Varning: Här är gymmets 6 värsta snuskfällor!

Kvinna på träningscykel.
Se upp – på gymmet finns det riktiga bakteriebomber! Här är 6 snuskfällor och hur du skyddar dig mot dem.

Gymmet är en stor hälsofrämjare, men mitt i all denna sundhet frodas också snusket.

När många människor samlas och svettas, byter kläder, går barfota och duschar gemensamt sprids bakterierna fritt. De flesta blir inte sjuka av lite baciller, men går de att undvika är det ändå att föredra.

Hygienföretaget Rentokil Initial har tagit detaljerade ytskiktsprover från olika gym och funnit häpnadsväckande resultat.

– Undersökningen visar exempelvis att 1 av 3 träningsväskor bär på kolibakterier, det vill säga tarmbakterier, säger Charlotta Brixhamre på hygienföretaget.

Gymmets 6 värsta snuskfällor:

1. Maskiner och redskap

På gymmet kämpar alla hårt och svetten kommer naturligt. Handtag som kramats av svettiga händer, sadlar som burit svettiga rumpor och bänkar som hållit svettiga ryggar är oundvikligt.

Bästa skyddet: Använd rengöringsmedlet som ofta finns på gymmet och torka av ytor med. Ta själv med dig en flaska handsprit som alternativ.

2. Mattor

Här gäller samma sak som med maskinerna. Nakna fötter, svettiga kroppar och smutsiga kläder hamnar lätt på golv och träningsmattor. Mattorna är faktisk lika smutsiga som golvet.

Bästa skyddet: Torka av mattan innan och efter att du använt den. Rengöringsmedel eller vatten på en bit papper fungerar bra.

3. Vattenflaskor

Hur ofta diskar du din vattenflaska? Bara för att det enbart är vatten i den betyder det inte att den automatiskt är ren. Din saliv innehåller massor av bakterier som sätter sig runt öppningen.

Bästa skyddet: Diska flaskan med diskmedel efter varje träningspass.

4. Omklädningsrum

Nakna svettiga kroppar som står, sitter och struttar omkring finns det gott om i ett omklädningsrum. Och alla är inte lika rena…

Bästa skyddet: Använd sittunderlag eller handduk på bänken där du sätter dig. Ta badskor på fötterna i stället för att gå barfota.

5. Duschar

Duscharnas värsta snuskfälla är golvet. Här kan fotsvamp och vårtor frodas och sprida sig mellan olika fötter.

Bästa skyddet: Behåll dina badskor eller flipflops på även i duschen.

6. Träningsväskor

Gymväskor är bärbara och vi tar med dem i bilen, till jobbet och på kommunala transporter. På sin resa samlar väskan på sig massor av bakterier och viruspartiklar. Cirka 35 procent av alla träningsväskor har kolibakterier från avföring på handtagen.

Bästa skyddet: Tvätta händerna noga efter toalettbesök, i minst 20 sekunder. Använd desinficerande servetter för att torka av väskan. Väskor av läder innehåller ofta fler bakterier än väskor av nylon eller canvas. Tvätta väskan i maskinen om det går.

Läs också:

7 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

Källa: Rentokil Initial och Improveme