Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria äntligen frisk

Klara-Maria Mach i Uppsala.

Foto: Privat

Klara-Maria Mach, 28, i Uppsala smittades av coronaviruset och blev väldigt sjuk. Efter sex veckor av hög feber, hosta och total isolering i hemmet har hon nu äntligen tillfrisknat.
– Det var helt magiskt att få gå ut igen, jag blev så lycklig bara av att få andas frisk luft och se människor, säger hon.

Som en allvarlig influensa toppad med lunginflammation. Ungefär så beskriver Klara-Maria Mach i Uppsala sin upplevelse av covid-19. Hon smittades i början av mars efter att hennes man Gustav insjuknat till följd av en skidresa i österrikiska Tyrolen.

Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria frisk
Slå på ljud

Hostan var det första symtomet och därefter kom febern.

– Jag gick från min normala kroppstemperatur till 39 plus direkt. Det gick väldigt fort och den höll i sig väldigt länge. Men det värsta för mig var hostan. Den gjorde så att jag inte kunde sova, inte kunde vila. Jag har hostat så mycket att jag kände hur mina lungor jobbade. Jag trodde nästan att de skulle hoppa ut, säger hon.

Startade Youtubekanalen "Coronaföretagaren"

I sex långa veckor stannade Klara-Maria inne i lägenheten, totalt isolerad. De första fyra veckorna hade hon sällskap av Gustav och förutom mycket tv-tittande i soffan ägnade sig paret mycket åt att spela spel. Klara-Maria startade också en egen Youtubekanal, "Coronaföretagaren", för att hålla sig sysselsatt.

Klara-Maria Mach i hemmet i Uppsala.

Klara-Maria Mach satt i karantän i hemmet i sex långa veckor. Foto: Privat

Men tristessen tärde ändå hårt på henne.

– Det var förfärligt, det var inte alls roligt. Jag är ju på något sätt lyckligt lottad som hade lite kvadratmetrar och en man, men han gick ut två veckor innan mig. Och att sitta själv och vara trött och less på allt, det var ganska jobbigt.

Klara-Maria har corona: ”På ett sätt värre för oss kvinnor”

Tungt att höra nyheter om coronaviruset

Att som bekräftat coronasmittad höra alla nyheter om virusets framfart och antalet döda i covid-19 blev till sist också för mycket för Klara-Maria. Även om hon själv aldrig kände någon direkt rädsla för att faktiskt dö, var det jobbigt att befinna sig i ett konstant nyhetsflöde.

– Vi som redan smittats hade nog velat höra något som kunde lyfta upp oss. Det enda som sades var så negativt, det var så tung info och tunga besked. Till slut bestämde vi oss för att inte lyssna mer på nyheterna, och att vi inte bara kunde sitta och prata om sjukdomar för då blir det svårt för oss att se det positiva och kämpa för att komma ut.

Klara-Maria Mach i hemmet i Uppsala.

För at få tiden att gå och för att hitta någon form av mental utmaning, startade Klara-Maria en egen Youtubekanal under tiden i karantän. Foto: Privat

Tog sin första promenad på sex veckor

Efter att, till råga på allt, ha drabbats av en öroninflammation som drog ut på karantäntiden än längre, fick Klara-Maria till sist gå ut från sin isolering. Då hade hon haft fyra symtomfria dagar, och via en studie hon ingått i fått veta att hon hade antikroppar i blodet. Att få göra en så enkel sak som att gå en liten promenad beskriver hon som en närmast euforisk känsla – trots att hon bara kunde gå tio minuter utan att behöva ta en vilopaus.

Coronavirus: Andningsövningar som kan lindra symtom

– Det kändes overkligt. Först kändes det nästan som om man var lite kriminell – "nu går jag ut, nu blir jag fri". Det var helt magiskt att få gå ut igen, jag blev så lycklig bara av att få andas frisk luft och se människor. Jag gick runt och bara hejade på alla, oavsett vilka de var. Många tyckte nog att jag var lite knäpp, men jag bara uttryckte mina känslor av lycka, säger Klara-Maria och skrattar.

Samhället har förändrats i coronakrisen

Hon noterar att samhället har genomgått en förändring under de veckor hon befunnit sig utanför det. Plexiglas framför butikspersonalen, markeringar på golvet i butiken som visar var man ska stå, apotekspersonal med gummihandskar och munskydd, restriktioner i kollektivtrafiken och handsprit precis överallt – inget av det fanns när hon insjuknade.

– Precis i början av mars när jag sattes i karantän, så hade det här med avstånd och hur man ska bete sig inte kommit igång på samma sätt. Det är en helt ny värld.

