Detta är depression – 9 tecken att vara uppmärksam på

Kvinna sitter ihopkrupen på soffa i ett dunkelt rum.

Foto: TT/Shutterstock

Känner du hopplöshet eller en allmän olust i livet? Det kan vara tecken på en depression. Vi går igenom symtomen och när det är dags att söka hjälp.

Depression ligger bakom en stor del av all ohälsa i världen. Det är en allvarlig psykisk sjukdom som påverkar hela livet för den som drabbas. Symtom och orsaker till depression kan variera stort från person till person.

Se också: Så söker du hjälp om du drabbas av depression

1:04

Efter reklamen: Så söker du hjälp när du drabbats av depression

(1:04)

Hur depression känns

Det kan vara svårt att förklara hur depression känns för någon som inte har upplevt det. Ett vanligt missförstånd om depression är att en person bara är ledsen eller nere.

Men sjukdomen är mycket värre än jobbiga känslor som kommer och går.

Symtom på depression kan pågå i månader eller år och gör det svårt eller omöjligt att fortsätta det dagliga livet. Sjukdomen kan bromsa karriärer, förstöra relationer och ge svårigheter att utföra dagliga uppgifter som egenvård och hushållsarbete.

Fyra saker forskningen säger om kvinnors depression – då ska du söka hjälp

Nio tecken på depression

Här listar vi nio tecken som kan tyda på att man lider av depression. Att känna något eller ett par av symtomen ovan behöver inte innebära att man har sjukdomen. Läkare letar vanligtvis efter minst tre symtom som har varat i minst två veckor.

Diagnosen depression sätts utifrån en sammantagen bedömning utifrån patientsamtalet.

1. Ingen glädje

Det finns inget nöje i livet. Inget att se fram emot. En person med depression kanske inte tycker om saker som de en gång älskade att göra. Och kan känna att ingenting kan göra dem lyckliga.

2. Svårt med fokus

Koncentration eller fokus blir svårare. Att fatta alla typer av beslut, läsa eller bara titta på tv kan vara jobbigt eftersom man inte kan tänka klart eller följa vad som händer.

3. Allt känns hopplöst

Känslan att livet aldrig kommer bli bra igen. Vissa får också återkommande tankar på död.

4. Känsla av misslyckande

Personer med depression kan känna att de är helt värdelösa. De kan dröja vid negativa händelser och upplevelser. Man ser inget positivt med sig själv.

5. Svårt att sova

Att sova hela natten kan kännas nästan omöjligt. En person kan vakna tidigt och inte kunna somna igen. Andra kan sova överdrivet, men ändå vakna och känna sig trötta trots de extra timmarna av sömn.

6. Ingen energi

Energinivåerna är nästan konstant obefintliga. Vissa människor känner att de inte kan komma ur sängen eller känner sig utmattade även när de sover tillräckligt.

7. Ingen matlust

Vissa människor med depression känner att de inte vill äta någonting och måste tvinga sig att äta. Detta kan leda till viktminskning.

8. Tröstätande

Mat kan också användas som ett bekvämt verktyg eller tröst. Detta kan leda till viktökning.

9. Fysisk smärta

Vissa människor upplever huvudvärk, illamående eller får kroppssmärtor.

Kronisk depression

Sjukdomen kalls kronisk när symtom funnits under minst två år, under den perioden ska det inte ha funnits mer än två månader utan depressionssymtom.

Beroende på antalet symtom kan läkaren klassificera depressionen som lätt, medelsvår eller svår. En lätt men kronisk form av depression kallas dystymi. Vid lätt depression fungerar vardagen i stort även om livet känns jobbigt. Vid medelsvår eller måttlig depression är det svårt att klara vardagssysslor och arbete, och det är uppenbart för omgivningen att det inte är som vanligt. Vid svår depression påverkas hela livet i grunden, och vardagen känns övermäktig. Även det mest basala fungerar dåligt och det är svårt att äta, sova och arbeta.

Bekymrad kvinna sitter med handen för pannan.

Foto: TT/Shutterstock

Då ska du söka vård för depression

Tveka aldrig att ta kontakt med vården om du tror dig lida av depression. Många som mår psykiskt dåligt har fått höra att de ska sluta sjåpa sig och därför är det vanligt att vända skulden inåt.

Men det är aldrig ditt fel om du mår dåligt.

Ta istället kontakt med din vårdcentral eller ring 1177 för att bli guidad vidare. Depression är ingen sjukdom man kan lösa på egen hand.

Behandling av depression

Behandlingsformerna för depression varierar men alla har till syfte att förbättra livskvaliteten igen.

Vanligas behandlingar är antidepressiva läkemedel och psykologisk behandling, till exempel kognitiv beteendeterapi (KBT) eller psykodynamisk beteendeterapi (PDT).

Åtgärder man gör själv kan också leda till bättre mående på sikt. Fysisk aktivitet, näringsriktiga måltider och goda sömnvanor är alla goda vanor. Socialt umgänge och lustfyllda aktiviteter likaså.

Vid svår depression kan det vara aktuellt med behandling på psykiatrisk klinik på under den första tiden.

Vanliga orsaker och riskfaktorer till depressioner

Genetik

Depression och andra humörsjukdomar kan förekomma i familjer, även om familjens historia inte ensam betyder att en person kommer att få depression.

Livshändelser

Stora livsförändringar och stressiga händelser kan utlösa depression. Dessa händelser inkluderar skilsmässa, en nära och kära död, förlust av jobb eller ekonomiska problem.

Hormonella förändringar

Depression och dåligt humör är ofta förknippat med klimakteriet, graviditet och premenstruella störningar.

Vissa sjukdomar

Ångest, långvarig smärta, diabetes och hjärtsjukdomar kan göra någon mer benägna att utveckla depression. Depression är ett symptom på bipolär sjukdom.

Drog- och alkoholmissbruk

I vissa fall kan drog- och alkoholmissbruk orsaka depression. Andra gånger kan depression få en person att börja missbruka droger eller alkohol.

Vissa mediciner

Vissa receptbelagda läkemedel kan öka risken för depression. Dessa inkluderar vissa mediciner med högt blodtryck, steroider och vissa cancerläkemedel.'

Källor: doktor.se, halsoliv.se, medicalnewstoday.com, internetmedicin.se, 1177.se.