Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lena Philipsson öppnar upp om hjärtbesvären

14 maj, 2022 
Simon Nilsson Larsson
FotografTT
Lena Philipsson
Under en promenad märkte Lena Philipsson av ett växande tryck över bröstet.
Det visade sig vara ett hjärtproblem som återkom gång på gång.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nyligen släppte artisten Lena Philipsson boken I händelse av min död: En manual i vilken hon delar med sig av sitt liv.

I ett kapitel berättar hon om sina hälsoproblem, som började kännas av 2013.

”Det hade varit ett alldeles formidabelt ångestladdat sorgeår med stress, avsaknad av sömn och ständiga adrenalinpåslag. Och rubriker, rubriker, överallt. Så det var kanske inte så konstigt att det hände, även om jag blev förvånad över tillfället”, skriver hon enligt Aftonbladet.

Se också: 5 bra vanor för hjärtatBrand logo
Se också: 5 bra vanor för hjärtat

”Den starkaste känslan var skammen”

Det blev till sist för mycket, och under en promenad i Stockholm märkte hon att det var något som inte stod rätt till.

”En lugn dag i maj, på väg upp för Sturegatan, kände jag plötsligt ett växande tryck över bröstet, ett sådant som brukade signalera att hjärtat nu skulle slå ett extraslag”.

Annons

Det skulle ta flera minuter innan trycket släppte, men besvären slutade inte där. De kom tillbaka gång på gång och i allt fler sammanhang. Det var tv-inspelningar och galor som Allsång på Skansen, Så ska det låta och Idrottsgalan, och hon skriver att hennes kropp inte hade råd med det pulspåslag som den får av adrenalin och nervositet. Detta oroade henne så klart orolig.

”Den starkaste känslan var skammen om jag skulle falla ihop, alla dessa mobilkameror, det vore inte bra. Scenen var praktiskt upplyst, det skulle bli bilder. Det skulle bli rubriker”.

Blev bra efter medicinen

Hon klarade sig utan att falla ihop, och fick till sist medicin som hjälpte till att lindra besvären. Enligt Aftonbladet hälsar artisten, genom bokförlaget Norstedts kommunikationsansvariga, att Lena Ph tack och lov mår bra i dag och att problemen var tillfälliga.

Året innan hälsoproblemen skilde sig Lena Philipsson från exmaken Per Holknekt. I ett minst sagt ärligt inlägg på Facebook berättade hon om vad som hänt.

”Min tillvaro är helt omkullkastad. Otroheten kom som en chock. Och ännu värre blev det att förstå att det började för längesen. Jag känner mig löjlig som gick omkring i köket och kokade te och trodde att vi hade varandra”, skrev hon då.

Annons