5 äckliga saker som kan hända om du inte byter sängkläder ofta

Man och kvinna i sängen.

Foto: TT/Shutterstock

Har du en fast rutin för när du tvättar dina lakan? Annars kan det vara en bra idé att skaffa det nu. Här är fem läskiga saker som kan hända om du inte är noga med hygienen.
TV: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
1:24

Efter reklamen: TV: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

(1:24)

Slå på ljud

Att våra sängkläder samlar smuts, snafs och bakterier är knappast förvånande. De flesta av oss tillbringar minst åtta av dygnets timmar i sängen och det tillhör knappast ovanligheterna att det slinker med en munsbit eller två ner under täcket.

Hur ofta ska man tvätta lakan?

Som tumregel bör du tvätta dina lakan en gång i veckan i 60 grader. Om du har en bäddmadrass är det bra att tvätta den en gång i kvartalet, det vill säga fyra gånger om året.

Täcken och filtar bör åka i tvättmaskinen ungefär en gång varannan månad. Kolla alltid tvättråden innan du sätter igång maskinen.

Snuskfällorna i köket: Så undviker du dem

Den som låter bli att tvätta lakanen riskerar en rad otrevliga konsekvenser, utöver att den härliga känslan av att krypa ner mellan nytvättade och sköna textilier uteblir. Den amerikanska hälosajten Web MD, som motsvarar svenska Vårdguiden, tar upp fem otrevliga konsekvenser som kan komma av att inte tvätta sängkläderna tillräckligt ofta.

5 otrevliga konsekvenser som kan komma av att inte tvätta sängkläderna

1. Kvalster

En genomsnittlig person tappar ungefär 500 miljoner hudceller varje dag och många av dessa hamnar förstås, just det, i lakanen. Här bor kvalster som fullkomligt älskar att mumsa i sig döda hudceller. Dessutom trivs kvalster extra fint i fuktiga och varma miljöer som sängen oftast bjuder på.

Vaknar du ofta med snuva, kliande och röda ögon, nästäppa eller nysningar? Då kan det vara så att du lider av kvalsterallergi.

Tvätta lakanen minst en gång i veckan för att hålla de små krypen på avstånd!

2. Det kan bildas svamp i kudden

Jo, tyvärr läste du rätt. Din mysiga huvudkudde kan innehålla svamp – hur fluffig den än må vara på utsidan. Du ser den inte men den kan finns där. I en undersökning från Manchester University undersökte forskarna tio kuddar som använts regelbundet mellan 1,5 till 20 år och hittade hela 50 olika sorters svamp i kuddarna! Ha för vana att vädra kudden regelbundet och tvätta den minst två gånger om året.

Här är vinterns värsta smittohärdar – så undviker du dem

3. Sängkläderna kan föra smitta vidare

Om någon i familjen har varit sjukt är det ännu viktigare att hålla sängkläderna rena för att undvika att eventuella bakterier sprider sig från en person till en annan. Tvätta alltså sängkläderna omedelbart om någon har varit sjuk.

4. Din hy kan påverkas negativt

Har du börjat få oren hy? Kanske är det inte alls en dyr ansiktsbehandling du behöver utan bara något så enkelt som ett rent örngott lite oftare! Precis som lakan och täcke samlar örngott på sig smuts och bakterier och om du lägger ansiktet mot det här kväll efter kväll kan du täppa till porerna. Byt gärna örngottet ett par gånger i veckan för att se om problemet försvinner.

5. Din säng kan bli en bakteriebomb

Sist, men absolut inte minst, så älskar bakterier av alla dess slag din säng. Döda hudceller, saliv, sminkrester och svett gror och frodas gärna här i den varma och sköna miljön. Tester som gjorts på kuddar som inte har blivit tvättade på en vecka innehöll hela 17 000 fler kolonier av bakterier än prover som togs på en toalettstol.

Källa: Måbra.com

Se också: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt
0:57

Efter reklamen: Se också: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

(0:57)

Slå på ljud
Varning: Här är gymmets 6 värsta snuskfällor!