Folkhälsomyndighetens positiva besked: Färre sjuka och avlidna

Kollage av ambulans vid sjukhus och biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Kurvan över antalet sjuka och döda i covid-19 har inte stigit i samma fart som före påsk, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Det var en försiktigt optimistisk Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, som presenterade nya siffror på onsdagens presskonferens.

Fram till i dag har 1 203 svenskar avlidit till följd av coronaviruset – och strax under 12 000 rapporterats sjuka.

Klara-Maria har corona:

Folkhälsomyndigheten ser en “viss ljusning”

Trots 170 fler dödsfall sedan igår (på grund av släpande siffror efter påsk) menar Anders Wallensten att kurvan går åt rätt håll, att man ser “en viss ljusning” både när det gäller antalet smittade och avlidna.

– Om situationen hade utvecklats såsom kurvan såg ut före påsk så hade den gått upp mer. Och nu ser vi inte en uppgång till de nivåer som var innan helgen. Det gäller framför allt antalet rapporterade fall men även de avlidna. Där är det dock mer eftersläpning på siffrorna. Men det har fyllts på bakåt och inte stigit i samma takt som före påsk, säger han.

På frågan om man nu kan konstatera att Sverige kommit över toppen på kurvan säger han:

Här är de grupper som drabbats värst av corona i Sverige

– Det ser ut som en bestående nedgång, men de närmaste dagarna kommer att visa mer. Man vill gärna ha några dagar innan man kan säga säkert.

Så påverkas restriktionerna i samhället

Om nedgången fortsätter kan det bli aktuellt med att se över de restriktioner som införts i det svenska samhället.

– Det är först när vi ser en varaktigt nedgång som vi kan tänka på när vi sa lätta på de restriktioner som vi infört. Vi håller ut lite innan vi ser att det är bestående. Dag för dag får man tänka igenom om vi behöver de här restriktionerna, säger Anders Wallensten.

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: