Dr Mikael: Då ska du ALLTID söka hjälp för ryggsmärta

Kollage av Doktor Mikael Sandström och kvinna med ryggproblem.

Foto: TT

Smärta i ländryggen kan ha en mängd olika orsaker, vissa går över av sig själv, medan andra kräver läkarvård. De här symtomen från ryggen man alltid ska söka hjälp för, menar doktor Mikael Sandström.

Smärta i ländryggen är vanligt. Ungefär var tredje patient som kommer till vården söker för ländryggsproblem, förklarar doktor Mikael Sandström i TV4:s Nyhetsmorgon:

– Nästan varje person har ryggproblem någon gång i livet och varannan av oss kommer att få det inom loppet av ett år, säger han.

TV: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta
2:03

Efter reklamen: TV: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

(2:03)

Slå på ljud

Ryggbesvär kommer inte alltid från ryggen

Det finns tusentals olika orsaker till ryggsmärta – och alla har inte ens med själva ryggen att göra. Ibland kan sjukdomar som njursten, hjärtinfakt och urinvägsinfektion ge symtom som påminner om ryggskott.

– Och i själva ryggen finns många muskler, ligament och andra strukturer man kan få ont i, säger Mikael Sandström.

Vi exempelvis ryggskott är det en muskel som drabbas av ett kramptillstånd. Ofta sker det i samband med ett tungt lyft med ett vridmoment.

– Det behöver man inte söka sjukvård för men man ska upp och röra på sig så fort det går.

Men när är ryggsmärtan så allvarlig att man ska söka hjälp? Doktor Mikael nämner särskilt ryggsmärta tillsammans med följande symtom:

4 symtom från ryggen du alltid ska söka hjälp för

  • Nervpåverkan med domningar och svaghetskänsla
  • Svårt att kissa
  • Hög feber
  • Påverkan på cirkulationen

– Har man ryggsmärta och svårt att kissa kan det vara en nerv som är påverkad. Det gör att man inte känner att man är kissnödig. Till sist kan urinblåsan bli så full att den spricker och man riskerar att bli inkontinent, förklarar Mikael Sandström.

Lotta Engbergs och Mikael Sandströms kärlekshistoria
Slå på ljud

Han passar också på och totalsågar en övning som sägs vara bra mot just ryggbesvär: nämligen plankan.

– Det är en fullständigt meningslös övning! rasar han.

Och det är inte första gången Dr Mikael sågar plankan. Han menar att den inte tränar upp rörligheten i ryggen alls. Tvärtom underhåller den krampen som orsakar ryggskott:

– Det enda du blir bra på när du gör en planka är att göra plankan. Det är en statisk övning och den gör ingenting för rörlighet och funktionalitet. Däremot säger jag ja till olika varianter av rörliga plankor.

Lotta Engbergs och Mikael Sandströms kärlekshistoria
Doktor Mikael: Då ska du ta din huvudvärk på allvar