Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Höggravida Josefine om att föda mitt i coronakrisen

01 apr, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Kollage av bilder på Josefine Esplund från Kristianstad.
Att föda barn mitt i coronakrisen väcker oro hos Josefine Esplund som ska bli mamma för första gången i maj. Mest stressad är hon över att hennes sambo inte får vara med på BB den första tiden efter förlossningen.
– Det känns jättejobbigt, jag är rädd för att bli lämnad ensam och min sambo tycker att det är ledsamt att inte få vara med den första tiden som känns jätteviktig, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta reportage har vi gjort tillsammans med våra systertidningar MåBra och Femina. För att göra så bra journalistik som möjligt nu under corona-krisen har vi utökat vårt samarbete och har tillsammans startat en gemensam corona-redaktion.

Känslorna har spelat pingis inuti Josefine Esplund, 24, ända sedan hon fick veta att hon är gravid med sitt första barn i början av hösten förra året. Graviditeten var inte planerad, så pluset på stickan blev något av en överraskning. Men hon och sambon Hampus har hela tiden sett fram emot att få välkomna en ny liten familjemedlem till världen. De är taggade och förväntansfulla.

Samtidigt har tanken på förlossningen väckt rädslor hos Josefine – precis som hos de flesta förstföderskor.

– Det är klart att det känns läskigt, jag vet ju inte vad som väntar eftersom jag aldrig har gjort det här innan. Även om det ska bli roligt och spännande har det känts lite läskigt också, säger hon.

Josefine Esplund i Kristianstad.
Josefine Esplund ska bli mamma i maj. Foto: Privat

Coronaviruset och gravida

Magen har hunnit bli stor nu – Josefine är i vecka 34 och barnet är beräknat att födas i mitten av maj. Hon mår bra rent fysiskt, men det faktum att världen just nu befinner sig mitt i en pandemi vars konsekvenser vi troligtvis inte sett vidden av ännu har väckt en helt ny typ av oro och ängslighet inom henne.

Annons

Tankar på vad som händer med henne, och bebisen, om hon smittas blandas med farhågor om hur vården ska ha tillräckligt med resurser när det väl är dags för förlossning.

– Från början oroade jag mig inte så mycket, jag tänkte att hela grejen var uppförstorad. Men med tiden har jag insett allvaret, i och med att man tar till så drastiska åtgärder överallt. Det är jobbigt att inte veta om man tillhör en riskgrupp som gravid, eller hur smittan kan påverka de nyfödda. Att inte ens experterna vet riktigt vad som gäller är självklart läskigt.

Josefine Esplund i Kristianstad.
Josefine Esplund. Foto: Privat

Gravida klassas inte som riskgrupp för corona

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer klassas inte gravida som en riskgrupp när det gäller coronaviruset. Samtidigt kan en vanlig säsongsinfluensa slå hårt mot gravida eftersom deras lungkapacitet är reducerad. För Josefine rimmar det illa att gravida är en riskgrupp för säsongsinfluensa men inte för covid-19.

Redan nu känns det ibland som om jag knappt kan andas, hur ska det då bli om jag blir sjuk?

– Jag tycker att det talar emot sig själv. Vi är inte i riskgruppen, men har samtidigt sänkt immunförsvar och försämrad lungkapacitet eftersom lungorna mer eller mindre är ihoptryckta. Det känns läskigt eftersom viruset sätter sig på andningsorganen. Redan nu känns det ibland som om jag knappt kan andas, hur ska det då bli om jag blir sjuk?

Överläkaren: Inget tyder på att corona överförs till fostret

Men enligt Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, finns det i nuläget ingenting som tyder på att gravida löper större risk att smittas av coronaviruset än andra i samma åldersgrupp. Men kunskapsläget kan komma att ändras, påpekar hon.

Annons

– Vi har sett att höggravida kvinnor löper större risk att bli allvarligt sjuka av influensan, och andra typer av lunginflammationer. Därför är vi så noga med att uppmana alla gravida att vaccinera sig. Tittar vi på erfarenheterna från omvärlden, finns det i dag ingenting som tyder på att vi borde klassa gravida som en riskgrupp för coronaviruset. Men det är ett nytt virus och det kan vara så att detta ändras när vi får mer kunskap om viruset både nationellt och internationellt, säger hon.

Kan coronaviruset överföras från mamma till barn?

Enligt Karin Pettersson finns det i dag inte heller något som tyder på att coronaviruset kan överföras från mamman till bebisen i magen.

