Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Marianne: Jag fick min man att sluta snarka

27 jan, 2022 
Emilie Aune
Christer och Marianne sitter på sängen, han med sin snarkkrage runt halsen.
Christer och Marianne, han med den speciella kragen om halsen, som motverkar snarking.
Mariannes man snarkade så högt att hon inte kunde sova. Han testade olika hjälpmedel utan framgång, tills Marianne kom på en idé som fick stopp på snarkningarna direkt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äktenskapet har sina prövostunder. Det kan Marianne Wallin, 65, i Lund intyga. Vardagslivet med maken Christer Wallin, 63, har alltid flutit på bra under deras fyrtio år långa äktenskap. Men efter att de kommit upp i medelåldern blev det olidligt om nätterna. När lampan släckts och det var dags att sova började det. Snarkningar så höga att öronproppar inte hjälpte.

– Det lät något fruktansvärt och det slutade nästan alltid med att jag fick gå och lägga mig i soffan i vardagsrummet. Det gick inte att sova i samma rum, jag fick inte en blund bredvid Christer när han snarkade så högt, säger Marianne.

Störd nattsömn

Christer själv märkte ingenting.

– Men jag tyckte synd om Marianne för att jag störde hennes nattsömn och det var trist att vi inte kunde sova i samma rum.

Det blev också en och annan jobbig situation när han reste med jobbet.

– Jag vågade knappt somna på hotellet för jag visste att det hördes så mycket. Under en skidresa med jobbet bodde min svåger i rummet intill, och jag vaknade av att han bankade på väggen och sa åt mig att sluta snarka.

Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

För att få bukt med problemen testade Christer olika snarkhjälpmedel, som säljs på apotek och på nätet. Allt från snarkskenor och snarkspray till näsvidgare och näsremsor provades. Men ingenting fungerade.

Annons

– Det var framför allt ganska obekväma hjälpmedel tyckte jag, vilket gjorde det svårt att somna. Antingen så sov jag inte alls eller så snarkade jag ändå, det hade ingen effekt på mig.

Efter några år med allt värre snarkningar och sömnlösa nätter fick Marianne till slut en idé – och tog saken i egna händer.

– Jag studerade Christer när han låg i sängen på natten, och då såg jag i vilka lägen han snarkade. Det var när han låg på rygg och hakan åkte ner mot bröstkorgen som snarkningarna kom. Så då konstruerade jag ett eget hjälpmedel som skulle motverka detta.

Byggdelarna hittade hon hemma i skåpen. Alt som behövdes var en tvättboll, som man har till tvättmedel, och ett resårband.

– Jag fäste resårbandet runt tvättbollen och satte den runt Christers hals. Eftersom det var ett hål i tvättbollen kunde han ha den mot strupen utan att det täppte till, och på så sätt kunde inte hakan heller falla ner under sömnen, säger Marianne.

Det blev knäpptyst på natten

Effekten var omedelbar.

Annons

– Det var helt otroligt, jag kunde sova hela natten och det var knäpptyst, säger Marianne.

Christer gav också tummen upp.

– I jämförelse med de andra hjälpmedlen var Mariannes uppfinning inte alls obekväm. Den var lätt att ha under hakan och jag märkte den knappt, så det var inga problem att sova. Jag kände mig utsövd och mindre torr i munnen när jag vaknade.

Utvecklade en hjälp mot snarkning

Resultatet var för bra för att inte omvärlden skulle få ta del av det, tyckte Marianne och Christer. Marianne började därför att utveckla sin antisnark-uppfinning, med olika modeller som hon testade på vänner och familj.

– Nästan alla som jag bad testa produkten tyckte att den fungerade jättebra. Det var roligt att kunna hjälpa andra också förutom min man, säger Marianne.

Tillsammans med Christer startade hon ett företag för att kunna tillverka och sälja produkten, som fick namnet SleepTight Snarkkrage. Under flera år utvecklade de produkten, för att göra den användarvänlig.

Annons

Giftfria material

– En tvättboll fungerar inte i längden av flera skäl. Plasten är inte bekväm och inte bra för känslig hud. Så det behövdes allergisäkrade och giftfria material, men idén och metoden var den rätta, säger Christer.

