Blir man immun om man haft coronaviruset? Det här visar nya tester

Covid-19-test i labbmiljö.
En utmaning för forskare just nu är att ta fram ett test som visar om man är immun mot coronaviruset. Och svenska forskare är på god väg att lyckas – redan om några veckor vet man om deras test fungerar.

Kan man smittas flera gånger av det nya coronaviruset? Eller blir man immun om man en gång haft covid-19? Det är en fråga många söker svar på just nu – inte minst i forskarvärlden.

Igår meddelade forskare vid Sahlgrenska sjukhusets mikrobiologiska laboratorium i Göteborg att man genomfört de första testerna av blod från elva personer som har covid-19.

– Förhoppningen är att man utvecklar immunitet mot det nya coronaviruset på samma sätt som man gör mot andra virus. Kanske kan vi redan i sommar kunna testa hur stor del av befolkningen som har haft infektion med det nya coronaviruset, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi i ett pressmeddelande.

Klara-Maria har corona:

Blir man immun när man haft coronavirus?

Korttidspermittering – vad innebär det?

De första testerna visar att patienter sjuka i covid-19 har antikroppar mot coronaviruset. Det kan innebära att den som en gång varit sjuk och kan utveckla immunitet mot att smittas igen. Man ska nu titta på hur länge antikropparna finns kvar och om de i så fall ger skydd mot en ny covid-19-infektion.

–Det verkar som att alla utvecklar antikroppar tre veckor efter att man har fått sjukdomen. Men vi vet inte om det ger skydd och i så fall hur länge, säger han till GP.

Jan-Åke Liljeqvist tillägger att mycket arbete återstår.

Om det test man provar blir godkänt kommer man att kunna testa vårdpersonal och se om de har haft infektionen och utvecklat en immunitet. Detta för att sedan kunna börja arbeta igen.

Emmas pedagogiska drag: Virkade virusboll till sonen

Först om ett par veckor vet man säkert om testet fungerar. Om allt går väl, kan man alltså redan i sommar börja testa hur stor del av befolkningen som har smittats. Då kan man få veta om så kallad flockimmunitet uppnåtts. Om cirka hälften av befolkningen är immuna mot viruset kommer smittspridningen att så småningom klinga av.

Kan även leda till behandling av covid-19

Ännu längre fram i tiden hoppas man kunna ta blod från personer som har antikroppar och göra immunglobulin att behandla covid-19-sjuka patienter med.

– Det är absolut en behandlingsmöjlighet längre fram, säger Jan-Åke Liljeqvist.

Foto: TT