Experten: Så gör ni om en i familjen smittas av coronaviruset

Föräldrar leker med ett barn på golvet.

Måste hela familjen isoleras om en blir sjuk i covid-19? Här svarar smittskyddsläkaren på hur ni ska hantera situationen.

Coronaviruset som härjar nu visar sig genom symtom som påminner om både influensa och vanlig förkylning. För att minska smittspridningen uppmanas alla som känner sjukdomssymtom att helt enkelt hålla sig hemma.

Men om man är en familj med flera personer, och en konstateras vara smittad och blir sjuk i covid-19 – vad gör man då? Ska den sjuke isoleras helt från resten av familjen, eller är det ingen idé att ens försöka?

Klara-Maria har corona:

Enligt smittskyddsläkaren Hans Boman behöver det inte betyda total isolering för hela familjen i alla fall.

– Det viktiga är att alla familjemedlemmar är medvetna och om det känner av symtom stanna hemma från skolan eller arbetet, säger han till SVT Västernorrland.

Vad gör jag om en i familjen får coronavirus?

Blir en person i hemmet sjuk är smittrisken naturligtvis höjd för resten av familjen, men då gäller det att vara extra noggrann med att hålla god handhygien och hålla för när man nyser och hostar (speciellt den som är sjuk).

– Man kan gärna se till att man sover i varsitt rum, till exempel, och att man håller lite distans när man är hemma.

Så tvättar du händerna för att undvika smitta:

Enligt Hans Boman kan de medlemmar i familjen som fortfarande är friska fortfarande gå till jobbet och skolan. Och det är också bättre att bo kvar hemma än att börja flytta runt övriga familjemedlemmar.

– Var uppmärksam om man får symtom. Man är ju inte smittsam förrän man får symtom, säger Hans Boman.

Så rengör du mobilen från virus

Var uppmärksam på symtom

Han förklarar också att när man väl har tillfrisknat bör man vänta åtminstone två dygn med att bete sig “som vanligt” igen, studier har nämligen pekat på att det är först då man är smittfri.

Folkhälsomyndigheten skriver följande om hur man ska agera om en hemma blir smittad:

“Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har några symtom kan de göra som vanligt och gå till skolan, förskolan eller jobbet. I familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symtom. Tänk på vad du kan göra för att inte sprida smittan vidare.”

Källa: SVT, Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: