tvåa i Melodifestivalen 1986. En placering Lena även nådde 1988 med Om igen, medan Dansa i neon blev femma 1987.

lena philipsson sydde sina egna kläder.
I början av sin karriär gjorde Lena Philipsson sig känd för att sy sina egna scenkläder.

18 år efter debuten vann hon till slut Melodifestivalen på fjärde försöket – med Det gör ont 2004. Den engelska versionen It hurts röstades fram till femte plats i Eurovision song contest.

Annons

De av hennes skivor som har sålt flest exemplar är My name 1989 (130 000) och Orup-samarbetet Det gör ont en stund på natten, men inget på dan 2004 (över 120 000).

Ingen av dessa siffror lär ju slås med tanke på att branschen ser ut som den gör i dag, där den mesta musiken konsumeras på plattformar som Spotify.

– Det gäller att hänga med i utvecklingen och är viktigt att kontinuerligt komma ut med ny musik. Nu när boken är utgiven kan jag fokusera på att skriva nya låtar i stället och vem vet, kanske kommer det någon ny bok framöver om jag hittar något intressant att skriva om, avslutar Lena Philipsson med ett leende.

Det här är Lena Philipsson!

Namn: Lena Philipsson (döpt till Maria Magdalena Filipsson).

Född: 19 januari 1966 i Vetlanda.

Familj: En son, Noa, 28 år och en dotter, Saga, 24 år, tillsammans med exmaken Måns Herngren.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.

Aktuell: Turnerar med Diggiloo – 23 spelningar runtom i landet från 3 juli till 20 augusti. Övriga artister i år är Jessica Andersson, Robin Bengtsson, John Lundvik, Liamoo, Mariette, Måns Möller, Theoz och Sanne Salomonsen. Gav i maj ut sin debutbok I händelse av min död: En manual.

lena philipsson sitter på en bänk
– Det gäller att hänga med i utvecklingen, säger Lena.

6 snabba frågor!

Vilken tv-serie sträcktittade du på senast?

– Det gör jag ganska ofta, en av de största favori-terna är dramaserien Unbelievable på Netflix. Den handlar om två kvinnliga poliser, jag gillar att det är vanligt hederligt polisarbete och att det är två starka kvinnor. Det är alltid härligt att se.

Annons

Vad är vardagslyx för dig?

– Att äta en god glass.

När är du som lyckligast?

– När jag får träffa och umgås med mina barn.

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

– Bäver. Det var väldigt länge sedan och jag minns inte ens vad det smakade. Men det var nog inte särskilt gott, haha.

Vilken hushållssyssla är du bäst/sämst på?

– Jag är bäst på att plocka undan, det gillar jag. Att moppa golvet är däremot inte så kul, så det får jag säga att jag är sämst på.

Vad läser du helst?

– Ärligt talat var det ganska länge sedan jag läste någon bok och det blir inte så mycket tidningar heller. Däremot tycker jag om att lösa korsord och lyssnar gärna på olika poddar.

Diggilooturnén 2014: Nassim Al Fakir, Eric Gadd, Jessica Andersson, Oscar Zia, Nanne Grönvall, Lena Philipsson och Per Andersson.
Lena Philipsson framför Det gör ont under Eurovision song contest 2004.
Annons