Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Experternas hälsotips för en skön sommar

30 maj, 2022 
Ann-Sofie Lindell
Träningsprofilen Sofia Åhman sitter vid en brygga och ger sommartips
Sofia Åhman, PT-Fia och Anna Bennich är några av dem som är vana att dela med sig av kloka och inspirerande tips för ditt allra bästa mående. Denna gång handlar det om sol, värme och lata dagar. Här är råden för en skön sommar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

"Hemmagympa" Sofia Åhmans sommartips

Träningsexpert, författare, programledare i SVT:

1. Träna ute på sommaren

Passa på att träna ute, då får du dagsljus och en naturupplevelse på köpet! Dessutom kanske du kan lura med dig någon så att du får en träningskompis. Det är roligt att träna tillsammans!

2. Transportträna

Passa på att träna när du ska förflytta dig. Cykla till stugan, jogga med barnen när de cyklar, spring eller promenera till badstranden och viktigast av allt, ta ett dopp i sjön efter!

Sofia Åhman kör Hemmagympa med Sofia i SVT.
Sofia Åhman blev hela Sveriges PT i Hemmagympa med Sofia i SVT.

3. Träna på morgonen

Kör träningspasset på morgonen under sommaren. Då är det svalare, du känner dig nöjd och duktig hela dagen och du behöver inte vara rädd att missa träningen när en spontan grillkväll dyker upp!

Följ Sofia på @sofia_aahman

Frida Kummerfeldt, kroppspositiv, på stranden i bikini.
Frida Kummerfeldt inspirerar som kroppspositiv på instagram.

Frida Kummerfeldts 3 bästa sommartips

Influencer och kroppspositiv:

1. Klä dig precis som du vill

Garderoben! Låt den ta plats, vara modemodig och färgstark! Klä dig i alla de sommaroutfits du drömmer om. Klä dig i dem nu och vänta inte tills du har en annan kropp. Att matcha utsidan med insidan är ett kraftfullt sätt att öka både självkänsla och livsglädje. Njut av klänningar, vackra skor, färger, badkläder, solhattar och maxade smycken!

Annons

2. Rörelse ska handla om att må bra

Rör på kroppen för att du älskar den, inte för att du hatar den. Det innebär att rörelsen ska vara rolig och njutbar. Dans i sommarnatten, tidiga morgonpromenader för att möta solen, avkopplande simning vid badbryggan. Rörelse betyder så mycket mer än gym och det ska handla om att må bra och aldrig om prestation.

Se även: 5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står stillBrand logo
Se även: 5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

3. Solskydd och brun utan sol

Jag älskar en solkysst hud men har stor respekt för solens strålar. Det innebär att jag har högt solskydd på kroppen från tidig vår och året runt på ansiktet. Det skyddar huden från de farliga strålarna, solskador och för tidigt åldrande. För att ändå njuta av en solkysst hud använder jag brun-utan-sol. Peela kroppen rejält innan, återfukta torra partier på huden och stryk på produkten med en tillhörande vante. Då blir resultatet naturligt och väldigt vackert.

Du hittar Frida på Instagram: @fridakummerfeldt

Sofia PT-Fia Ståhl ger tips för träning och hälsa i sommar.
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är träningsexpert och ett känt ansikte från bland annat SVT.

Sofia ”PT-Fia” Ståhl från Lyckomaten tipsar om träning och hälsa

Träningsexpert, föreläsare och programledare i Lyckomaten i SVT:

Annons

Befria dig från alla tankar om att sommaren och det som kommer efter ska vara på ett visst sätt - som att ”nu ska jag passa på” eller ”då måste jag börja om igen sen”. Fortsätt använda kroppen och göra sådant som får dig att må bra utifrån där du befinner dig, utan måsten och press.

Se även: 3 övningar för en god morgonBrand logo
Se även: 3 övningar för en god morgon

Rutinerna får vara annorlunda på sommaren

Njut av det faktum att vardag och semester skiljer sig åt. Det är inte meningen att alla rutiner ska se exakt likadana ut när det är semester som till vardags, därav är det snällt att göra hälsosamma val utifrån var man befinner sig utan att jämföra med det som är i vardagen.

Annons

Ge dig själv utrymme att göra sådant du kanske inte annars hinner; som att reflektera, testa nya aktiviteter eller öva på att fråga dig själv vad behöver jag i dag?

Du hittar Sofia på @ptfia

Nina Ljungberg, socionom och relationsrådgivare, ger tips inför sommaren.
Nina Ljungberg är socionom och relationsrådgivare och svarar på läsarfrågor i Allas.

Nina Ljungbergs sommartips

Socionom och relationsrådgivare. Svarar på läsarfrågor i Allas:

För parrelationen

Skjut varken upp samliv eller diskussioner till semestern. För det går inte att kompensera allt som skulle sagts eller gjorts under året – under några få sommarveckor.

Sträva hädanefter att reda ut allteftersom situationer uppstår och använd semester till återhämtning och fylla på kärlekskontot. Se varandra med snälla ögon och njut av tillvaron. Det är ofta de små stunderna som blir de stora upplevelserna.

Annons

För singeln

Fördelarna med singellivet är många – särskilt under sommaren. Du är fri att göra dina egna val, du slipper kompromisser och du kan umgås med vänner eller dejta om det är vad du vill.

Skulle du däremot falla ner i ”par-avundsjuka” någon gång – ta en tur i mataffären och iaktta de par som går med isande tystnad eller tjafsar om petitesser och diverse ”champagneproblem”. Plötsligt känns livet härligt igen och du blir tacksam för ditt eget sällskap och att du har möjlighet att välja det som du älskar.

