Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Experten: Så skippar du undanflykterna och börjar träna!

10 jan, 2017 
AvÅsa Rippe
traningsursakter
Sjukgymnasten Åsa Rippe sticker hål på våra vanligaste ursäkter och tipsar om bra träningsformer för ovilliga motionärer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Visst är det bra att träna. Men du har ju ont i knäna. Eller ryggen. Och är för gammal. Och säkert för tjock också… Stopp och belägg! Vår sjukgymnast Åsa Rippe sticker hål på vanliga ursäkter och tipsar om bra och roliga träningsformer.

Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärtaBrand logo
5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

1. Jag är för gammal

Man brukar säga att det aldrig är för sent att börja träna. Och det stämmer! Förbättringsmöjligheterna när det gäller kondition och styrka är lika stora när du har blivit äldre som när du är ung. Alla studier visar att träning får dig att må bättre och kan förhindra många åldersrelaterade sjukdomar. Tänk att orka lyfta barnbarnen och lufsa efter de små liven när du passar dem! Bra träningsformer är styrketräning, pilates och stavgång.

2. Jag har ont i knäna

Om du har ont i knäna så skulle jag rekommendera att du får dina knän undersökta för att få en ordentlig bedömning av dina problem. För att må bra i knäna är det viktigt att vara stark i lår-, sätes- och vadmuskler, likaså i rygg- och magmuskler. Hos sjukgymnasten kan du få råd om hur du bäst tränar. Det kan räcka med att du får övningar som du klarar av att göra hemma. Många träningsanläggningar har också anpassade grupper för personer med knäproblem.

Annons

3. Jag tycker det är tråkigt

Detta är en väldigt vanlig ursäkt. Många tror att man måste träna på gym i häftiga kläder och att det kostar en massa pengar att träna. Vad tycker du själv är roligt, vad skulle du kunna tycka är kul? Dansa, promenera, simma? Känn efter vad som lockar dig och ta med dig en väninna, undersök möjligheterna där du bor.

4. Min rygg och nacke klarar inte att träna

Har du råkat ut för en olycka eller skadat dig, så är det självklart viktigt att träffa en professionell sjukgymnast som bedömer och hjälper dig att rehabilitera din nacke och rygg. Generellt är det dock så att många nack- och ryggbesvär uppkommer på grund av att vi sitter stilla för mycket och blir svaga i bål- och ryggmuskulatur. Det skapar spänningar och låsningar i ryggraden. Bra träning är styrketräning, yoga och pilatesträning där fokus ligger på hållningskorrigering.

Annons

5. Jag är för tjock

Ekvationen är egentligen väldigt enkel: Om du gör av med fler kalorier än du stoppar i dig så tappar du i vikt. För att gå ner i vikt, börja motionera! Hitta en form du kan tänka dig – börja gå dagliga promenader eller cykla en runda. Du kommer att märka omedelbara resultat. Ofta för en sundare livsstil dig in på att göra sundare val i din kost. Gör små förändringar i ditt val av mat, skippa smöret och ta bort marmeladen till exempel.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Av Åsa Rippe och Åsa Åhlander

Läs också:

Experten: Här är 4 enkla övningar mot stillasittande

Maria slapp ryggont – med antiinflammatorisk kost

Experten: Så tränar du vid artros – 4 enkla övningar

Annons