Enkel munträning hjälper mot halsbränna och reflux

Träning med en munhantel i plast, IQoro, hjälper magsäcken till rätt position. Den nya behandlingsmetoden har visat postiva resultat mot refluxbesvär som halsbränna och sura uppstötningar.

Läkemedel och operation är två behandlingsmetoder som traditionellt används mot refluxsjukdom. Men nu kan du träna bort besvären med en enkel plastskena!

Munhanteln Iqoro, patenterad och godkänd av Läkemedelsverket, är ett nytt sätt att behandla sväljsvårigheter som kan orsakas av refluxsjukdom.

Iqoro munhantel.

En och en halv minuts träning per dag är allt som behövs mot halsbränna, visar studien. Foto: IQoro.com

Med en och en halv minuts daglig munträning kan symtomen lindras och i många fall försvinna helt.

– Av de patienter som deltagit i våra studier förbättrades alla och 80–85 procent blev helt bra, berättar Mary Hägg, medicine doktor och verksam vid Tal- och sväljcenter på Öron-näsa-halskliniken vid Hudiksvalls sjukhus.

Hon har länge forskat om munnens och svalgets funktioner och är uppfinnaren bakom Iqoro.

Triggar magsäcken att glida ner

Tanken med munträningen är att aktivera och stärka hela den kedja av nerver och muskler som går från läpparna via munhålan och halsen ner till magen.

– Besvär som halsbränna och sura uppstötningar beror på att magsäckens övre del glidit upp i mellangärdet och hamnat ovanför diafragman, alltså andningsmuskulaturen, säger Mary Hägg.

– Genom munträningen triggas magsäcken att glida tillbaka ner till sin rätta position under diafragman. Då tränger magsyran inte längre upp i matstrupen och obehagen försvinner.

Många kunde sluta med läkemedel

Många som lider av halsbränna och sura uppstötningar tar magsyreneutraliserande läkemedel, ofta under lång tid. Enligt Mary Hägg innebär träning med munhanteln att många kan minska eller upphöra med sin medicinering.

– Över 60 procent av patienterna i våra studier kunde sluta med sina läkemedel.

I dag finns Iqoro i mer än hälften av Sveriges landsting. Många distriktsläkare har också börjat skriva ut produkten.

Munhanteln kan också användas av patienter med nedsatt muskelfunktion i ansikte, mun eller svalg, till exempel på grund av stroke. Den har även visat sig ge god effekt vid snarkning och sömnapné.

Att träna oftare eller längre tid ger inte bättre resultat.

Av Katarina Rehn
Foto: Shutterstock

Läs också:

Susannes halsbränna försvann med en plastskena

Så släcker du halsbrännan