För ressugna småbarnsföräldrar

Är det äntligen dags för charter med hela familjen – sänk förväntningarna på aktivt semestersex. Det är inte lätt att få till tete-a-tete om alla bor i samma hotellrum. Satsa hellre på att bygga känslomässig närhet och längtan genom att visa varandra omtanke. Och erbjuder hotellet avlastning i form av barnklubb kanske möjligheten öppnas för en stunds hångel och mys vid poolkanten.

Du kan följa Nina på @ninaljungbergs

Psykolog Anna Bennich i en park. Ger råd inför sommaren.
Psykolog Anna Bennich är även författare och föreläsare.

Anna Bennich bästa tips för en skön sommar

Psykolog, svarar på läsarfrågor i Allas:

1. Förväntningar

Ofta när sommarledigheten inte blev som vi tänkte oss, så handlar det om att verkligheten stämmer rätt dåligt överens med våra förväntningar. Man ska såklart få drömma om härliga veckor vid en sjö, glada barn eller grillkvällar med vänner. Men att sätta ord på hur man vill att sommaren ska bli med de man ska spendera den med gör att vi dels kan realitetspröva våra förväntningar (okej men vad gör vi om det regnar hela juli?) och vi kan också stämma av dem bättre emot varandra.

Annons

Ofta tror vi att andra har samma bild som vi själva har, i själva verket kan ”vi håller väl efter lite bara vid stugan” betyder helt olika saker. Att prata högt om förväntningarna röjer ofta många källor till konflikt och besvikelse, så koka te en kväll och snacka!

2. Återhämtning

Sommarledigheten är en så viktig källa till återhämtning, sällan i livet har vi dessa lite längre pauser där vi kan hämta kraft, hinna ikapp oss själva, landa. Så ställ frågan, vad är återhämtning för just mig? Är det trädgårdsarbete, läsa böcker, resa, umgänge med vänner, sova ut, bygga en friggebod? Delvis är det individuellt vad som är återhämtande, så ska man vara tillsammans med andra blir det viktigt att alla får sina behov tillgodosedda.

Om någon hämtar kraft i sociala sammanhang och en annan behöver egen, stilla tid, så är det bra planera för det. Man måste till exempel inte göra allt tillsammans under en semester, om man är olika. Viktigast, när hösten drar igång, är att alla känner sig någorlunda utvilade.

Annons

3. Samvaro

På sommaren fylls våra sommarstugor, semesterresor (och därtill sociala medier) av umgänge med familjer och vänner. En vanlig risk är överdosen av social samvaro. Det låter så härligt – ”kom förbi oss på landet” – men planera noga så att sommaren inte enbart består av att tvätta lakan, laga och diska fem måltider om dagen åt stora gäng, eller handla och grilla till förbannelse.

Och sommaren är inte social för alla. För många personer innebär sommaren ökad ensamhet och nedstämdhet. Finns det någon i din närhet du kan tänka lite extra på i sommar? Bjuda en ensam granne på kaffe, ringa en ensam släkting lite oftare, bjuda över en nyseparerad bekant på middag, skicka textmeddelanden och lite foton på barnen till någon vän som är ensam. De små sakerna betyder ofta mycket mer än vi kanske tror!

Anna hittar du på @annabennich_

Sömnkonsulten Lisa Carpevi iklädd morgonrock.
Lisa Carpevi är van att ge goda råd åt sömnlösa.

Sömnkonsulten Lisa Carpevis bästa tips för sömn i sommar

Lisa är utbildad inom bl.a pedagogik, beteendevetenskap och basmedicin, och coachar personer som har problem med sin sömn:

Annons

Investera i en bra sömnmask och öronproppar för att hålla oönskat ljus och ljud ute om du sover på platser du inte är van. Själv tycker jag att silke är skönast och minst svettigt mot ansiktet.

Försök hålla dina rutiner så långt det är möjligt och med det menar jag främst att det är bra att gå upp samma tid varje morgon oavsett vilken tid du går och lägger dig. Din livsstil påverkar sömnen mer än du kanske tror! Om sömnen börja strula är det klokt att se över koffein- och alkoholintaget, men också fundera på hur mycket motion och rörelse du unnar din kropp eller om det kanske blir lite väl mycket tid i hängmattan.

Om det blir en varm sommar brukar det vara svårt att få svalt i sovrummet när det är dags att sova. Håll rummet mörklagt dagtid, öppna upp fönster och vädra ur innan det är dags att sova. Ett knep är att sätta en stor skål med is framför en bordsfläkt – som får blåsa runt kylan som uppstår när isen smälter. Inte lika bra som air condition, men bättre än att ligga och vända och vrida på sig av värmeslag.

Annons

Följ Lisa på @somnkonsulten

Jenny Åsenlunds 3 bästa sommartips:

Beteendevetare och coach, svarar på läsarfrågor i Allas:

1. Prova ett mindset: ”min kropp är mitt tempel”. Bry dig inte om andras blickar på stranden och samhällets normer på kroppsform. Fokusera på din upplevelse av sol och bad i stället. Njut! Du är fantastisk som du är.

2. Unna dig till några lata obokade dagar på semestern, bortom planering. Gå i stället på magkänslan. Känn in dina behov och önskningar i stunden, bortom fullbokad kalender och upplev skillnaden när frihetskänslan får utrymme.

3. Ha en picnic under ett träd och förundras över barken på trädet och hur trädkronan omfamnar dig. Skogsvistelse är det nya heta inom stresshantering. Lyckohormoner aktiveras och stressen rinner av dig.

Du hittar Jenny på @jennyasenlund.se

Annons