Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Experten tipsar: Mat som är bra för huden

11 sep, 2019 
Redaktionen
Kvinna ler och håller upp ett äpple mot kameran
Problemhy? En frisk tarm ger frisk hud. Bästa vägen till en friskare hud är att frossa i färgrika frukter, bär och grönsaker!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år lägger vi svenskar 20 miljarder på hudvård. Men många produkter är helt onödiga och bortkastade pengar, enligt Johanna Gillbro, hudforskare och specialist inom experimentell och klinisk dermatologi.

– Huden mår bäst av så få produkter som möjligt. Leta efter en kräm utan onödiga ingredienser, tillsatsämnen och konserveringsmedel.

Hon menar att man inte bör störa hudens goda bakterieflora i onödan.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hudforskare Johanna Gillbro sitter i en stol och tittar in i kameran
Johanna Gillbro är hudforskare och specialist inom experimentell och klinisk dermatologi.

– Huden är smart och sköter sig själv. Rengör bara huden vid behov och använd mild rengöring. På morgonen behöver ansiktet inte rengöras alls.

Annons

Föroreningar påverkar huden

Studier visar att människor som bor på landsbygden har bättre hy.

– Man har färre rynkor och pigmentfläckar och huden är mindre torr. Man utsätts inte för lika mycket föroreningar som storstadsbor.

I sin bok Hudbibeln (Bookmark Förlag) går Johanna Gillbro igenom de senaste rönen om hur man håller huden frisk och problemfri.

Allt du stoppar i kroppen från morötter till tobaksrök påverkar din hud

– Att huden åldras i förtid beror till 25 procent på ärftliga faktorer. Resten, 75 procent, beror på din livsstil. Allt du stoppar i kroppen från morötter till tobaksrök påverkar din hud. Du kan göra din hud friskare genom att äta näringsrik kost och undvika föroreningar, stress och UV-strålning.

Goda bakterier bra för hyn

Framtidens hudvård spår Johanna Gillbro kommer att krylla av bakterier. Mikrobiotisk hudvård innehåller hudegna bakterier, alltså bakterier som finns i en frisk hud.

Annons

– De flesta av våra bakterier på huden är faktiskt goda, precis som i tarmen, säger hon.

Forskning har visat att många hudbakterier är avgörande för en god hudhälsa. Forskningen på hudens mikrobiom är ny och biotika, det vill säga pro-, pre- och postbiotika i hudvård har visat goda effekter på huden. De första studierna har just gjorts där man sprayar bakterier från en person med frisk hud på en hud med eksem och man har sett fantastiska resultat.

– Om det visar sig vara en framgångsrik behandling kan vi i framtiden tänka oss en dagkräm med den bakterie som hämmar tillväxten av bakterier som utvecklar akne och eksem, säger Johanna Gillbro.

Ett antal studier har också visat effekt av probiotika som man äter.

– Probiotika finns i allt som är fermenterat – filmjölk, yoghurt, syrade grönsaker, kombucha och kosttillskott med probiotika. Prebiotika finns till exempel i kokt kyld potatis, lök, vitlök, alger, bönor och gröna bananer.

Annons

Mat som är bra för huden

Många studier visar att kosten har en avgörande inverkan på vår hälsa och hjälper kroppen att mota bort sjukdomar, få en vacker hy och hålla vikten. På senare år har forskare upptäckt hur vissa födoämnen kan sätta fart på kroppens egna läkemekanismer. Särskilt frukter, bär och grönsaker som är färgrika, men även bönor, linser, oliv- och rapsolja och yoghurt.

– Allt du stoppar i dig påverkar huden. Särskilt en så kallad medelhavskost med mycket frukter, baljväxter och grönsaker gynnar huden.

Så passa på att frossa i färgrika frukter och grönsaker i höst. Näringsrika superbär finns det gott om i naturen så här års.

– Karotenoider som bland annat finns i morötter och tomater och polyfenoler som bland annat finns i kryddor, örter och färgade bär, som svarta vinbär, havtorn, blåbär och björnbär är särskilt bra, säger Johanna Gillbro.

Av Margaretha Eldh

Foto: Annika Berglund, Shutterstock/TT

Annons