Också människorna runtomkring henne har förändrats av coronapandemin, tycker hon.

– Något som känns väldigt positivt är att alla ställer upp för varandra. Där har jag verkligen märkt en förändring. Mina grannar ringde och messade och skrev på Facebook och frågade om vi behövde hjälp. Folk är väldigt hjälpsamma även ute i butiker och måna om det här med avståndet.

Klara-Maria Mach med maken Gustav hemma i Uppsala.

Klara-Maria och Gustav satt i hemmakarantän i fyra veckor tillsammans. Foto: Privat

Följer myndigheternas riktlinjer

När Klara-Maria träffar vänner och bekanta nu efter att ha gått ur hemmakarantänen upplever hon att hon blir bemött på olika sätt av olika människor. Vissa tar tydligt avstånd när de får veta att hon haft covid-19, medan andra snarare verkar lugnade av att hon testat positivt men nu blivit frisk.

Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"
Slå på ljud

Även om hon nu har antikroppar mot viruset, är hon noga med att följa myndigheternas restriktioner och riktlinjer.

– Jag har ju nästan lättare att sprida viruset just för att jag har haft det. Jag kommer inte att känna några symtom själv men har jag ett aktivt virus på till exempel händerna och tar tag i ett handtag, då är ju jag den som har spridit det vidare. Och jag vill inte vara smittspridare, för jag vill inte att någon ska behöva uppleva det jag har upplevt.

Klara-Maria Mach på en gräsmatta i Uppsala.

Klara-Maria på en av de första promenaderna efter att hon blev frisk och kunde lämna hemmakarantänen. Foto: Privat

Att ha upplevt coronaviruset och covid-19 på nära håll, har gett Klara-Maria en nyvunnen uppskattning för alla som jobbar inom vården. Under hela sjukdomstiden hade hon och maken kontinuerlig kontakt med läkare och sjuksköterskor som följde deras sjukdomsförlopp. När hon fick öroninflammation ägnade en sjuksköterska två timmar åt att hitta en läkare som kunde ta emot henne.

– Hon kämpade och gav inte upp, för hon tyckte att jag ju måste få hjälp. Jag har fått en sådan extrem respekt för sjukvården. Jag har nog inte haft någon stark åsikt om vården egentligen och inte förstått alla diskussioner och debatter, men nu är jag så tacksam för alla som jobbar där. Jag tycker på något sätt att de förtjänar mer än det de får.

Coronakrisen har slagit hårt mot företaget

Även om Klara-Maria nu har börjat leva lite mer normalt, märker hon av konsekvenserna av coronaviruset. Hon äger och driver ett företag med fokus på konsultation och event, och pandemin har slagit hårt mot hennes verksamhet. Just nu är alla event till och med september inställda och Klara-Maria räknar med att det motsvarar ungefär en och en halv miljon i inkomsttapp för hennes företag. På konsultsidan ser det också dystert ut.

– Det är väldigt tungt, alla investeringar och nya projekt har bromsats in. Jag hade planerat för olika inköp och utvecklingar men inget går att göra. Det känns lite som om man är på väg att växa men nu står man stilla i någon form av limbo, man står i en startsträcka men kan inte komma igång.

Det blev många timmar framför teven under karantäntiden hemma hos Klara-Maria. Foto: Privat

"I dag mår jag jättebra"

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennert: ”Ett dödligt virus är bara ett mejl bort”

Trots att coronakrisen har slagit hårt både mot hennes företag och hennes hälsa, tycker hon inte att folk ska gå runt och vara rädda för viruset. Hon vill definitivt inte nonchalera allvaret i situationen, men att gå runt och vara konstant orolig för att smittas tycker hon inte är rätt väg att gå.

– Jag tycker att man ska ha respekt för viruset och för det myndigheterna säger. Men vi är många som har blivit friska. Även om jag var sjuk väldigt länge så finns det en ljus sida för de flesta. Man får inte blir alltför rädd och ha panik, det är min hälsning.

Klara-Maria har haft en jobbig start på året. I slutet av januari gick hon igenom ett missfall och efter det fick hon bältros. Efter att nu också ha genomlidit covid-19, tycker Klara-Maria att det kan vara nog av sjukdom och tråkiga besked för det här året. Efter karantänen har hon fått en nystart i tillvaron.

– I dag mår jag jättebra! På något sätt känner jag att jag har ingenting att klaga på. Förut var man irriterad på så mycket småsaker, men det finns inget att klaga på! Så jag mår super.

Coronakrisen: Här är Elinors dagbok inifrån vården