Med Mariannes prototyp tog de sedan nästa steg och startade ett samarbete med lokala svenska företag.

– Vi hittade ett gjuteri i Eslöv som tillverkar plastdelen, som är både miljövänlig och allergivänlig. Ett textilföretag i Småland tillverkar tygdelen, och sedan sätts snarkkragen ihop, säger Christer.

Se också: 5 tips för dig som har en partner som är jobbig att sova medBrand logo
Se också: 5 tips för dig som har en partner som är jobbig att sova med

Kunderna sover bättre

Sommaren 2018, efter flera års testande och utveckling, lanserades den färdiga snarkkragen på deras sajt. Marianne hade då fått Europapatent på sin uppfinning, och kunderna tycktes uppskatta den. Försäljningen gick över förväntan och har fortsatt i stadig takt. Men det är framför allt kundrecensionerna som värmer Mariannes och Christers hjärta.

Annons

– Flertalet kunder skriver till oss att de upplever att de sover bättre med snarkkragen, och även deras make eller maka om de har någon. Många säger också att de upplever att de har fått längre sömn under natten och kommit in i den viktiga djupsömnen, vilket de inte har gjort tidigare.

– Det är väldigt glädjande att höra att min uppfinning har hjälpt så många, säger Marianne.

Fri från snarkningar

I dag har Christer varit fri från snarkningarna i snart tio år. Men så fort han slarvar med Mariannes snarkkrage kommer det tillbaka som ett brev på posten.

– Så jag ser till att alltid ha den på mig när jag ska sova, både hemma och när jag är på resande fot. Nu behöver jag inte oroa mig för att störa varken Marianne eller andra hotell­gäster!

Läs mer om uppfinningen här!

Fler hjälpmedel mot snarkning

Kvinna ligger vaken i sängen, maken snarkar.
Hålls du vaken om natten?

Här är exempel på hjälpmedel som kan köpas på apotek, i hälsokostaffärer och på nätet. Så funkar produkterna enligt tillverkarna:

• Nässpray: Underlättar andningen vid nästäppa. Det ökar chanserna att du andas genom näsan i stället för munnen när du sover. På det sättet undviker du snarkningar.

• Näsplåster, näsvidgare: Fästs på näsan eller vid näsborrarna, för att vidga näsgångarna vid nästäppa av förkylning eller allergi. Det gör det lättare att andas genom näsan när du är täppt, och kan på det sättet minska och förhindra snarkningar.

Snarkbälte: Fästs runt bröst/rygg. Detta förhindrar att du sover på rygg, vilket är en ­position som lätt gör att du snarkar.

Snarkskena: En bettskena i färdig modell, det vill säga en billigare variant av antiapnéskena som gjuts hos tandläkare. Obs! Dessa skenor är inte utformade efter din käke, så det kan ­påverka bettet negativt.­

• Anti-snarknings ­armband: Fästs runt handleden. Avger små elektriska impulser/­vibrationer när du snarkar, för att på det sättet stoppa snarkningarna. Detta ska göra att du ändrar sovställning. Impulserna är inte starka nog för att störa din sömn, skriver tillverkaren i beskrivningen.

• Halsspray: Sprayas in i svalget innan du lägger dig. Substansen stramar upp slemhinnorna och kan på det sättet minska svullnader i svalget, vilket underlättar andningen.

Och två vetenskapligt beprövade hjälpmedel:

Antiapnéskena

En antiapnéskena, eller sömntandställning som det också kallas, är en särskild bettskena som formas efter din käke av din tandläkare. Skenan drar fram under­käken och vidgar utrymmet i svalget och förhindrar att tungan faller bakåt när du ligger på rygg – vilket förhindrar snarkningar.Om du vill ha en anti­apnéskena får du själv stå för kostnaden i de flesta regioner. Undantaget är om du har fått diagnosen obstruktiv sömnapné, då kan skenan ingå som en del i behandlingen.

CPAP-mask

CPAP står för Continuous positive airway pressure, och är en andningsmask som trycker in luft genom andningsvägarna under sömnen. En CPAP-mask används vid behandling av sömnapné, men den kan även användas för att enbart förhindra snark­ningar. Nackdelen är att den kan kännas obekväm att sova med, men de flesta vänjer sig efterhand.

Annons