Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Effektiva hjälpen mot rosacea

15 jul, 2017 
Malin Forsberg
Hudsjukdomen rosacea är ofarlig, men kan orsaka mycket lidande för den som drabbas. Men det finns effektiv hjälp att få!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kraftig rodnad på kinderna, näsan och i pannan. Ilsket röda knottror, synliga blodkärl och varfyllda blåsor i stora delar av ansiktet. Svullen, hettande och kliande hud. Så kan det kännas att ha rosacea, en hudsjukdom som drabbar 10–15 procent av alla svenskar.

Rosacea är inte farligt, men kan orsaka mycket lidande för den som är drabbad. Många skäms för att vara röda i ansiktet, och för blemmorna i huden som liknar finnar. Sjukdomen kallas ibland för ”vuxenakne”, trots att det inte alls finns något samband med akne.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Att ha rosacea kan upplevas som väldigt jobbigt. Tyvärr känner många drabbade att deras problem inte riktigt tas på allvar inom vården, men det finns bra behandling att få, säger Petra Kjellman, hudläkare vid Diagnostiskt Centrum Hud i Stockholm.

Stress påverkar

Rosacea är en kroniskt återkommande hudsjukdom. Det betyder att den inte går att bota helt; behandlingen går i stället ut på att mildra besvären så mycket som möjligt. Med dagens behandlingar kan många bli helt, eller nästan helt, symtomfria.

Annons

Trots att sjukdomen är vanlig så vet forskarna ännu inte riktigt hur och varför den uppstår. Sannolikt skapas en inflammatorisk process runt talgkörtlarna i huden, som i sin tur ger upphov till rosacea.

– Vi vet också att personer med ljus hy, som rodnar lätt och som lätt blir röda i solen, har en ökad risk för rosacea, berättar Petra Kjellman.

Hos dem som redan har en ökad benägenhet för rosacea kan stress vara en riskfaktor – särskilt om stressen får pågå länge utan tillräcklig återhämtning.

Kvalster i huden

En mycket vanlig hudparasit, demodex, tycks också kunna spela en viktig roll vid rosacea.

– Det handlar om en sorts kvalster som vi alla normalt går runt med i huden, oftast utan några som helst problem eller symtom. Kvalstret trivs i hudens talgkörtlar och studier visar att personer med rosacea har fler av dessa kvalster i huden än dem som inte har sjukdomen. Genom att minska kvalstermängden tycks symtomen kunna lindras, säger Petra Kjellman.

Annons

Den nyaste crèmen mot rosacea, Soolantra, verkar mot just kvalstret demodex. En studie på över 2 000 patienter visar att 65 procent av patienterna blev helt bra eller märkbart bättre efter tolv veckors behandling. Efter 16 veckor var siffran 83 procent. Krämen är receptbelagd.

– Eftersom det är väldigt individuellt vilken behandling som hjälper bäst är det viktigt att ha flera alternativ att erbjuda patienterna, säger Petra Kjellman.

Rosacea drabbar både män och kvinnor, men är vanligare hos kvinnor. Besvären börjar ofta i 30–40-årsåldern, men kan debutera både tidigare och senare. Typiskt är att symtomen kommer och går i perioder, så kallade skov.

Vissa får täta skov med kraftiga symtom, hos andra blossar besvären upp med flera års mellanrum, och hos en del dyker symtomen bara upp en enda gång, kanske under några månader, för att sedan aldrig återkomma.

Viktigt att behandla i tid

Enligt Petra Kjellman är det viktigt att börja behandla huden så fort man märker att ett skov är på gång. Ju tidigare man sätter in behandlingen, desto större chans har man att stoppa besvären. Har symtomen hunnit bli kraftiga kan det tyvärr ofta ta tre–fyra månader innan rodnaden och hudutslagen lägger sig.

Annons

För dig som har rosacea är det viktigt att vara snäll mot din hud. Du bör använda milda hudvårdsprodukter som är anpassade för känslig hy.

– Undvik allt som får huden att strama, råder Petra Kjellman.

Makeup som concealer och foundation går bra att använda under behandlingen, vilket många också vill göra för att tona ner hudrodnaden och dölja knottror och blemmor.

För det mesta blir rosacea bättre när man blir äldre. Många märker en klar förbättring i 60-årsåldern. Det händer också att rosacea läker ut av sig själv långt tidigare än så. Sjukdomen kan försvinna för gott, precis lika plötsligt som den uppstod.

Av Katarina Rehn

Läs också:

Malins rosacea försvann med ny behandling

Effektiva hjälpen mot rosacea

 

 

Annons