Här är de grupper som drabbats värst av corona i Sverige

Kollage av en sjuk patient och Anders Tegnell.

Vissa grupper och områden i Sverige har drabbats hårdare av corona än andra. ”Överrepresentationen är mycket tydlig”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det har sedan tidigare framkommit att stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har drabbats betydligt hårdare än andra delar av Stockholm av coronoaviruset.

Dessa grupper är värst drabbade av corona

Men det finns även vissa grupper som är klart överrepresenterade i Sverige när det kommer till coronaviruset och covid-19. Det såg Folkhälsomyndigheten när den tittade på bakgrunden bland personer som blivit sjuka.

Det handlar framför allt om personer födda i Somalia, Turkiet, Syrien och Irak, uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell under presskonferensen tisdagen den 14 april.

Man har alltså tittat på antalet personer som smittats och jämfört med andelen i befolkningen som kommer från dessa länder.

Så tvättar du händerna för att undvika smitta:

– Vi har en klar överrepresentationen bland personer födda i andra länder. Somalia har en rätt kraftig överrepresentation, Irak likadant, säger Anders Tegnell.

Han fortsätter:

Agnes Wold svarar på frågor om smittspridning

– Det här är ett viktigt budskap till oss alla att vi kan rikta insatser mot de här grupperna. Vi kommer följa dem över tid och se om det håller i sig eller om vi når fram med vår information.

Många svensksomalier bland de avlidna

Bland de första 15 svenska dödsfallen fanns sex svensksomalier – något som redan då ledde att de svenska myndigheterna kritiserades för att inte ha nått ut med information på andra språk än svenska.

– När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen till SVT.

Här är bluffmetoderna som INTE hjälper vid covid-19

En annan orsak till den stora spridningen bland dessa grupper kan vara trångboddhet.

– Det finns absolut aspekter på den här smittan som talar för att trångboddhet är en riskfaktor. Sen tror jag man måste jobba väldigt mycket med den här typen av siffror innan man vet exakt vad som ligger bakom dem, så att man inte ramlar på lätta lösningar, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Nya siffror visar dock att smittspridningen minskade i Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista och Sundbyberg under förra veckan, men ökade däremot i södra delarna av Stockholm, i exempelvis Södertälje och Skärholmen.

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: