Experten: Så slutar du snarka

Kvinna snarkar i sängen, mannen kan inte sova.

Hålls du vaken om natten av höga ljud...?

Foto: Shutterstock/TT

Vilken hjälp finns det att få för den som snarkar? Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt förklarar här vad som sker i kroppen när du snarkar och ger sina bästa tips på hur du kan bli av med problemet.

Hur vanligt är det att snarka?

– Det är väldigt vanligt. Cirka 15-25 procent av alla svenskar snarkar när de sover. Majoriteten av dem som snarkar är medelålders eller äldre män, men det förekommer även hos kvinnor och i yngre åldrar.

Torbjörn Åkerstedt är sömnforskare.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är professor vid Karolinska Institutet och professor emeritus vid Stockholms universitet.

Foto:WIXTRÖM PETER/Aftonbladet/TT

Varför snarkar vissa och andra inte?

– Det är till stor del genetiskt. Vissa personer har en mer fast gom och andra en lite lösare gom, vilket påverkar om snarkningar uppkommer. Ju lösare gom desto större är risken att man snarkar, eftersom det blir trängre i luftvägarna och svårare för luften att passera. Det uppstår vibrationer i gommen och svalget vilket ger snarkningsljuden.

Varför är det vanligare med snarkningar upp i åren, och framför allt hos män?

– Det är en direkt effekt av ålder och BMI. Allting i kroppen blir sämre med ökad ålder och likaså andningsvägarna. Ju mer man väger desto mer fett har man runt halsen, och desto smalare blir då andningsvägarna. Om man har kraftiga hals- och nackmuskler trycker det också ihop andningsvägarna.

Se också: 5 stressfällor som förstör din sömn
0:50

Efter reklamen: Se också: 5 stressfällor som förstör din sömn

(0:50)

Slå på ljud

Kan det vara farligt att snarka?

Snarkningar i sig är inte direkt farliga, men det kan påverka sömnens kvalitet så att man känner sig tröttare under dagen. Man får också anstränga sig mer för att få in luft, vilket påverkar blodtrycket negativt. Dessutom stör man omgivningen då det kan låta väldigt högt.

– Snarkningar kan däremot bli en hälsofara på sikt eftersom det är en grundförutsättning för att utveckla sömnapné, vilket innebär en tillfällig blockering av luftvägarna under sömnen. Sömnapné är inte akut farligt, men på sikt är det kopplat till högt blodtryck och det ökar även risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Det är ett tillstånd som måste behandlas.

Kan man på naturligt sätt minska snarkningarna eller bli fri från dem?

– Ja, det allra första man ska göra är att gå ner i vikt om man är överviktig. Regelbunden fysisk aktivitet är också bra, då det har en positiv påverkan på kroppen och motverkar åldringsprocessen. Man bör också undvika alkohol och sömnmedel/lugnande medel, som gör att musklerna i svalget slappnar av och andningsvägarna blir trängre. Även rökning bör undvikas då slemhinnorna påverkas och kan öka snarkningarna.

Kvinna snarkar i sängen.

Att sova på sida kan göra att du snarkar mindre.

Foto: Shutterstock/TT

Expertens tips för att inte snarka:

• Håll en hälsosam vikt och rör på dig regelbundet.

• Undvik alkohol och tobak.

• Undvik sömnmedel och avslappnande läkemedel.

• Sov på sidan eller på mage. Undvik att sova på rygg, om möjligt. Det är framför allt när du ligger på rygg som snarkningar uppstår.

Det finns olika antisnark-hjälpmedel på marknaden, exempelvis sprayer och näsplåster. Hur väl fungerar dessa?

– För de flesta av dessa produkter finns ingen vetenskaplig evidens för att de fungerar. Men man kan ju alltid prova och se om de hjälper. Det finns två vetenskapligt beprövade metoder som vi vet hjälper vid sömnapné, och dessa kan även användas mot snarkningar. Antingen så kan man sätta in en särskild bettskena, en så kallad antiapnéskena, hos en tandläkare. Det finns även billigare varianter att köpa på apotek. Man kan också sova med en särskild andningsmask, en så kallad CPAP-maskin, vilken trycker in luft genom andningsvägarna under sömnen.

Marianne: Jag fick min man att sluta snarka

Vad säger du om en snarkkrage som lyfter upp hakan. Är det en vanlig orsak till snarkningar?

– Ja, det normala när man sover är att man tappar hakan eftersom musklerna slappnar av. När man då andas genom munnen kommer snarkningar. Många hjälpmedel är till för att just hakan ska komma upp så att man andas genom näsan istället, och på det sättet undviker man snarkningar.

Se också: 5 saker du känner igen om du inte kan sova
1:16

Efter reklamen: Se också: 5 saker du känner igen om du inte kan sova

(1:16)

Slå på ljud