Karin Pettersson i Stockholm.
Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården vid Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Privat

– Det vi har att förhålla oss till är kinesisk data där man har tittat på fostervattnet. Om smittan sker mellan mamman och barnet sker det framför allt via moderkakan, och då syns det även i fostervattnet. Men man har inte kunnat hitta viruset där, säger hon och fortsätter:

– Det finns en del nyfödda barn som har blivit smittade, men man vet inte om det skett vid förlossningen eller när barnet har mött sin mamma. De nyfödda som smittats har inte heller blivit speciellt sjuka, de flesta har varit helt symptomfria.

Är det farligt att amma om man har coronaviruset?

Att viruset skulle kunna överföras från mamman till barnet via bröstmjölk håller Karin Pettersson också för osannolikt. Även här finns det bara ett fåtal studier som genomförts i Kina, men ingenting i de resultaten tyder på att det skulle gå till på det sättet.

Annons

– Det är få kvinnor som har undersökts, men det finns inga belägg för att amning skulle kunna ge barnet en svår sjukdom. I dagsläget rekommenderar vi även kvinnor som har covid-19 att amma. Men man ska naturligtvis ha god handhygien så att man inte smittar barnet den vägen. Den enda virusinfektionen vi inte rekommenderar amning vid är hiv.

Tips till gravida för att undvika coronaviruset

Även om det alltså inte finns mycket som talar för att gravida löper större risk för att drabbas hårt av coronaviruset, rekommenderar Karin Pettersson ändå den som står inför en förlossning att tänka lite extra på att undvika att bli smittad. Att ha en god handhygien och stanna hemma om man har förkylningssymtom är två av hennes råd.

Så tvättar du händerna för att undvika coronasmitta:

Så tvättar du händerna för att undvika smittorBrand logo
Så tvättar du händerna för att undvika smittor

– Jag tycker att man ska vidta extra försiktighetsåtgärder för att inte drabbas av någon infektion överhuvudtaget, inte bara covid-19. Det är nämligen inte särskilt roligt att genomgå en förlossning om man sjuk. Och dessutom är det ju dumt att smitta sin partner, som ju inte får kommer med till förlossningen om hen uppvisar symtom. Handhygien och social distansering är viktigast.

Nya riktlinjer för gravida och deras partner på BB

Men egentligen är det inte coronaviruset i sig som gör förstföderskan Josefine orolig, utan snarare de konsekvenser viruset fört med sig vad gäller sjukhusets regelverk. Nyligen har flera sjukhus runt om i landet – däribland Centralsjukhuset i Kristianstad där Josefine planerar att föda – meddelat att det till följd av coronaspridningen inte längre är tillåtet för pappan, partnern eller annan anhörig att stanna kvar på BB efter förlossningen.

Inte heller får någon komma på besök till BB för att hälsa på den nyblivna mamman och barnet, eftersom det råder totalt besöksförbud. Att inte få ha med sig sin sambo den närmaste tiden efter förlossningen gör Josefine ängslig.

Annons

– Det kom som en chock när jag läste det, jag hade inte ens tänkt tanken att det skulle kunna hända. Det känns jättejobbigt, jag är rädd för att bli lämnad ensam och min sambo tycker att det är ledsamt att inte få vara med den första tiden som känns jätteviktig. Han vill ju också vara med och träffa det här barnet som vi har väntat på i nio månader.

Ett försök att hindra smittspridning på BB

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus, skriver i ett mejlsvar att det råder besöksförbud på alla mottagningar inom Region Skåne:

"Anledningen är självklart att vi måste göra allt vi kan för att minska smittspridningen både till andra patienter, där vissa hör till riskgruppen för att bli svårt sjuka, och till vår personal. Region Skåne har nu en vab- och sjukfrånvaro över det normala, eftersom medarbetare ska vara hemma vid minsta symtom på luftvägsinfektion. För att bedriva en säker vård behöver så många som möjligt av våra medarbetare vara friska".

Josefine Esplund i Kristianstad, som ska föda barn i maj 2020.
För Josefine Esplund är det allra mest skrämmande att hennes sambo inte får vara med henne och barnet under den första tiden efter förlossningen. Foto: Privat

Vidare skriver hon att en närstående tillåts närvara under förlossningen, förutsatt att hen är helt frisk. Men på specialistmödravården, ultraljudsmottagningen och BB är det alltså blankt nej.

"Vår strävan är alltid att hela familjen ska få vara tillsammans, men i det mycket speciella läge vi nu alla befinner oss i, går säkerheten främst", skriver Pia Teleman.

Nervöst att vara förstagångsföderska

Josefine säger att hon förstår att beslutet härleder ur ett försök att bromsa smittspridningen. Ändå ställer hon sig frågande till det.

