Fodmap – nya dieten hjälper snabbt mot IBS-besvär

Var femte svensk är drabbad av IBS, känslig tarm. Men med en ny kostbehandling kan de flesta bli besvärsfria visar ny forskning. Det förklarar dietisten Sofia Antonsson.

En ny form av kostbehandling, FODMAP-metoden, kan göra många med IBS, irritable bowel syndrome, helt besvärsfria.

– Förbättringen kommer ofta mycket snabbt. Mot diarré brukar FODMAP-behandlingen ge effekt redan efter något eller några få dygn. Gasigheten och känslan av uppblåsthet brukar ha försvunnit inom en vecka.

De som har förstoppning som huvudsymtom kan behöva något längre tid, men de allra flesta blir bättre med den här metoden.

Så säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist och den som har introducerat FODMAP i Sverige. Hon har behandlat cirka 2 500 IBS-patienter, och även utbildat andra dietister runtom i hela landet, så att metoden nu används vid ett hundratal dietistmottagningar och vårdcentraler. Hon har nyligen kommit ut med boken Lugn mage med god mat.

Lugn mage med god mat av Sofia Antonsson, Fitnessförlaget. Läs mer och köp den här. (reklamlänk från Apprl)

– Metoden har utvecklats i Australien, där den använts i flera år med stor framgång – studier visar att hela 80 procent av patienterna blir klart bättre, säger Sofia Antonsson.

Behandlingen går ut på att man under några veckor eliminerar livsmedel med så kallad hög FODMAP från kosten. Ordet är en engelsk förkortning och står för de kolhydrater som inte tas upp effektivt av mag-tarmkanalen utan i stället jäser och ger gaser, uppblåsthet och kramper i magen.

Behandlingen är individuell

Efter fyra veckor får man börja lägga tillbaka vissa kolhydrater i kosten, en i sänder och lite i taget, så att man märker precis vad du kan äta och hur mycket utan att magen protesterar.

– Det är viktigt att behandlingen görs i samråd med en dietist, för att säkra att patienten får tillräckligt med näring. Behandlingen ska också vara individuell – du bör inte ta efter en kompis som använt metoden, eftersom det inte alls är säkert att din mage reagerar likadant på maten.

Så funkar FODMAP – detta kan du äta och inte äta

FODMAP är ett samlingsnamn för de kolhydrater som kan vara svåra att bryta ner tarmen hos dem som lider av IBS. De delas upp i fyra grupper:

FRUKTOS – fruktsocker, finns i frukt, grönsaker och honung

Undvik: Äpple, päron, vattenmelon, fruktjuice, torkad frukt och honung.

Ät i stället: Apelsin, kiwi, bär, honungsmelon, banan, druvor, jordgubbar och ananas.

LAKTOS – mjölksocker, finns i mejeriprodukter från ko, får och get.

Undvik: Mjölkprodukter från ko, get och får. Även glass och mjölkchoklad.

Ät i stället: Laktosfria produkter.

OLIGOSACKARIDER – kostfibrer som finns i t ex kål, ärter, lök och de fyra vanliga sädeslagen.

Undvik: Kål, ärter, bönor, linser, lök, vitlök, vete, råg, korn och havre.

Ät i stället: Tomat, morot, zucchini, paprika, ris, potatis, quinoa.

SOCKERALKOHOLER – sötningsmedel, finns i tuggummi och halstabletter.

Undvik: Tuggummi och halstabletter med xylitol och sorbitol, majs, blomkål, sockerärter, avocado.

Ät i stället:Produkter med vanligt socker eller syntetiska sötningsmedel som aspartam.

OBS! Listan är inte komplett utan visar bara ett urval.
Källa: Sofia Antonsson

Innan du börjar FODMAP-kostbehandling bör du först ha sökt läkare för dina magbesvär. Kontakta sedan en dietist för att få hjälp under kostbehandlingen.

Av Katarina Rehn

Läs också:

Ida gör succé med sin IBS-blogg