Snuskfällorna i köket: Så undviker du dem

Smutsigt vask fylld med disk.

Foto: Shutterstock/TT

Det är lätt att tänka att disktrasan är den absolut största bakteriehärden i ditt kök – men faktum är att vasken är värre.

Topp fem – här är de största bakteriehärdarna i köket

När en grupp amerikanska forskare undersökte olika kök i jakten på den största bakteriehärden tog köksvasken förstaplatsen – men konkurrensen var hård.

5. Köksgolvet

Det är ganska uppenbart att golvet i köket lätt blir smutsigt. Tänk på alla gånger du tappat mjöl eller ännu värre, olja, på golvet. Och tänk på alla gånger du stått och stekt pannkakor och skickat upp pannkakan i luften – bara för att se den missa stekpannan och landa på golvet. Golvet samlar på sig smuts och bakterier hela tiden. Det är värt att notera att studien gjordes i USA där man ofta har skor på sig inomhus, något som lär ha gjort köksgolvet ännu snuskigare.

Så rengör du ugnsgaller – utan att lyfta ett finger!

4. Kranen

Att kranen är något av en bakteriehärd är inget man kanske direkt tänker på. Men tänk så många gånger du startat kranen för att skölja av något – har du sedan sköljt av bakterierna från dina händer som hamnat på vasken? Och tänk på varje gång du hängt en fuktig disktrasa över den.

3. Diskhon

Visst, man kan påstå att diskhon är en del av vasken, men den är faktiskt inte fullt lika snuskig! Med det sagt så trivs bakterierna här, där de kan mumsa på matrester på en varm och fuktig plats.

Håll ordning på sakerna med en smart diskbänksförvaring!

En kompakt diskbänksförvaring med fack för svampar och trasor, flexibel borsthållare som rymmer både långa och korta handtag och en tygstång. Diskbänksförvaringen har ventilationshål i basen som säkerställer snabbare torkning och dränering.

Läs mer och köp förvaringen här (reklamlänk från Allas shop)

Diskbänksförvaring i köket.

2. Disktrasan

De flesta är nog med på att disktrasan, den har sett saker... Det är helt enkelt en naturlig uppsamlare av bakterier: Vi använder den till att torka bort smuts och snusk men glömmer ofta bort att rengöra den noggrant efteråt.

Därför ska du skippa disktrasorna och använda mikrofiberduk istället

1. Köksvasken

Detta säger sig självt om man tänker på det, i vasken tvättar du händerna, diskar, häller ut rester från tallrikar och kylskåpet och bara lämpar av stekpannor. Dessa bildar i sin tur bakterier. Enligt Mittkök kom forskargruppen fram till att en vanlig köksvask har över tre miljoner bakterier/cm2.

Ett bra sätt att undvika bakterierna i vasken och diskhon

När man vet vilka hemska och bakteriefyllda platser vasken och diskhon är så tappar man ganska snart intresset för att ha sin mat i närheten av dem. Trots detta så väljer många att, när de ska sila exempelvis pastavatten, sätta ner durkslaget i vasken och hälla i pastan. Vattnet kanske rinner ner långsamt i avloppet och helt plötsligt badar hela durkslaget med pasta och allt i varmt vatten och bakterier – inte särkilt aptitretande med andra ord.

Lösningen är att aldrig – och vi menar aldrig – sätta ner ett durkslag i vasken igen. Och detta är möjligt tack vare ett utdragbart durkslag.

Läs mer och köp durkslaget här (reklamlänk från Aller media shop)

Det smarta durkslaget går att fälla ut.

Läs mer och köp durkslaget här (reklamlänk från Aller media shop)

Denna smarta produkt vecklar du ut, drar ut sidorna för att anpassa storleken till just din vask och låter den sedan hänga på vaskkanterna. När du är färdig fäller du bara ihop durkslaget och stuvar undan – det tar nämligen inte mycket plats i skåpen!

Källa: Mittkök