Bluffmetoderna som INTE hjälper vid covid-19

Kvinna håller två tabletter i handen.

Plötsligt är hela Sverige fullt av självutnämnda coronaexperter. Bland annat influensers, alternativmedicinare och artister som alla påstår sig veta hur vi slipper bli sjuka av coronaviruset. Saken är bara den att deras metoder inte fungerar!

Sociala medier kokar av ”experter” som erbjuder diverse behandlingar och preparat som sägs boosta immunförsvaret och skydda mot coronaviruset.

Därför fungerar tvål så bra mot virus:

Fiskolja hjälper inte mot coronavirus

Nu varnar bland annat läkare och annan vårdpersonal för att vi inte ska tro på all vilseledande, och direkt felaktiga, information som flödar där. Det har också höjts röster för en lag mot vilseledande hälsoinformation och kvacksalveri under en pandemi. Här är bara några färska exempel på sådant som har florerat på sociala medier den senaste tiden:

  • En influencer säljer sin egen fiskolja med påståendet att omega-3 ska stärka immunförsvaret mot coronaviruset.
  • Samtidigt går en känd sångerska ut och rekommenderar att vi ska utsätta våra barn (och oss själva) för viruset så fort som möjligt ”så är det över sedan”. Hon menar också att det ”återupprättar vårt immunförsvar” – och detta trots att man inte ens vet om, och i så fall hur länge, vi får immunitet mot coronavirus. I bland annat Kina har man sett att vissa drabbade faktiskt har återsmittats och blivit sjuka igen.

Hypnos och silver hjälper inte mot coronavirus

  • Ett annat exempel på mirakelmetod som erbjuds till oroliga just nu är en speciell ljudfil med hypnosljud. Ljuden ska stärka immunförsvaret och därför skydda mot coronaviruset. En svensk hypnotisör påstår bland annat att ljudfilen ger oss tillgång till våra naturliga förmågor att läka och att ljuden försvarar oss mot de virus som hotar oss.
  • Många läkare varnar också för att alternativmedicinska företag säljer preparat med påståendet att det dödar virus. Kollodialt silver är ett exempel, höga doser C-vitaminer ett annat. Men det finns ingenting som tyder på att de skulle hjälpa mot coronavirus. Och när det gäller C-vitamin påstås det pågå forskning på om C-vitamin intravenöst skulle kunna döda coronaviruset. Men eftersom forskningen möjligen är i sin linda vet man ännu inte om det har någon effekt.
  • Andra saker som seriösa läkare varnar för är kiropraktik och homeopati. I coronans spår har flera svenska kiropraktiker gått ut och hävdat att de kan påverka immunförsvaret via sin behandling. Och det tillbakavisas av legitimerade fysioterapeuter och forskare.
  • Även homeopater uppmanar oss att boka en behandling med argumentet att ”homeopati har, historiskt sett, varit väldigt framgångsrik när det kommer till epidemier och pandemier”. De påstår också att ”homeopater finns på plats i Kina med anledning av Corona-viruset Covid-19. De arbetar i det tysta – media skriver sällan eller aldrig om deras insatser”. Vilket snarare beror på att det inte finns vetenskapliga belägg för att homeopati fungerar, än på att media hemlighåller det.

Annons Agnes Wold om tips från influencers

Luktsinnet kan avslöja om du har corona – så kan du testa dig

Vårt immunförsvar är inte som en muskel, som kan tränas att bli starkare, så vitt vi inte utsätter oss för virussjukdomar och skaffar immunitet den vägen. Vi kan inte träna upp det med tabletter, ljud eller massage.

Immunförsvaret består bland annat av specialiserade celler som lymfocyter, makrofager och plasmaceller. Är man frisk, äter sund mat, motionerar och sover som man ska får immunförsvaret den ”hjälp” det eventuellt behöver. Lever man redan sunt kan man alltså inte stärka det ytterligare med till exempel ett kosttillskott.

Så tvättar du händerna för att undvika smitta:

Här kan du läsa mer om varför det inte går att stärka sitt immunförsvar med varken piller eller homeopati. Texten är på engelska.

Så här säger professor Agnes Wold till Aftonbladet om tipsen som florerar:

– Om man lyssnar till Anders Tegnell och hans duktiga kolleger på Folkhälsomyndigheten så behöver man inte lyssna till influencers, som förmodligen inte vet skillnaden mellan ett virus och en bakterie.

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: