Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Det här är Future faking – draget som kan avslöja en narcissist

07 apr, 2021 
Johanna Bengtsson
En man friar till en kvinna
Hört talas om begreppet Future Faking? Om du just nu dejtar en person som i princip friat på första dejten, borde du läsa extra noga!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du blivit lovad evig kärlek och i nästa sekund blivit dumpad? Träffat någon som pratat om giftemål redan på första dejten, men som sedan ignorerat dig efter att ni har haft sex? Eller har du blivit lurad på pengar, förblindad av komplimanger och uppmärksamhet?

Då har du troligtvis råkat ut för framtidsförfalskning, eller Future Faking som fenomenet kallas.

Psykology Today och MåBras norska systertidning Kk.no har båda djupdykt i det relativt nya begreppet. De beskriver en person som utför Future Faking som en charmör som tidigt pratar om en framtid tillsammans, kanske redan efter första eller andra dejten. Hen ställer frågor som ”Har du varit i Paris på våren? Jag ser fram emot att visa dig runt” och ”Hur tror du att våra barn kommer att se ut?”.

Narcissistiskt personlighetsdrag

Personen som utför Future Faking säger vad hen tror att du vill höra och är så besatt av jakten att få dig på fall att hen tar till dessa metoder, skriver Psychology Today. När du väl har fallit pladask, avslutar hen oftast förhållandet snabbt.

Annons

Svenn Torgersen är professor i psykologi vid universitetet i Oslo och har forskat på personlighetsdrag under många år. Han menar att begreppet Future Faking är ett typiskt narcissistiskt personlighetsdrag.

– Det finns flera anledningar till att personer med starka narcissistiska drag kan använda sig av Future Faking. En anledning är att deras önskan att uppleva extraordinär framgång får dem att drömma sig bort i olika unika situationer. Om de är realistiska eller inte är inte särskilt relevant för dem, säger Svenn Torgersen till Kk.no.

Att få andra att bli djupt förälskade i dem, att göra andra glada och spela ut känslor de själva verkligen inte har, är en stor "kick" för dem, menar Svenn.

Man ger röda rosor till en kvinna
Guld och gröna skogar utlovas tidigt av någon som medvetet, eller omedvetet, utför Future Faking.

Förför dig genom Future Faking

I vissa fall använder narcissister Future Faking för att förföra dig utan att ens inse det själva, de förstår inte att de kommer att göra dig besviken om inte deras löften uppfylls. Många narcissister är även dåliga på att konversera, vilket kan göra att de helt enkelt pratar om framtiden och storslagna drömmar för att de inte vet hur de ska hålla en riktig konversation.

Annons

Att ”framtidsförfalska” är dock inte ett givet drag hos alla narcissister, det är inget drag som exempelvis står på listan över typiska drag när en diagnos sätts.

Kate Elin Søyland är parterapeut och familjeterapeut. Hon menar att även personer som inte är narcissister kan ha mer eller mindre inslag av detta drag. Hon poängterar för Kk.no att vissa människor är väldigt snabba på det emotionella planet, utan att det behöver betyda att de är oärliga.

Se också: Pia blev kär i en psykopat - var nära att dö

Pia blev kär i en psykopat - höll på att döBrand logo
Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

– När vi ska komma i kontakt med en ny person och bygga en hälsosam relation är det helt normalt att vi inte alltid rör oss framåt i samma takt, säger hon.

Annons

Så upptäcker du Future Faking

Här ger Kate Elin Søyland tips som kan hjälpa dig att upptäcka eller hantera Future Faking:

1. Ställ öppna frågor.

Fråga hen frågor och låt hen svara först. Om hen säger att hen vill starta en familj med dig, redan efter några dejter, bör du fråga varför det är så viktigt för henom.

2. Träffa vänner

Träffa gärna hens vänner och familj, då får du en bra inblick i vem hen faktiskt är.

3. Ge inte av hela dig själv

Dela inte med dig av allt om dig själv direkt. På så vis undviker du att hen får en känslomässig hållhake på dig och säger det hen tror att du vill höra.

Foto: TT Källa: KK.no, Psychology today

Annons