Enkla knepen: Så använder du handsprit på rätt sätt

Kvinna smörjer händerna med handsprit.

Foto: Shutterstock/TT

Handsprit är just nu extra viktigt för att skydda mot smitta. Men för att få full effekt krävs en viss teknik. Här få du veta hur du bäst använder handsprit!

Coronaviruset, covid-19, sprider sig över världen samtidigt som det råder högsäsong för vinterkräksjukan och vanlig influensa.

Slå på ljud

Det bästa sättet att förebygga smitta är att sköta sin handhygien. Handsprit är effektivt mot både bakterier, virus och andra mikroorganismer. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att handsprit endast är ett komplement till en god handhygien i övrigt.

Gör egen handdesinfektion – enkla receptet på handsprit

Det är alltid av största vikt att du tvättar händerna noga med tvål och vatten. Detta gäller oavsett om det är högsäsong för bakterier och virus eller inte.

Faktum är att vanlig handtvätt är det allra bästa skyddet mot smitta. Särskilt relevant med handtvätt är det när du kommer in efter att ha vistats utomhus, när du varit på toaletten och innan du börjar laga mat.

Så här tvättar du händerna rätt

Det är via kontakt med händer som många sjukdomar sprids. Tänk därför på detta:

  • Skölj händerna med vatten.
  • Använd rikligt med tvål.
  • Täck båda händerna med lödder och gnid dem ordentligt.
  • Gnugga undersidorna, ovansidorna och alla fingrar i 30 sekunder.
  • Skölj av och torka noga. Engångsservetter är att föredra framför gemensamma handdukar.
Slå på ljud

Om du inte har tillgång till tvål och vatten, eller vill komplettera din handtvätt med extra skydd, kan du använda handsprit.

Handsprit har också en fördel genom att den inte torkar ut händerna om du tvättar dem ofta i smittotider. Detta beror på att handsprit ofta innehåller mjukgörande medel, exempelvis glycerin, vilket bevarar fukten i huden. Medlet gör även att handspriten blir lättare att applicera på händerna.

Dr Mikael: Det här ska du leta efter när du köper handsprit

Hur fungerar handsprit?

Eftersom handsprit innehåller minst 60 procent alkohol förstörs mikroorganismernas cellmembran, som skyddar cellens insida. Detta medför att handsprit dödar både bakterier, virus och andra mikroorganismer samt desinficerar händerna.

Dock behöver handspriten tid att verka. Genom att gnugga händerna tills de känns helt torra garanteras att effekten blir optimal.

Så använder du handsprit på rätt sätt

För att rena händerna från smitta bör du följa dessa steg:

  1. Använd 3-4 ml handsprit per tillfälle.
  2. Gnid in händerna tills de är helt blöta.
  3. Gnugga handspriten under minst 30 sekunder.
  4. Fortsätt gnida händerna tills handspriten har torkat in helt.

Källor: 1177, Illustrerad vetenskap, Pricerunner