Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Doktor Mikaels superknep: Så kan du undvika virussmitta

12 mar, 2020 
Linus Kandefelt
Mikael Sandström kombinerat med en bild på virus.
Foto: TT och Unsplash.com
Rädslan för coronaviruset och att smittas av COVID-19 sprider sig. Då slår doktor Mikael Sandström ett slag för ett väldigt enkelt knep som ska kunna minska både oro och spridning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Doktor Mikaels svar på tittarnas frågor är ett populärt inslag i Nyhetsmorgon i TV4.

Under coronatider är han kanske mer frekvent än vanligt i tv-rutan och under en av den senaste veckans sändningar tipsar han om ett enkelt men effektivt sätt att undvika smitta när man är ute bland folk eller till exempel handlar mat.

Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"Brand logo
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"

Coronaviruset (COVID-19) är relativt smittosamt, men inte alls i närheten av vissa andra sjukdomar, berättar doktor Mikael Sandström i TV4.

– Den stora smittan sker i direkt kontakt när någon hostar och nyser. Till skillnad från till exempel mässling soma kan smitta i ett rum även när patienten lämnat rummet.

Doktor Mikael Sandström tipsar

Många räds att de ska smittas genom att till exempel röra vid saker som en smittobärare redan har rört vid. Men det är inte där den stora smittospridningen sker, enligt doktor Mikael.

Annons

– Det är inte så det kommer gå till. När det gäller den här indirekta kontaktsmittan så är det en mindre del och det kan röra sig om timmar upp till någon dag – det mesta är säkert inom 15 minuter, säger doktor Mikael och syftar till tiden det tar från att smittobäraren rör någonting till dess att en frisk person rör samma yta.

Men för att stilla denna oro ger ”soldoktorn” ett enkelt tips som säkert kan hjälpa många: Någon form av handbeklädnad.

Folkhälsomyndighetens corona-rekommendation

– Jag har försökt slå ett slag för vantar eller handskar. För då kan man ta av sig dem och så tar man inte på så mycket annat. Och så tvättar man händerna när man kommer hem. Det är de enkla sakerna som man gör hela tiden, de man gör ofta som är det viktiga.

Enligt Folkhälsomyndigheten smittar coronaviruset främst genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. De skriver också att det inte är klarlagt huruvida den indirekta kontaktsmittan faktiskt bidrar till spridning av COVID-19.

Deras stående rekommendation för att undvika smittan är fortfarande god hygien, att tvätta händerna ofta och undvik att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Annons