Dolda snuskfällan som alla bär med sig

En glad kvinna pratar i mobiltelefon och letar efter något i sin stora gula väska.

Har du koll på bakterierna som gömmer sig i din väska?

Foto: TT/Shutterstock

Många ser till att tvätta händerna men glömmer bort den stora snuskfällan som de flesta faktiskt bär med sig – har du tänkt på den? Efter du har läst detta kommer du garanterat göra det!

En god handhygien har nog sällan varit så relevant som nu. Ändå är det många av oss som bär med oss riktiga bacillbomber utan att kanske inse det. Vi går rent av omkring med föremål som kan bära spår av avföring på sig – och som många kanske inte desinfekterar så ofta som de borde.

Se också: Därför funkar tvål mot virus

Därför fungerar tvål så bra mot virus
0:38

Efter reklamen: Därför fungerar tvål så bra mot virus

(0:38)

Slå på ljud

Bajsbakterier nära till hands

De flesta har de senaste året blivit bättre på att hålla en god handhygien. Vi har blivit allt mer uppmärksam på hur ofta och länge vi tvättar våra händer och var vi stoppar dem någonstans. Men det många missar är något vi bär med oss dagligen – bankkortet.

Vi plockar ofta upp våra bank- eller kreditkort vid köptillfällen, oavsett om vi befinner oss i en butik eller beställer hemifrån så är kortet nära tillhands. En studie från 2012 gjord på Queen Mary-universitetet visar att bankkort bär fler bakterier än både mynt och sedlar – och samma studie visar även att var tionde bankkort bär avföringsbakterier.Corona: Ingen förhöjd smittorisk

Det är inte bara din plånbok som är det smutsiga du bär i fickan eller handväskan – nästan var sjätte mobiltelefon bär spår av avföringsbakterier, visade en tidigare studie från samma universitet.

5 äckliga saker som kan hända om du inte byter sängkläder ofta

Enligt Folkhälsomyndigheternas hemsida är det däremot ingen extra smittorisk av covid-19 vid användandet av kontanter eller bankkort. Men med insikt om vilken snuskfälla våra plånböcker egentligen är, skadar det ju knappast att desinfektera den och dennes innehåll ordentligt – samma gäller våra mobiltelefoner. Risken blir annars att du får äckliga bakterier på dina händer trots att du tvättar dem.

Så desinfekterar du din mobiltelefon:

1. Stäng av telefonen och ta av mobilskalet ifall du har ett.

2. Torka av telefonens utsida med en ren mikrofiberduk för att avlägsna smuts.

3. Torka försiktigt med en fuktig desinficeringsduk, alternativt kan du använda skärmrengöring och mikrofiberduk.

4. Låt sedan din telefon lufttorka en kort stund.

5. Torka varsamt telefonen igen med en torr och ren mikrofiberduk.

6. Ifall du hade ett mobilskal – kom ihåg att skölja av och desinfektera det också, och låt torka innan du placerar telefonen i det.

Apple rekommenderar att man använder en en 70-procentig isopropanol eller våtservetter med desinfektionsmedel för att försiktigt torka tangentbord, skärm och andra utvändiga ytor med. Undvik att det kommer in fukt in i någon av telefonens öppningar.