Annons

– Om pappan, som redan varit med på förlossningen, är frisk är ju han en mindre smittorisk än personalen som varje dag går hem till sin familj och sen kommer tillbaka igen. Jag tycker inte att jag har fått ett svar på det riktigt, det enda förlossningen säger är att vårdpersonalen måste vara där. Självklart är det så, men det måste papporna också.

Vi har gjort det här tillsammans hela vägen, nu är vi på slutspurten och så kommer vi inte att få vara tillsammans

Kanske hade oron varit mindre om hon hade varit omföderska, resonerar Josefine. Att föda barn för första gången känns stort och livsomvälvande, och att inte få ha sin partner nära och tillgänglig känns tufft.

– Han är min största trygghet. Vi har gjort det här tillsammans hela vägen, nu är vi på slutspurten och så kommer vi inte att få vara tillsammans. Jag tvivlar inte på att personalen är professionell, men de kan ju aldrig ge mig samma trygghet som min sambo kan.

Inställd föräldrakurs och profylaxkurs

En annan sak som drabbat Josefine – och många andra blivande mammor – är att samtliga kurser hon planerat att gå inför förlossningen har ställts in. Tidpunkten för såväl den förberedande föräldrakursen som för profylaxkursen hon anmält sig till sköts först upp, för att sedan ställas in helt. Att inte få gå kurserna, skaffa sig kunskap och ställa alla sina frågor stressar Josefine.

– Jag har haft en ångestproblematik innan, och jag tänkte att profylaxen skulle kunna hjälpa mig att hantera det bättre under förlossningen. Just nu känns allting väldigt förvirrande. Att inte få utbildningen gör att jag känner mig ännu mer vilsen och naken i allt det här.

Här applåderas vårdpersonal för sina insatser under coronakrisen:

Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronavirusetBrand logo
Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronaviruset

Många blivande mammor är oroliga

Nu försöker Josefine, som pluggar sista terminen på lärarprogrammet och tillbringar mycket tid hemma efter att högskolan stängt, att själv hitta information och vägledning. Hon har beställt en dvd som handlar om profylax och hon pratar med sin barnmorska på kontrollerna. Hon känner en tilltro till vården, men önskar att saker och ting vore annorlunda när hon nu laddar för att genomgå sin första förlossning.

Annons

– Jag är betydligt mer orolig nu på grund av coronaviruset än jag hade varit annars. Jag tänker också på om det skulle uppstå en komplikation under förlossningen – kommer vårdpersonalen att ha tid för mig då? Egentligen känns inte viruset som det läskigaste, utan snarare att personalen inte ska hinna hjälpa mig.

Josefine är långt ifrån ensam om att ha de här tankarna. På sociala medier finns mängder av inlägg och kommentarer från oroliga blivande mammor. Josefine har tät kontakt med andra i samma situation.

– Det är en himla tur att vi har internet, så att man kan prata med andra som är med om samma sak trots att man inte kan ses. Det hjälper att prata med andra, vi kan förstå varandra och relatera till varandra.

Graviditet och coronaviruset

  • Folkhälsomyndigheten konstaterar att det finns få studier gjorda på gravida och covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset sprider.
  • I jämförelse med andra coronavirus, som sars och mers, medför covid-19 färre komplikationer för gravida, enligt Folkhälsomyndigheten.
  • Särskilt i slutet av graviditeten kan risken för att drabbas av en allvarlig sjukdom som lunginflammation vara något högre.
  • Gravida uppmanas av myndigheten att vidta samma försiktighetsåtgärder som vid andra smittsamma sjukdomar. Noggrann handhygien, att nysa och hosta i armvecket, att inte vistas i stora folksamlingar och inte röra sig i ansiktet med fingrarna är de viktigaste åtgärderna man själv kan göra.
  • Centers for disease and prevention control, CDC, som ligger under den amerikanska hälsomyndigheten, skriver på sin hemsida att vi i dagsläget inte vet om gravida löper en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 även om de förändringar som sker i kroppen under en graviditet kan öka risken för vissa infektioner.
  • Enligt CDC är det ännu inte helt klarlagt om en gravid kvinna som smittats med covid-19 kan föra över smittan till fostret. Däremot har man inte hittat viruset hos nyfödda barn vars mammor testats positivt för sjukdomen.
  • Det är inte heller klarlagt om covid-19 kan överföras via bröstmjölk från mamman till barnet. Enligt CDC har de begränsade studier som gjorts, inte visat att viruset överförs på det sättet.

Läs mer om coronaviruset

Annons